Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altHet leven voor haar ogen
Laura Kasischke


Twee meisjes van een jaar of zeventien staan in het meisjestoilet van een middelbare school, ze staan te kletsen over het feit dat een van hen is uitverkoren tot de mei-koningin van dat jaar. De ander is jaloers, maar tegelijk ook wel blij voor haar vriendin, en ze huilt. ‘omdat ze blij is, zegt ze. In de verte klinkt een raar geluid tak-tak-tak. Ze weten niet wat het is en negeren het. Tot de deur opgegooid wordt en er een klasgenoot voor hen staat, met getrokken pistool.


‘Zo,’ zegt hij te hard in de stille rust van de meisjestoiletten, en beide meisjes krimpen ineen.
‘Zo,’ zegt hij wat zachter, alsof hij er spijt van heeft dat hij hen heeft laten schrikken.
’Wie van jullie zal ik doodschieten?’


Hoe het precies afloopt weten we niet. Pas verder in het verhaal is sprake van een schietpartij op een middelbare school met vele slachtoffers. Wat we wél weten is dat een van hen zei: ‘Haar. Mij niet.’


In het eigenlijke verhaal in dit boek is Diana McPhee veertig jaar oud, gelukkig getrouwd met Paul, een professor in de filosofie en moeder van de mooie Emma. Ze wonen in een huis dat is zoals ze het altijd gedroomd heeft, met dezelfde schommelstoelen op de veranda, die ze altijd zo mooi vond als ze langs een andere woning kwam.
Alles is perfect, alles is prima in orde. Maar dan komen er kleine scheurtjes in haar leven: ze krijgt een anonieme brief, met daarin een piepklein papiertje waarop het woord slet; haar dochter die op school een verhaaltje mag vertellen over haar geliefde pop, leest iets heel anders op van het briefje dat ze heeft. Er duiken ineens vreemden in het zwembad van de buren, nogal schaamteloos en brutaal; er komt een kat aanlopen die precies is als Timmy...  maar die is allang dood toch?
Zijn het hallucinaties die ze heeft? En hoe kan het dat ze al zo lang geen vogels heeft gehoord? Langzaam raakt Diana de greep op haar leven kwijt. Zou zij, die het bloedbad overleefd heeft, nu alsnog instorten?
Terwijl we het verhaal van de veertigjarige Diana  volgen zijn er flashbacks, die teruggaan naar het jaar voor het drama: de meisjes genieten van het leven zoals pubers dat doen: ze roddelen over jongens; gaan zwemmen en winkelen, het leven is mooi.
Als alles op zijn plaats valt en je door hebt wat er aan de hand is, heb je een boeiend verhaal gelezen en je steeds afgevraagd wie van de meisjes de dood gevonden heeft. Degene die zei: ‘neem haar’? Of degene die zei: ‘schiet mij maar dood’.
Ingenieus verhaal!


De Amerikaanse schrijfster Laura Kasischke schreef ook ‘ het ontwaken’, en ik hoop dat er nog meer van haar werk vertaald zal worden!


ISBN 9789028419988   | paperback |253 pagina's | Wereldbibliotheek  | 2002
Vertaald uit het Engels door Josephine Ruitenberg

© Marjo, 29 januari 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven