Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Dicht bij mij
Luana Lewis

Stella Fisher woont in een luxueus huis, ver van het drukke stadsleven vandaan. Haar echtgenoot Max is consulterend geneesheer en tevens eigenaar van de Grove Road-kliniek in Londen. Cliënten die de kliniek bezoeken worden behandeld voor psychische aandoeningen. Ook wordt er nauw samengewerkt met bureau Jeugdzorg om te bepalen of jonge cliënten uit huis geplaatst moeten worden. Ook de ouders van cliënten met een twijfelachtige thuissituatie worden in de kliniek aan een uitgebreid psychologisch onderzoek onderworpen.

Een paar jaar geleden ging Stella Fisher nog als Stella Davies door het leven. Ze werkte als psycholoog in de Grove Road-kliniek en had een oogje op haar baas Max. De huur van haar kleine, schimmelige flat kon ze nauwelijks betalen. Stella was een jonge, ambitieuze vrouw en stond aan het begin van een succesvolle carrière. Tegenwoordig komt Stella haar huis niet meer uit, ze heeft haar vrienden al lange tijd niet gezien. Stella lijdt aan pleinvrees en slikt een grote hoeveelheid medicijnen om haar zenuwen onder bedwang te houden. Ze slijt haar dagen in het grote, afgelegen huis: haar gouden kooi. Max brengt steeds meer tijd buitenshuis door.

Op een doodnormale vrijdag in januari gaat om 15:00 uur de deurbel. Stella negeert het doordringende geluid, ze wil geen contact met de buitenwereld. De onbekende bezoeker blijft echter aanbellen. Stella is verbaasd dat iemand de voordeur van het zwaar beveiligde huis heeft bereikt. Klaarblijkelijk heeft het enorme pak sneeuw dat die dag gevallen is, de sensoren van het alarm bedekt. Op de monitor bij de voordeur ziet Stella dat er een jong meisje voor de deur staat, een tiener nog. Stella schat haar op een jaar of vijftien. Via de intercom deelt het meisje mee dat ze binnen wil komen. Stella weigert. Het meisje blijft aandringen en gaat maar niet weg. Stella probeert haar te negeren maar komt na 40  minuten tot de ontdekking dat het meisje op de grond voor de voordeur zit. Haar bezorgdheid wint het van haar angst, het meisje moet totaal verkleumd zijn. En dan opent Stella de voordeur voor een vreemde. Een vreemde met een engelachtig uiterlijk.

Het meisje dat haar intrede in Stella’s huis doet stelt zich voor als Blue. Ze is verkleumd en boos. Na tal van smoezen komt het hoge woord eruit: Blue is naar het grote huis gekomen omdat ze Max wil spreken. Haar arts. De immer angstige Stella is alleen in een afgelegen huis met een patient van haar echtgenoot. Vormt de beeldschone tiener een gevaar of is ze even onschuldig als de blik in haar prachtige, blauwe ogen? Waarom is Blue zo vastbesloten Max te spreken te krijgen?

In dit ijzingwekkende debuut wordt het verhaal vanuit meerdere perspectieven verteld. Er zijn hoofdstukken die de huidige situatie behandelen: Stella en Blue, samen in het grote huis. Andere hoofdstukken gaan een korte periode terug in de tijd. Blue brengt wekelijks een bezoek aan Max Fisher en wordt verliefd op haar behandelaar. Een derde reeks hoofdstukken gaan een kleine twee jaar terug in de tijd. Stella is dan nog werkzaam in de  Grove Road-kliniek. Ze werkt aan een verslag waarin wordt beoordeeld of een alcoholiste moeder de voogdij over haar kind mag behouden. De aan drank verslaafde moeder beschuldigt haar ex-man van mishandeling. De man in kwestie, een huisarts, ontkent de  aantijgingen. Hij werkt echter slecht aan het psychologische onderzoek mee. Stella heeft moeite zijn vertrouwen te winnen maar gedreven door ambitie weigert ze op te geven.

Wat is Stella overkomen? Wat heeft haar van een vrolijke, jonge vrouw in een angstig, aan medicijnen verslaafd vogeltje veranderd? Waarom is Blue haar huis binnengedrongen? Al na het lezen van de eerste bladzijde van deze beklemmende thriller besefte ik dat ik bereid was mezelf van al mijn dagelijkse verplichtingen te ontslaan om maar verder te kunnen lezen. Het verhaal kroop onder mijn huid en bleef daar koppig zitten.

Dicht bij mij is een thrillerdebuut om u tegen te zeggen. Auteur Luana Lewis weet waar ze over schrijft, ze is klinisch psycholoog. De indringende sfeer van dit verhaal, de complexe persoonlijkheden van de hoofdpersonen en het intieme decor maken dit verhaal tot een thriller van grote klasse.

ISBN 9789023487203 | paperback | 302 pagina's| Cargo| oktober 2014
Vertaald door Danielle Stensen

© Annemarie, 6 november 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven