Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altBones voor altijd
Kathy Reichs


Zelfs doorgewinterde forensisch antropologen als Temperance Brennan – Tempe - hebben soms moeite om hun emoties te bedwingen. In Bones voor altijd meldt een jonge vrouw zich met een hevige bloeding bij het ziekenhuis in Montreal. De arts stelt vast dat de vrouw nog maar kort geleden is bevallen maar voordat hij hier met haar over kan spreken is de vogel alweer gevlogen.

De arts ruikt onraad en schakelt de politie in. Deze vindt op het adres dat de vrouw heeft opgegeven een dode baby. Tempe wordt ingeschakeld en tot ieders grote schrik ontdekt ze in het huis nog twee dode baby’s. Heeft de vrouw in koelen bloede drie baby’s om het leven gebracht? De dame in kwestie heeft zich inmiddels uit de voeten gemaakt en Tempe gaat samen met Andrew Ryan, rechercheur bij Moordzaken, en Sergeant Ollie Hasty naar haar op zoek. Tempe heeft nog steeds gevoelens voor Ryan met wie ze een relatie heeft gehad. Het is niet bevorderlijk voor de onderlinge sfeer dat ze ook, lang geleden, een relatie met Ollie heeft gehad. Ollie heeft hierover gepocht tegen Ryan die de onthulling niet erg waardeert.

Het spoor leidt naar het noordelijk gelegen stadje Yellowknife. De stad staat bekend om zijn oude goudmijnen. Momenteel wordt er gezocht naar diamant. De voortvluchtige vrouw heet Annaliese Rubens en is een aantal keer opgepakt voor prostitutie. Haar voormalige pooier Scar staat bekend als gewelddadig en wraakzuchtig. Annaliese is in geen velden of wegen te bekennen. Heeft Scar haar omgebracht omdat ze een aantal jaar geleden uit Yellowknife gevlucht is? Heeft hij wraak genomen toen ze weer terugkeerde? Tempe merkt dat ze zich zorgen over het welzijn van de vrouw maakt. Het verbaast haar. Waarom is ze begaan met het lot van een vrouw die tot zulke gruwelijke daden in staat is? Wat probeert haar onderbewustzijn haar te vertellen?

Auteur Kathy Reichs is net als Tempe forensisch antropoloog. Ze schrijft met grote liefde voor haar vak. Ze beschrijft de werkzaamheden van Tempe uitgebreid en gedetailleerd maar ook met grote compassie voor de slachtoffers. Ook staat het boek vol boeiende wetenswaardigheden over Montreal en Yellowknife. Tempe is een leuke en doortastende vrouw. Ze is enorm gedreven en dat leidt er vaak toe dat ze eerst handelt en dan pas nadenkt. Haar impulsieve acties brengen haar regelmatig in gevaar maar Tempe leert er niet van. Nieuwsgierigheid, betrokkenheid en daadkracht overheersen.

Ik heb al meerdere boeken over Temperance Brennan gelezen en allemaal zijn ze goed bevallen. Ook dit nieuwe deel valt erg in de smaak. Bones voor altijd is hartelijk van toon maar tegelijkertijd ook boeiend, spannend en informatief.  Voor auteur Kathy Reichs heb ik grote bewondering. Naast de boeken over Tempe is ze producer van de televisieserie Bones. Daarnaast schrijft ze samen met haar zoon Brendan een spannende reeks voor young-adults. En dat is nog niet alles want, hou je vast, Kathy Reichs is forensisch antropoloog bij de gerechtelijke medische dienst van North Carolina, directeur forensische antropologie voor de provincie Québec (Canada) en vicepresident van de American Academy of Forensic Sciences. Ze maakt deel uit van de Canadese National Police Services Advisory en is gecertificeerd door de American Board of Forensic Anthropology. Ze doceert FBI-agenten en treedt vaak op als getuige-deskundige. Uit alles wat ze meemaakt haalt ze inspiratie voor haar thrillers die dan ook zeer overtuigend zijn. Kathy Reichs verdient een dikke pluim.

ISBN 9789022559314| paperback |288 pagina's| Uitgeverij Boekerij | mei 2013
Vertaald door Ineke van Bronswijk

© Annemarie, 2 juli 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven