Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Kijk niet wegKijk niet weg
Linwood Barclay


Journalist David Harwood heeft het goed voor elkaar. Vijf jaar geleden ontmoette hij de knappe Jan en tot zijn vreugde werd ze al snel zijn vrouw. De komst van hun zoontje Ethan, die inmiddels vier is, bekroont hun liefde. Zonder mopperen passen Davids ouders vrijwel dagelijks op de vrolijke Ethan zodat David en Jan onbezorgd naar hun werk kunnen gaan. Ook als David en Jan er eens samen op uit willen, staan Davids ouders voor hun klaar. Het leven is goed. David prijst zichzelf gelukkig.


Is dan alles rozengeur en maneschijn? Nee, dat is het niet. Elk gezin kent kleine en grotere zorgen en dat geldt uiteraard ook voor dat van David. Op zijn werk bijvoorbeeld is een verandering gaande. David merkt dat het niet op prijs wordt gesteld dat hij de voordelen van de komst van een particuliere gevangenis in twijfel trekt. Mag hij niet langer objectief schrijven? Hoe kan hij dan nog als journalist werken? Wanneer een anonieme bron hem van opzienbarende informatie voorziet, besluit hij zijn onderzoek naar de gevangenis toch voort te zetten.


Ook thuis gaat het niet zo goed als David graag zou willen. Jan gedraagt zich al een paar weken bijzonder vreemd. In hun lievelingsrestaurant viel ze zomaar tegen hem uit. Jan geeft aan met depressieve gevoelens te kampen en David maakt zich zorgen. Wanneer Jan het zelfs over zelfdoding heeft, jaagt ze David de stuipen op het lijf. Hij haalt haar over met de huisarts in gesprek te gaan. Jan volgt Davids advies op maar weigert zich naar een psychiater door te laten verwijzen. Davids zorgen nemen toe. Jan draagt een verband om haar pols en heeft hem bovendien verteld dat ze op het punt heeft gestaan van een brug te springen.


Het uitje naar het Five Mountains-pretpark komt dan ook als geroepen. Jan heeft de kaartjes zelf besteld en het gezin maakt zich op voor een dagje pret en ontspanning. De kleine Ethan schrikt in eerste instantie van de grote achtbanen maar gelukkig beschikt het park ook over tal van geschikte attracties voor kleuters. Ethan is gerustgesteld en sukkelt meteen na aankomst in slaap. David en Jan besluiten een ijsje te delen. Een onschuldige maar achteraf rampzalige beslissing. Wanneer David zich met het zojuist gekochte ijsje weer bij Jan voegt, is ze volledig in paniek. Ethan is weg!


Jan rent naar de uitgang om de beveiligingsmedewerkers in te lichten. Ook zal ze daar in de gaten houden of iemand het park met Ethan probeert te verlaten. David, die inmiddels ook in paniek is, rent als een bezetene door het park. Hij kijkt in tal van wandelwagentjes maar meer dan verbaasde kinderogen en geschrokken ouders, levert het hem niet op. En dan ineens ziet hij een onbeheerd wandelwagentje staan. Vanuit zijn ooghoeken ziet hij iemand wegrennen. David spoedt zich naar het kind toe en… het is Ethan. Nog altijd diep in slaap. Het jochie heeft niks van de ontvoering gemerkt. Opgelucht belt David zijn vrouw. Ze neemt niet op. Ook de tweede poging is vruchteloos. Ethan is terug maar nu is Jan verdwenen.


Omdat het verhaal van David zo uitzonderlijk is, neemt de politie de verdwijning van Jan hoog op. Er wordt sneller dan gebruikelijk een onderzoek gestart. David wordt overmand door angst. Jan was zo depressief de laatste tijd. Zou ze dan toch zelfmoord hebben gepleegd? Hij gaat zelfs met zijn vader naar de brug waar Jan eerder vol twijfel heeft gestaan. Gelukkig drijft er geen lichaam in het ondiepe water dat onder de brug door stroomt. Jan is weg en blijft weg. En dan stuit de politie op steeds vreemdere informatie. Waarom staat Jan niet op de beveiligingsbeelden van het pretpark? En waarom zijn er via internet maar twee kaartjes aangeschaft? In een oogwenk verandert de totaal verbijsterde David van een bezorgde echtgenoot in een moordverdachte.


Linwood Barclay staat onderhand hoog op mijn lijstje met favoriete, Amerikaanse thrillerauteurs. Zijn boeken kenmerken zich door personages die in opmerkelijke situaties belanden. Dat geldt ook voor David. Ineens is hij een vermeende moordenaar. De thrillers van Barclay lezen als een trein, kennen verrassende verhaalwendingen en een plot dat staat als een huis. Kijk niet weg vormt hierop geen uitzondering. Ik heb het verslonden. Wie eenmaal een boek van Barclay heeft gelezen, snakt naar meer.


ISBN 9789022575192 | paperback | 400 pagina's | Boekerij |  januari 2016
Vertaald door Nienke van der Meulen

© Annemarie, 4 februari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven