Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Stalker
Lars Kepler

Voordat ze de dood vinden, worden de nietsvermoedende, vrouwelijke slachtoffers gefilmd. Hun veilige thuis verandert in het decor van een persoonlijk filmpje dat openbaar op YouTube wordt geplaatst. Wie is gefilmd zal onherroepelijk ten prooi vallen aan de onmetelijke woede van een moordenaar naar wie door het politiecorps van Stockholm naarstig wordt gezocht.  De moordenaar is een stalker van het ergste soort.

Bij één van de slachtoffers wordt een man aangetroffen. Hij heeft het lichaam verplaatst en het huis schoongemaakt. Deze man is echter geen verdachte maar de hevig getraumatiseerde echtgenoot van de vermoorde vrouw. De man is nauwelijks aanspreekbaar en omdat hij, weliswaar onopzettelijk, met het bewijsmateriaal heeft geknoeid, wordt de hulp van psychiater Erik Maria Bark ingeroepen. Kan Erik hem de gewenste informatie ontfutselen?

Erik Maria Bark is een doorgewinterde arts. Hij is gespecialiseerd in hypnosetherapie en hij is in staat verdrongen informatie en vergeten herinneringen terug te halen. Tijdens het verhoor van Björn Kern, de echtgenoot van het laatste slachtoffer, ontdekt Erik dat de man zijn echtgenote in een opvallende pose aantrof. De alarmbellen die in het hoofd van Erik afgaan, overstemmen zijn plichtsgevoel. De vreemde pose in combinatie met het hevig toegetakelde gezicht van het slachtoffer, doen hem sterk aan een oude moord denken. De dader van de bewuste moord, Rocky Kyrklund, zit al jaren vast. Toch besluit Erik zijn mond over de verrassende onthulling van Björn Kern te houden.

Voor hij achter de tralies verdween, was Rocky Kyrklund werkzaam als predikant. Snel checkt Erik of de man nog altijd opgesloten zit en gelukkig blijkt dat het geval te zijn. Toch wil de knoop die zich hardnekkig in Eriks maag gevestigd heeft, maar niet verdwijnen. Erik was destijds dermate overtuigd van de schuld van Kyrklund dat hij heeft verzwegen dat de man kort voor zijn veroordeling met een alibi op de proppen kwam. Erik heeft het alibi nooit nagetrokken en na de berechting van Kyrklund heeft hij er nooit meer bij stilgestaan. Had hij dat beter toch kunnen doen? Kyrklund is schuldig. Toch?

Geheel tegen de regels in brengt Erik een bezoekje aan Kyrklund. De man is nauwelijks aanspreekbaar, heeft een hersenbeschadiging en lijdt aan hevige epilepsie. Kyrklund is overtuigd van zijn eigen schuld. Komt zijn overtuiging voort uit het feit dat hij werkelijk schuldig is of gelooft hij simpelweg wat hem jarenlang is voorgehouden? Erik besluit dat Kyrklund niets met de recente moorden te maken kan hebben en pakt opgelucht zijn leven weer op. Hij volgt sinds kort pianolessen en voelt zich aangetrokken tot zijn blinde pianolerares Jackie.

De hoogzwangere Margot Silverman en haar partner Adam buigen zich namens de politie van Stockholm over de moordzaken. Hun onderzoek wordt belemmerd door het feit dat Erik belangrijke informatie voor hen verzwijgt. Erik doet of zijn neus bloedt. Als hij zijn misstap van destijds opbiecht, ziet het er immers niet goed voor hem uit. Dan duikt er uit het niets een oude bekende op. De man verrast vriend en vijand met zijn terugkeer en tilt het politieonderzoek naar een hoger, riskanter niveau.

Deze bloedstollende thriller las ik met ingehouden adem. Overal waar ik ging, moesten de lampen aan. Er ging ineens een dreiging van onverlichte ruimtes uit. Lars Kepler – pseudoniem van het Zweedse echtpaar Alexandra Coelho en Alexander Ahndoril – doet de lezer beseffen dat spanning een overtreffende trap kent. Het boek versmolt met mijn handen, ik wilde alleen nog maar lezen.

De personages zijn ijzersterk neergezet. Niet iedereen beschikt over een fraaie persoonlijkheid. Een aantal karakters zijn getekend door een zwaar leven of door gebeurtenissen met een traumatische inslag. Het verleden beïnvloedt het denken en ook het handelen van deze individuen. Andere personages zijn vooral lief en puur. Het maakt ze kwetsbaar, alsof de wereld te meedogenloos is voor deze mensen.

De ontknoping van het verhaal verrast op een overtuigende manier. Achteraf is het logisch dat juist deze persoon achter de moorden zat maar ik had de moordenaar niet ontmaskerd. En dát is nou precies wat een thriller in mijn ogen een goede thriller maakt. In het geval van Stalker resulteert het verrassende, goed onderbouwde plot zelfs in een briljante thriller. Alles klopt, alles is in balans en de spanning blijft hangen. Voorlopig zal mijn huis baden in licht!

ISBN 9789023488804  | paperback | 569 pagina's | Cargo | november 2014
Vertaald door Jasper Popma en Clementine Luijten

© Annemarie, 24 november 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven