Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Als ik weg benAls ik weg ben
Laura Lippman


Bambi Gottschalk is een schoonheid. Een beeldschone, jonge vrouw. Bambi weet heel goed dat ze mooi is en maakt daar schaamteloos gebruik van. Moeiteloos windt ze mannen om haar vinger. Het is een spel voor haar. De jongens die haar aanbidden, vervelen haar. Wanneer ze in 1959 - Bambi is dan negentien jaar oud - op een feestje kennismaakt met de rebelse Felix Brewer, valt ze als een blok voor hem. Tien maanden later trouwen ze. Bambi is dan al zwanger van haar eerste dochter en weet nog niet dat de rollen vanaf dat moment omgedraaid zullen zijn.


Felix Brewer is een zakenman. Wat hij precies doet, weet Bambi eigenlijk niet maar Felix is van plan rijk te worden. Stinkend rijk. Hij vertrouwt zijn jonge bruid toe dat hij het spel niet volgens de regels zal spelen. Hij zal steggelen met de wet en misschien zelfs af en toe tegen de lamp lopen. Bambi moet erop vertrouwen dat Felix weet wat hij doet. Bambi merkt dat het werk van Felix vooral betekent dat ze vaak alleen is. Hij werkt tot laat in de nacht door. Ook wast Bambi regelmatig lippenstift van de boorden van zijn overhemden. Lippenstift die niet van haar is.


Bambi en Felix krijgen drie dochters. Drie dochters die niets tekort komen want Felix heeft woord gehouden. Bambi betaalt echter een hoge prijs voor alle rijkdom. Felix is een vrouwenverslinder en Bambi kijkt noodgedwongen de andere kant op. Scheiden en  met haar drie kinderen opnieuw beginnen, is niks voor haar. Bambi heeft nog nooit in haar leven voor zichzelf gezorgd.


Na twintig jaar komt er abrupt een einde aan het “sprookje”. Wanneer Felix voor lange tijd de gevangenis in dreigt te verdwijnen, kiest hij het hazenpad. Bambi blijft berooid achter. Het is niks voor Felix om zijn gezin onverzorgd achter te laten maar dat is wel wat er is gebeurd. Felix’ minnares Julie Saxony – een stripper – heeft het beter voor elkaar. Felix heeft haar een koffietentje geschonken en het gaat Julie zakelijk voor de wind. Een aantal jaar later verdwijnt ze echter ook. Tien jaar lang denkt iedereen dat ze zich bij Felix heeft gevoegd maar dan wordt haar lichaam gevonden. Julie Saxony is vermoord. De moord wordt nooit opgelost.


Voormalig rechercheur en weduwnaar Sandy is al jaren met pensioen maar thuiszitten is niks voor hem. Bovendien kan hij wel wat extra inkomsten gebruiken. Sandy werkt voor het Cold Case-team. Hij lost oude misdrijven op en kan zich erop beroepen dat geen enkele zaak die hij aanpakt, onopgelost blijft. De zaak die in 2012 zijn aandacht trekt, is de moord op Julie Saxony. Wat volgt is een fascinerend verhaal over Bambi, haar dochters en Julie Saxony. Wie heeft Julie vermoord en waar is het vermogen van Felix gebleven?


Over Verdwenen zusjes, het vorige boek van Laura Lippman, was ik niet erg enthousiast. Over dit boek ben ik dat wél. Een soortgelijke verdwijningszaak vormde de inspiratie voor dit verhaal. In de jaren zeventig nam ook Julius Salsbury, die aan het hoofd van een grote gokonderneming stond, de benen. Hij liet eveneens een vrouw, drie dochters en een vriendin achter. De auteur benadrukt dat het verhaal verder volledig verzonnen is. Haar aandacht ging uit naar het feit dat er vijf vrouwen achterbleven. Hoe zou de verdwijning van Julius Salsbury hun levens beïnvloed hebben? Lippman heeft hierop voortgeborduurd en dat heeft ze op succesvolle wijze gedaan.


Als ik weg ben is geen bloedstollende thriller maar de spanning is wel continu voelbaar. Ik zou het zelf omschrijven als een roman met thrillerelementen. Het verhaal leest als een trein en kent een mooie diepgang. De drie dochters groeien op tot volwassen vrouwen die elk op hun eigen manier met de afwezigheid van hun vader worstelen. Bambi kampt met financiële problemen en Julie blijft er tot haar dood van overtuigd dat zij Felix’ ware liefde is, alle andere minnaressen ten spijt. Als ik weg ben biedt een fascinerende familiegeschiedenis die een prima combinatie vormt met het speurwerk van Sandy. Met dit boek heeft Laura Lippman mij volledig van haar kunnen overtuigd.


ISBN 9789022572146 | paperback | 362 pagina's|  Boekerij | september 2015
Vertaald door Mariette van Gelder

© Annemarie, 5 oktober 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven