Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Geen veilige plekGeen veilige plek
Linwood BarclayHet gezin Archer maakt een moeilijke tijd door. Na een hoogoplopende ruzie tussen moeder Cynthia en haar veertienjarige dochter Grace, is Cynthia tijdelijk ergens anders gaan wonen. Ze heeft tijd nodig om aan haar zelfbeheersing en emotionele problemen te werken. Grace en haar vader Terry missen haar enorm. Gelukkig zien ze elkaar vrijwel dagelijks om samen een hapje te gaan eten. Toch is het een ongewone situatie. Een situatie die voorkomt uit een traumatische periode die zeven jaar geleden plaatsvond.


Nu Cynthia haar gezin de rug heeft toegekeerd – zo voelt het stiekem toch een beetje – is Terry verantwoordelijk voor het welzijn van Grace. Wanneer Grace op een avond niet op tijd thuiskomt en hem vervolgens volledig overstuur opbelt, komt zijn grootste nachtmerrie uit. Grace zit in de problemen. Ernstig in de problemen. Ze was niet met een vriendinnetje naar de film maar met een vriendje de hort op. Tienermeisjes kunnen onbezonnen dingen doen als het om jongens gaat maar Grace heeft er wel een enorm potje van gemaakt. De jongen met wie ze stiekem heeft afgesproken heet Stuart. Stuart is een jongen bij wie keurige meisjes als Grace het beste mijlenver uit de buurt kunnen blijven.


Na wat stiekem geflikflooi in de auto van Stuarts vader opperde Stuart een vrij bizar plan. Hij stelde voor om een ritje in een Porsche te gaan maken. Een Porsche die niet van hem was maar die in een huis stond van mensen die op vakantie waren. Hoe hij dat wist? Zijn vader had bepaalde lijstjes. Natuurlijk had de achterdocht van Grace gewekt moeten zijn. Waarom heeft de vader van een jongen met een dubieuze reputatie lijstjes met daarop adressen van mensen die op vakantie zijn? Grace beseft best dat het foute boel is maar toch besluit ze om  het avontuur met Stuart aan te gaan. En zo gebeurt het dat Grace door een vernield kelderraampjes een woning binnendringt, een pistool in haar handen gedrukt krijgt en dan schrikt van het oorverdovende geluid van een schot. Stuart reageert niet op haar paniekerige geschreeuw.


Terry weet niet wat hij hoort wanneer de huilende en trillende Grace hem vertelt dat ze waarschijnlijk haar vriendje heeft neergeschoten. Is het leven van zijn kind nu voorbij? Zal ze de gevangenis indraaien? Het kost Terry de nodige moeite om het hoofd koel te houden. Hij besluit dat ze eerst terug naar het huis moeten gaan. Misschien leeft Stuart nog en heeft hij dringend hulp nodig. Ze kunnen hem daar niet laten liggen. En zo gebeurt het dat Terry door een vernield kelderraampje een woning binnendringt. Op zoek naar een neergeschoten jongen en een pistool.


Geen veilige plek is het vervolg op het boek Zonder een woord waarmee auteur Linwood Barclay een aantal jaar geleden debuteerde. Er wordt regelmatig naar het eerste boek verwezen en omdat ik dat niet gelezen heb, werd mijn nieuwsgierigheid enorm geprikkeld. Er wordt genoeg informatie prijsgegeven om het verhaal in Geen veilige plek goed te kunnen volgen maar tegelijkertijd wordt de lezer duidelijk gemaakt dat ook Zonder een woord beslist gelezen moet worden. Wat is er toch precies gebeurd zeven jaar geleden en welke vreemde familiegeschiedenis sleept Cynthia met zich mee?


De verhalen van Linwood Barclay kenmerken zich door een uitgebalanceerde mix van spanning en mysterie. Barclay weet heel goed hoe hij de aandacht van zijn lezerspubliek moet trekken én vast moet houden. In Geen veilige plek krijgt het gezin Archer te maken met een oude bekende. Een man die zeven jaar geleden een reddende engel bleek te zijn maar die tegelijkertijd een man is die je op afstand moet houden. Ook nu is hij de enige die kan helpen maar de prijs die het gezin voor zijn hulp moet betalen is hoog. Te hoog?


Geen veilige plek heeft me van begin tot eind geboeid. Na het lezen van een drietal boeken van Linwood Barclay ben ik erg gesteld geraakt op de meeslepende, originele en verrassende thrillers van deze auteur. Schiet u een beetje op met het volgende boek meneer Barclay?


ISBN 9789022573273 | paperback | 382 pagina's| Boekerij | maart 2015

Vertaald door Gert van Santen

© Annemarie, 22 april 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven