Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

MangelvrouwMangelvrouw
Marion van de Coolwijk


Bette stevende in volle vaart op een afgrond af. Ze leidde een losbandig leven en scharrelde in de prostitutie haar kostje bij elkaar. Lucas, een rijke zakenman, wist niets van dit alles. Hij maakte haar galant het hof en zorgde ervoor dat haar opzichtige uiterlijk plaatsmaakte voor een elegante verschijning. Inmiddels zijn ze alweer een aantal jaar getrouwd en wonen ze in een moderne villa die van alle luxe is voorzien. Bettes leven bestaat uit bezoekjes aan kappers en boetiekjes. Haar enige taak is mooi zijn. Al haar zorgen zijn als sneeuw voor de zon verdwenen.


Bette weet dat haar leven benijdenswaardig is. Het is zorgeloos en perfect. Toch voelt ze zich rusteloos en zelfs ontevreden. Lucas zorgt goed voor haar maar hij is ook bijzonder dominant. De luxe villa is volledig door hem ingericht. Bette mist de knusheid van royale gordijnen en zachte vloerkleden. Ook over haar eigen uiterlijk heeft Bette weinig te zeggen. Lucas houdt niet van felle make-up en sexy outfits. Hij bepaalt wat Bette doet en draagt. Soms voelt het alsof ze van klei is en Lucas haar in een andere vorm heeft gekneed. Bette mist haar oude zelf.


Dan krijgt Bette een zorgwekkend telefoontje. Lucas heeft een ongeluk gehad en ligt in het ziekenhuis. Het is mogelijk dat hij aan zijn verwondingen zal bezwijken. Bette is geschokt. Ze is bang Lucas te verliezen maar niet omdat ze zo veel van hem houdt. Bette beseft dat ze zich zorgen om de erfenis maakt. Heeft Lucas alles wel goed geregeld? Ze komt tot de conclusie dat ze best afstand van Lucas wil doen maar niet van het luxeleventje dat ze leidt. Gelukkig komt Lucas weer bij kennis. Het gevaar is geweken. Lucas commandeert er vanuit zijn ziekenhuisbed lustig op los. Alles is weer bij het oude.


In het ziekenhuis loopt Bette een oude bekende tegen het lijf. Het is Monica, een oud-klasgenootje. Bette heeft louter positieve herinneringen aan Monica. Ze weet nog hoe ze tegen het stoere meisje opkeek. Monica denkt echter met minder plezier aan haar kindertijd terug. Ze was het mikpunt van pesterijen en ze is nog niet vergeten dat ook Bette daar een rol in vervulde. Bette schaamt zich. Ze heeft inderdaad met de pestkoppen meegelachen. Ze wist niet dat Monica daar enorm onder geleden heeft.


Gelukkig is Monica vergevensgezind. Ze beseft dat de woede, die ze jarenlang met zich meegedragen heeft, haar belemmert in haar dagelijks functioneren. Het is tijd om het verleden te laten rusten. Ze vergeeft Bette en de twee worden zelfs vriendinnen. Bette heeft nog nooit een vriendin gehad. Monica is echter al snel meer dan dat. Voor het eerst in haar leven is Bette verliefd op een vrouw. In het ziekenhuis gedraagt Bette zich als een toegewijde echtgenote terwijl Monica behulpzaam om het bed van Lucas scharrelt. De nachten brengen ze innig verstrengeld in Bettes bed door. Lucas’ herstel voorloopt voorspoedig. Wanneer hij naar huis mag, beseft Bette dat er een eind aan de pret zal komen. Ze wil Monica niet kwijt maar ze is ook niet bereid afstand van Lucas’ geld te doen. Wat nu?


Vrij vroeg in het verhaal wekte een ontwikkeling mijn argwaan. Was het een slordigheidje van de schrijfster of vormde het de aanloop tot de ontknoping. Ik hoopte vurig dat het laatste het geval zou zijn en gelukkig: dat was het! Ook al had ik het al in de gaten, de schrijfster heeft het verhaal goed uitgewerkt waardoor ik toch nog op een paar verrassende verhaalwendingen stuitte. Mangelvrouw is niet ijzingwekkend spannend maar het leest heerlijk weg. “Ontspannende spanning”, noem ik dit soort verhalen altijd. Het vormde een uitstekend gezelschap op een luie zondagmiddag.


Kinderboekenschrijfster Marion van de Coolwijk heeft met Mangelvrouw een zeer geschikt uitstapje naar het thrillergenre gemaakt. Niets aan deze thriller doet aan een kinderboek denken. Hoofdpersonage Bette heeft zelfs een hekel aan kinderen. Daarnaast heeft de schrijfster het aangedurfd om enkel voor onsympathieke hoofdpersonages te kiezen. Monica komt op zich vrij hartelijk over maar toch pikt ze schaamteloos de vrouw van haar hulpeloze patiënt in. Lucas is een tiran en Bette is oppervlakkig en op geld belust. Mangelvrouw is een veelbelovend thrillerdebuut. Van mij mag deze talentvolle schrijfster vaker van haar vertrouwde route afwijken.


ISBN  9789045210179 | paperback | 316 pagina's | Karakter Uitgevers | augustus 2016

© Annemarie, 19 september 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven