Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

PijngrensPijngrens
Loes den Hollander


Na zevenendertig jaar is het verdriet nog altijd tastbaar. Annemiek was nog maar zestien jaar oud toen ze haar grote liefde Garin en haar pasgeboren baby verloor. Toen Garin met zijn vrouw op het vliegtuig stapte, wist hij niet dat Annemiek zwanger was. Toen Annemiek las dat het vliegtuig was neergestort en Garin om het leven was gekomen, spatte haar prille en geheime liefdesgeluk als een zeepbel uiteen. Zo lang mogelijk hield Annemiek haar zwangerschap verborgen. Toen haar strenggelovige moeder eindelijk doorkreeg wat er aan de hand was, reageerde de vrouw onverbiddelijk. Annemiek moest haar dochtertje afstaan en zo snel mogelijk doorgaan met haar leven, alsof er niets gebeurd was.


In 2014 wordt het steeds moeilijk het verleden te vergeten. Door de vliegtuigramp in de Oekraïne komt alles weer boven. Zal ze het Fiom bellen om te informeren of haar dochter opgespoord kan worden? Annemiek verlangt vurig naar haar kind en ook Garin is geen moment uit haar gedachten. Kort nadat ze alles wat haar dierbaar was verloor, regelde haar moeder een baan als kindermeisje bij Arnoud Jan, een weduwnaar, voor haar. Niet veel later trouwde hij met haar, om kletspraatjes te voorkomen. Jarenlang heeft Annemiek zich in haar lot geschikt. Ze voedde haar stiefdochter Linda liefdevol op en nam genoegen met een huwelijk zonder seks. Nu heeft Arnoud Jan echter besloten dat hij wil scheiden. Annemiek wordt afgedankt.


De vliegramp is ook Maxims leven binnengedrongen. De politie vertelde hem dat zijn vriendin Sharon samen met zijn beste vriend Doug in het vliegtuig had gezeten. Maxim toont zich geschokt maar hij weet wel beter. Sharon zat helemaal niet in het vliegtuig. Doug had haar paspoort geleend om de achterdochtige echtgenoot van zijn maîtresse Sonja op een dwaalspoor te zetten. Het komt Maxim echter prima uit dat iedereen denkt dat Sharon bij de vliegramp om het leven is gekomen. Nu hoeft niemand erachter te komen dat hij haar in werkelijkheid achter het schuurtje in zijn achtertuin begraven heeft. Het was niet zijn bedoeling haar te doden maar ze bleef maar zeuren. Maxim verloor zijn zelfbeheersing. Dat overkomt hem soms.


Maxims ex-vrouw Bridget denkt, net als Annemiek, door de recente vliegramp steeds aan de ramp die jaren geleden plaatsvond. Toen Annemiek haar grote liefde verloor, verloor zij haar ouders, zus en zwager. Ze kan de beelden op het nieuws dan ook nauwelijks verdragen. Ook heeft ze moeite met het gedrag van Maxim. Ze zijn al jaren uit elkaar maar hij wil haar nog altijd terug. Het valt Bridget op dat Maxim niet om Sharon rouwt. Hij beweert woedend op haar te zijn omdat ze hem met Doug bedrogen heeft maar Bridget vindt het maar een vreemd verhaal. Iedereen weet dat Sharon dol op Maxim was en niets liever wilde dan met hem trouwen. Bridget stopt haar twijfels over Maxim diep weg. Ze is helemaal klaar met hem. Heus.


In Pijngrens schrijft Loes den Hollander over drie levens die door de vliegramp in de Oekraïne zijn ontwricht. Voor de ramp lukte het de hoofdpersonen hun problemen in bedwang te houden maar nu staan ze voor een keerpunt in hun leven. Annemiek kiest noodgedwongen voor een nieuwe start en Bridget moet besluiten of ze wel echt over Maxim heen is. De twee vrouwen weten niet dat hun kwellingen nauw met elkaar verbonden zijn. Maxim zelf denkt alleen maar aan zijn eigen hachje. Hoewel hij een lijk in zijn achtertuin verbergt, hoopt hij nog altijd op een hereniging met Bridget. Hij weet wel dat hij haar in het verleden regelmatig geslagen heeft maar dat zal hem nu niet meer gebeuren. Dat met Sharon was een uitzondering. Daar kon hij niks aan doen. Wanneer ook de weduwe van Doug spoorloos verdwijnt, wast Maxim zijn handen in onschuld. De metamorfose die zijn achtertuin ondergaat, blijft echter niet onopgemerkt.


Pijngrens gaat over het onder ogen zien van wie je werkelijk bent. Annemiek heeft iets vreselijks meegemaakt maar moet ze daar werkelijk de rest van haar leven voor boeten? Bridget is zo met haar slachtofferrol vergroeid, dat ze het gedrag van haar ex in stand houdt en Maxim is ronduit een griezel. Zolang hij anderen de schuld van zijn gedrag geeft, zal er nooit iets veranderen. In deze raak geschreven en heerlijk meeslepende thriller maakt Loes den Hollander duidelijk wat er gebeuren kan als je weigert je eigen tekortkomingen onder ogen te zien. Soms kom je ermee weg, soms niet…


ISBN 9789045212814 | paperback | 350 pagina's | Karakter Uitgevers | april 2017

© Annemarie, 17 mei 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven