Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Davidsster
Kristina Ohlsson

Voor de ogen van geschokte ouders en onschuldige kleuters is in Stockholm een kleuterjuf neergeschoten. Ze stond te midden van haar jonge leerlingen toen een kogel een einde aan haar leven maakte. De sneeuw onder haar ontzielde lichaam kleurde al snel bloedrood. Commissaris Alex Recht en zijn collega Fredrika Bergman buigen zich samen met hun gloednieuwe team over de zaak.

De kleuterleidster werkte op de Salomonschool, een school die deel uitmaakt van de Joodse Salomongemeente. Even wordt aan een racistische moord gedacht maar dan blijkt dat de schooljuffrouw sinds kort samenwoonde met een doorgewinterde crimineel. Gaat het om een afrekening in het criminele circuit? Veel tijd om hierover na te denken is er niet want nog diezelfde dag verdwijnen er twee tienjarige jongetjes. De ouders van de twee knaapjes zijn in alle staten: waar zijn hun kinderen? Zijn ze moederziel alleen tijdens een ijskoude, winterse nacht?

De vondst van de twee jongetjes boort alle hoop genadeloos de grond in. De twee lichaampjes worden liggend in de sneeuw aangetroffen. De doodsoorzaak is overduidelijk. Beide knulletjes zijn neergeschoten terwijl ze blootvoets door de Zweedse sneeuw renden. Na hun dood heeft de moordenaar een papieren zak over de hoofdjes van zijn slachtoffertjes gedaan. Op elke zak is een gezicht getekend.

De twee dode jongetjes heetten Simon en Abraham. Ze behoorden, net als de kleuterjuf, tot de Salomongemeente. Wanneer blijkt dat bij alle drie de moorden hetzelfde moordwapen is gebruikt, worden de zaken aan elkaar gekoppeld. Waarom moest de kleuterjuf sterven? Waarom mochten twee jongetjes, van nog maar tien jaar oud, niet langer leven? Wie is verantwoordelijk voor het ondraaglijke leed van de nabestaanden?

Het gloednieuwe hoofd veiligheid van de Salomongemeente is een oude bekende van Alex en Fredrika. Het is Peder Rydh, een voormalig politieman. Peder is bij de politie ontslagen omdat hij de moordenaar van zijn broer heeft gedood. Peder is blij met zijn nieuwe functie maar de drie moorden laten hem niet onberoerd. Kan hij de veiligheid van de gemeente wel waarborgen?

Het verhaal in Davidsster wordt steeds diepgaander. Tegelijk met de moordenaar is een oude bekende van de Zweedse nationale veiligheidsdienst opgedoken. Het betreft Mossad-agent Efraïm Kiel. Efraïm is vanuit Israël naar Stockholm gereisd om een nieuw hoofd veiligheid voor de Salomongemeente aan te stellen. Nu Peder aan de slag is gegaan, hoeft Efraïm niet langer in Zweden te blijven. Toch is hij niet vertrokken. Vooral Eden Lundell, die voor de veiligheidsdienst werkt, vindt het bijzonder vervelend dat Efraïm in het land is. Alleen al bij het horen van zijn naam, breekt het zweet haar uit. Toch kan ze, ondanks alles, niet geloven dat Efraïm bij de moorden betrokken is.

Het spoor van de moordenaar leidt naar Israël, weer terug naar Zweden, naar Israël, etc. Wie heeft de jongetjes en de schooljuf om het leven gebracht en waarom? Tijdens het onderzoek duikt een oude mythe steeds opnieuw op. Heeft de lugubere, Israëlische volksvertelling iets met de moorden te maken?

Wat deze thriller bijna ondraaglijk spannend maakt, zijn de korte fragmenten die het hoofdverhaal doorbreken. De fragmenten gaan over een vrouw met een viool die bij thuiskomst haar gezin dood aantreft. Wie is zij? Er zijn twee gegadigden, twee heel verschillende vrouwen die mogelijk een vreselijk lot tegemoet gaan. Twee vrouwen die allebei zielsveel van hun gezin houden.

Davidsster is het vijfde deel in de Fredrika Bergman-reeks. Ik heb de vorige vier delen, helaas, niet gelezen maar dat blijkt geen enkel probleem te zijn. Het verhaal is uitgebreid, origineel en goed onderbouwd. De spanning is bijna voelbaar. Wat dit verhaal bijzonder maakt, is dat niet iedereen over dezelfde informatie beschikt. Persoonlijke- en staatsgeheimen staan een volledige onthulling in de weg. De lezer zelf kent uiteindelijk het hele verhaal, de politie moet de zaak met de beschikbare informatie op zien te lossen.

Het verhaal in Davidsster is uiteenlopend. Sommige ontwikkelingen zijn behoorlijk vergezocht maar de schrijfster heeft er toch een aannemelijk geheel van weten te maken. De beklemmende sfeer van het verhaal maakte dat ik de gebeurtenissen maar moeilijk van me af kon zetten. Ik bleef lezen en een gedegen nachtrust vond ik ineens niet zo belangrijk meer. Ik ben onder de indruk van het schrijftalent van Kristina Ohlsson. Deze spannende thriller smaakt naar meer!

ISBN 9789044344714 | paperback | 416 pagina's| The House of Crime | juni 2014
Vertaald door Ron Bezemer

© Annemarie, 16 juli 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven