Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altGevaarlijk spel
Mari Jungstedt


Nog niet zolang geleden was Jenny Levin een doodgewone scholiere, nu schittert ze als veelgevraagd fotomodel. Ze behoort tot de top van Zweden en, wat niemand nog weet, ze heeft een relatie met de populaire modefotograaf Markus Sandberg.

Aan de zorgeloosheid komt in één klap een eind wanneer Jenny haar geliefde zwaar gewond aantreft. Iemand heeft de fotograaf met een bijl bewerkt en de zwaar gewonde en verminkte Markus belandt in het ziekenhuis. Het is niet zeker of hij de aanval zal overleven en Jenny weet zich geen raad met de situatie. Degene die het gelaat van Markus zo bruut heeft bewerkt moet hem wel heel erg haten.

Zelfs bij de doorgewinterde politiemensen Anders Knutas en Karin Jacobsson lopen bij zulk zwaar geweld de rillingen over de rug. De twee politieagenten moeten uitvogelen wie de dader is. De veertiger Markus Sandberg blijkt een man met een reputatie. Hij heeft een voorkeur voor piepjonge modellen en verslijt ze bij de vleet. Zal deze daad uit woede gepleegd zijn door een jaloerse of wraakzuchtige ex-vriendin? En verkeert Jenny Levin dan ook in gevaar?

Terwijl de politie uit alle macht naar aanwijzingen zoekt, maakt de lezer kennis met Agnes Karlström. Ze heeft anorexia en is er zo erg aan toe dat ze in een speciale kliniek verblijft. Agnes vindt het er vreselijk en doet er alles aan om toch zo min mogelijk te eten en zo veel mogelijk calorieën te verbranden.

Vroeger was Agnes een gelukkig meisje. Tot die ene noodlottige dag. De dag dat het gezicht van haar vader vol radeloosheid en verdriet stond toen hij haar vertelde dat haar moeder en broer nooit meer thuis zouden komen. Ze waren betrokken geraakt bij een auto-ongeluk. Allebei op slag dood. Agnes en haar vader probeerden het leven weer op te pakken. Even ging het goed, Agnes werd gevraagd als model en kreeg mooie opdrachten. Het leven lachte haar voorzichtig weer toe. Maar toen bleek ze te dik te zijn voor een modellenopdracht. De vernedering was groot en Agnes deed er alles aan om gewicht te verliezen, aangemoedigd door het modellenbureau én door Markus Sandberg. De fotograaf had zijn oog op haar laten vallen en ging met haar naar bed, ook al was ze pas vijftien. Agnes werd slanker en slanker totdat ze niet meer kon stoppen met afvallen. Toen was ze te dun en het modellenbureau dumpte haar. Nu is het hart van de broodmagere Agnes ernstig verzwakt. Als ze niet snel in gewicht toeneemt, kan de ziekte haar noodlottig worden.

Het herstel van Markus verloopt moeizaam en de artsen zijn allesbehalve positief. Jenny probeert haar leven weer op te pakken maar dan wordt er opnieuw iemand met een bijl aangevallen. Deze persoon overleeft het niet. De moord kan, net als de aanval op de fotograaf, met het modellenbureau van Jenny gelinkt worden. Het lijkt er bovendien op dat de moordenaar geobsedeerd is door het model. Nu wordt Jenny pas echt bang.

Een beetje ervaren lezer heeft al snel door in welke richting de moordenaar gezocht moet worden. Die wetenschap haalt iets van de spanning weg maar toch kon ik niet stoppen met lezen. Net als bij haar vorige boek – Dubbele stilte – komt ook dit boek wat rommelig op gang. Vaste personages in de boeken van Jungstedt zijn Anders Knutas en Karin Jacobsson en ook journalist Johan Berg maakt weer zijn opwachting. Over de rol van Johan in Dubbele stilte schreef ik dat deze vrijwel overbodig is en over zijn aanwezigheid in dit boek durf ik zelfs te stellen dat het helemaal niets toevoegt. Van mij mag dit personage in een volgend boek wegblijven. Opmerkelijk detail is dat Johan het boek Die je niet ziet koopt, het debuut van Jungstedt waarin ook een bijl als (moord)wapen wordt gebruikt.

Aan de privélevens van Anders en Karin wordt aandacht besteed maar deze is niet erg diepgaand. Dat hoeft ook niet, teveel verhaallijnen die door elkaar lopen vind ik niet prettig. Jenny heb ik niet goed leren kennen maar Agnes daarentegen wél. Het is heel verdrietig om te lezen hoe een jong meisje gegrepen kan worden door een eetziekte en wat de rol van de maatschappij daarin is.

Gevaarlijk spel is een nette thriller met een goed gekozen onderwerp. Hoewel ik geen fan ben van de manier waarop Jungstedt haar verhalen opbouwt, weet ze me toch voor zich te winnen.

ISBN 9789022999288 | Paperback | 304 pagina’s| A.W. Bruna Uitgevers | augustus 2012
Vertaald door Neeltje Wiersma

© Annemarie, 14 augustus 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven