Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Zonder angstZonder angst
Lisa Gardner


De vierenveertigjarige rechercheur D.D. Warren haat de pijn in haar arm. Ze is afhankelijk van haar man Alex. Hij helpt haar met wassen en aankleden, alsof ze een klein kind is. D.D. kan niet eens haar driejarige zoontje Jack optillen, laat staan hem een stevige knuffel geven. Soms zit het leven vol frustraties. 


Het ergste is nog wel dat D.D. niet weet hoe ze precies aan haar blessure is gekomen. Ze weet nog dat ze teruggekeerd was naar de plaats delict van een gruwelijke moord. Het slachtoffer was een achtentwintigjarige vrouw. Voor haar dood was Christine Ryan een knappe verschijning maar haar moordenaar had haar ernstig verminkt en talrijke reepjes huid weggesneden. D.D. had het idee dat ze iets over het hoofd had gezien. Toen ze door het huis van Christine struinde, ging het mis.


D.D. is tijdens haar eenzame verkenningstocht van de trap gevallen. Door de val liep ze een verwonding met de naam avulsie op. Een stuk bot bovenin haar linkerarm is afgescheurd. Zodra D.D. haar linkerarm of –schouder probeert te bewegen, vergaat ze van de pijn. Wreed genoeg is fysiotherapie de enige manier om uiteindelijk ongeschonden uit de strijd te komen. D.D. levert dagelijks een zwaar gevecht tegen een pijn die haar leven inmiddels volledig beheerst. Daarnaast piekert ze over haar val. D.D. kan zich niet herinneren wat er is gebeurd. En waarom heeft ze tijdens haar val meerdere kogels afgevuurd? Schoot ze op iets of iemand?


D.D. kan aan niks anders dan de pijn denken. Haar collega’s missen haar en kunnen haar expertise goed gebruiken. D.D. wordt naar pijntherapeut Adeline Glen gestuurd. Adeline leert de nukkige D.D. dat haar pijn geen vijand maar een vriend is. Pijn maakt mensen bewust van situaties die het lichaam kunnen schaden. Als je bijvoorbeeld een gloeiendheet oppervlak aanraakt, trek je jouw hand door de pijn die je dan voelt snel terug. Pijn heeft dan voorkomen dat er een ernstige brandwond ontstaan is. Adeline Glen weet als geen ander hoe belangrijk het is om pijn te voelen. Ze lijdt aan de aangeboren zenuwaandoening HSAN. Adeline voelt geen pijn. Voor D.D. klinkt het als een zegen maar dat is het niet. Adeline kan levensgevaarlijk gewond raken zonder dat ze er ook maar iets van merkt. Tegen de tijd dat haar verwonding aan het licht komt, kan het al te laat zijn.


Niet veel later slaat de moordenaar opnieuw toe. Dit keer is het slachtoffer een alleenstaande ergotherapeut. Ook zij is gevild. D.D. sleept zich naar de plaats delict. Gelukkig heeft de moordenaar zijn slachtoffers niet levend van de reepjes huid ontdaan. Hij heeft ze zelfs zo snel mogelijk gedood. De haast barmhartige manier waarop hij zijn slachtoffers vermoordt, vormt een schril contrast met de manier waarop hij de lijken vervolgens toetakelt.


Er wordt een verband met eerder gepleegde moorden gevonden. De handelingen van de moordenaar zijn zelfs identiek aan de werkwijze van seriemoordenaar Harry Day. Day is echter al veertig jaar dood, dus hij kan de dader niet zijn. Ook Harry’s dochter Shana is een meedogenloze moordenares. Is zij in de voetsporen van haar vader getreden? Shana zit echter al dertig jaar in de gevangenis. Hoe kan het dan dat al het bewijs in haar richting wijst? Het moet wel om een nazaat van Harry Day gaan. De moordenaar weet dingen die alleen insiders weten. Er blijkt nog een familielid te zijn. Een zus. Ze is weliswaar in een pleeggezin opgegroeid maar ze heeft dezelfde genen als Shana. Het is Adeline, D.D.’s toegewijde pijntherapeut…


Wat deze thriller zo ijzingwekkend spannend maakt, is dat je als lezer het idee hebt dat de moordenaar continu binnen handbereik is. Is het Adeline of heeft de griezelige Shana soms een manier gevonden om buiten de gevangenis te moorden? Door middel van een handlanger misschien? Adeline blijkt er vreemde gewoontes op na te houden. Gewoontes die ze angstvallig verborgen houdt. Maakt dat haar tot een moordenaar? Het voelt alsof het antwoord zich net buiten gezichtsbereik verborgen houdt. Het is zo dichtbij en toch onzichtbaar.


Zonder angst vormt mijn eerste kennismaking met het werk van schrijfster Lisa Gardner. Ik begrijp nu waarom Karin Slaughter haar werk aanprijst. Het verhaal is spannend van begin tot eind, luguber maar ook diepgaand en aangrijpend. Lisa Gardner zorgt er op ingenieuze wijze voor dat nieuwsgierigheid de angst voor wat komen gaat blijft overheersen. Alsof je in het donker op een eng geluid afgaat, in plaats van het hazenpad te kiezen. Zonder angst is een voortreffelijke, tot in de puntjes uitgewerkte thriller.


ISBN 9789023491194 | paperback | 446 pagina's| Uitgeverij Cargo | oktober 2015
Vertaald door Els Franci-Ekeler

© Annemarie, 26 oktober 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven