Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Als de dood spreektAls de dood spreekt
Kathy Reichs


De kordate zestiger die tegenover forensisch expert Temperance ‘Bones’ Brennan heeft plaatsgenomen, is niet van plan zich met een kluitje in het riet te laten sturen. Hazel Strike is een webdetective. Een amateurspeurder die zich over onopgeloste zaken buigt. Hazel beweert meer te weten over een vermissingszaak. Tijdens haar fanatieke zoektocht naar de vermiste tiener Cora Teague is ze op een piepklein, maar uiterst belangrijk, voorwerp gestuit.


Het voorwerp, dat op een sleutelhanger lijkt, is een stemgeactiveerd opnameapparaatje. Het lag goed verborgen op een plek waar eerder menselijke botten zijn gevonden. De politie heeft het tijdens het uitkammen van de omgeving over het hoofd gezien. Is de zoektocht van Hazel grondiger geweest of heeft ze gewoonweg geluk gehad? Bones weet niet goed wat ze van het fenomeen webdetective moet denken. Wanneer ze ontdekt dat er een grote groep webdetectives op het internet actief is, is ze hoogst verbaasd. Haar verbazing neemt toe wanneer ze ontdekt hoe grondig de amateurs de uiteenlopende cold cases onderzoeken.


Terug naar het opnameapparaatje. Er staat een drieëntwintig minuten durende opname op. Een ronduit verontrustende opname waarop drie stemmen te horen zijn. De eerste stem behoort aan een doodsbang meisje toe, de andere twee stemmen zijn mannelijk. Hazel vermoedt dat het om Cora Teague en twee belagers gaat. Ze is er zelfs van overtuigd dat de ongeïdentificeerde botten die enige tijd geleden in de buurt van de vindplek van het apparaatje zijn aangetroffen, van Cora zijn. Het meisje, dat al enkele jaren vermist is, leeft volgens Hazel niet meer.


Hoewel Bones nog altijd sceptisch tegenover het onderzoek van Hazel staat, is haar nieuwsgierigheid gewekt. Wie is Cora Teague? Vormen de botten die Bones in haar bezit heeft daadwerkelijk het bewijs dat het meisje niet meer leeft? De ouders van Cora hebben geen aangifte van vermissing gedaan. Ze zijn niet geïnteresseerd in het onderzoek van Bones en weigeren DNA af te staan. Volgens de onverschillige ouders is het meisje samen met haar vriendje van huis weggelopen.


Het zit Bones niet lekker. Ook van Cora’s vriendje Mason is nooit meer iets vernomen. Twee jonge mensen zijn van de aardbodem verdwenen. Twee mensen die door niemand gemist lijken te worden. Masons oma, bij wie hij in huis woonde, beweert dat er iets duisters met de jongen aan de hand was en ook Cora’s ouders laten zich allesbehalve hartelijk over hun kind uit. Beide families zijn lid van een streng religieuze kerk. Wanneer Bones aan pastoor Granger Hoke, die zijn volgelingen aan een streng regiem onderwerpt, wordt voorgesteld, heeft ze op slag een hekel aan de dominante, bemoeizuchtige man.


Zijn Cora en Mason daadwerkelijk van huis weggelopen? Hadden ze genoeg van de strenge regels die de kerk hen oplegde? Als dat het geval is: aan wie behoren de gevonden botten dan toe? Heeft Mason zijn vriendinnetje soms om het leven gebracht en is hij daarna op de vlucht geslagen? Bones weet het niet. Ze weet wel dat ze de zaak onmogelijk los kan laten. Ze offert er zelfs al haar vrije tijd aan op.


Dit spannende verhaal intrigeert van begin tot eind. De zaak slokt Bones volledig op, ook al moet ze dringend haar belastingaangifte invullen. Zelfs haar vriend Ryan kan niet op haar aandacht rekenen. Sinds hij Bones ten huwelijk heeft gevraagd, houdt ze de boot sowieso af. Bones houdt al jaren van Ryan maar door de nare ervaringen met haar ex-man durft ze niet goed een nieuw huwelijk aan te gaan. Bones is bang gekwetst te worden. En er is nog iets dat haar een ongemakkelijk gevoel bezorgt. Bones kan maar niet achterhalen wat het is.


Denk maar niet dat je kunt raden hoe deze spannende thriller afloopt. Kathy Reichs zorgt voor een goed doordachte en verrassende ontknoping. De verhalen over Bones zijn altijd van een uitstekende kwaliteit en stellen nooit teleur.


ISBN 9789401605687 | paperback | 376 pagina's | Xander Uitgevers | juli 2016
Vertaald door Atty Mensinga

© Annemarie, 23 augustus 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven