Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altGeweld
Lotte & Søren Hammer

Het lichaam van de jonge Afrikaanse vrouw wordt gevonden in een meer dat de bijnaam Duivelsveen draagt. Ze heeft er maandenlang gelegen, haar moordenaars hadden haar ontzielde lichaam verzwaard met een steen. Haar dood was een ongeluk. De daders wilden haar “alleen maar” mishandelen maar er ging iets mis.

De vrouw is het slachtoffer van mensenhandel. Ze werd in haar thuisland Nigeria ontvoerd en uiteindelijk in Denemarken gedwongen tot prostitutie. Een half jaar eerder werd ze door twee mannen naar een jachthut op een groot landgoed gebracht omdat ze zich niet naar wens had gedragen. Jan Podowski en Henrik Krag moesten op deze afgelegen plek de ongehoorzaamheid uit haar slaan. Dat deden ze wel vaker. Ook Benedikte Lerche-Larsen was mee, de ambitieuze dochter van de baas. Ze betreuren het voorval alle drie maar het drietal is nu niet bepaald rechtschapen en houdt er andere maatstaven op na dan de gemiddelde mens. Ze gaan gewoon door met hun leven en schepen de dood van de vrouw af als een ongelukkige gebeurtenis.

De zaak krijgt landelijke bekendheid wanneer een lokale hoofdagent zich in het plaatselijke nieuws nogal grof over het moordslachtoffer uitlaat en haar “koffieboon” noemt. Het hele land bemoeit zich nu met de dood van de onbekende vrouw en om het publiek ervan te overtuigen dat het moordonderzoek uiterst serieus wordt opgevat, krijgt de afdeling Moordzaken in Kopenhagen de zaak toebedeeld. Hoofdinspecteur Konrad Simonsen en zijn team zijn zeer begaan met het lot van de vrouw en gaan grondig te werk.

De ouders van Benedikte Lerche-Larsen zijn verantwoordelijk voor een groot prostitutie-netwerk. Zij kopen vrouwen die ze vervolgens onderbrengen in gastgezinnen. De gekochte vrouwen werken zogenaamd als au-pair maar de waarheid is minder onschuldig. De vrouwen ontvangen rijke, exclusieve klanten die flinke sommen geld neertellen. Het geld wordt witgewassen met pokeren. Daar is een speciale constructie voor uitgedacht. Benedikte is zeer actief binnen het bedrijf van haar vader en onmisbaar. Dit zorgt regelmatig voor een gespannen situatie aangezien de band tussen Benedikte en haar ouders ronduit slecht is.

Dan ontvangt Benedikte een foto. Een foto die aantoont dat zij bij de moord betrokken is. Er wordt geld geëist en daarnaast moeten Benedikte en Henrik - Jan leeft inmiddels niet meer – ieder een tweetal opdrachten uitvoeren in ruil voor het stilzwijgen van de getuige. Wat is het nut van deze vreselijke opdrachten? En wie is hun getuige? Ondertussen werkt de politie met man en macht aan de zaak die veel complexer blijkt te zijn dan gedacht.

Geweld is het vierde deel in de reeks met Konrad Simonsen en zijn collega’s.Het gaat over mensenhandel en over mensen die het heel normaal vinden om andere mensen uit te buiten. Over mensen zonder geweten, mensen die alleen maar aan hun eigen hachje denken. Over zeer gewiekste mensen. Ook gaat dit boek over degenen die ervoor zorgen dat de handel blijft floreren. Zonder klanten kan men immers geen zaken doen. En die klanten zijn er genoeg, ze betalen grof geld en maken misbruik van hun machtpositie. Machtige mensen die denken boven de wet te staan. Die ogenschijnlijk keurige mensen zijn misschien nog wel de grootste boosdoeners.

Over het vorige boek van deze schrijvende broer en zus – Verraad – was ik zeer enthousiast en over dit nieuwe boek ben ik dat ook. De verhaallijnen in Geweld zijn zeer overtuigend uitgewerkt en de ontknoping is een echte voltreffer. Het verhaal wordt afwisselend vanuit het perspectief van de politie en dat van de daders verteld en hierdoor betrapte ik mezelf er soms op dat ik meeleefde met de slechteriken. Dan hoopte ik bijvoorbeeld even dat ze de dans zouden ontspringen en dan kwam daarna als een schok het besef dat ik me voor een moment aan de verkeerde kant schaarde. Dit komt omdat ook de goede kanten van de boosdoeners beschreven worden zodat zij niet alleen neergezet zijn als puur slecht. De vaste personages in deze reeks hebben in dit boek ook zo hun eigen beslommeringen waarbij goed is opgelet dat hun verhalen niet overheersen. Het boek is overigens ook prima te lezen als standalone.

Het enige minpuntje aan dit boek is dat het op een gegeven moment toch echt uit is. Gelukkig is deel vijf in de maak.

ISBN 9789044969351 | paperback |320 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | februari 2013
Vertaald door Geri de Boer en Nanny Roed Lauridsen

© Annemarie, 15 februari 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven