Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De grenzelozeDe grenzeloze
Jussi Adler-Olsen


Rechercheur Carl Mørck heeft geen interesse in de zaak die Christian Habersaat hem telefonisch probeert op te dringen. Het maakt hem niet uit om welke zaak het gaat, ze zijn gewoon te druk op afdeling Q in het Deense Koperhagen. Habersaat lijkt de afwijzing niet goed op te vatten en verbreekt abrupt de verbinding. Niet veel later komt er een e-mail binnen:

“AFDELING Q WAS MIJN LAATSTE HOOP. IK GEEF HET OP.
C. HABERSAAT”

Carls collega Rose, die de mail heeft ontvangen, probeert Habersaat meerdere keren terug te bellen maar de man neemt zijn telefoon niet meer op. Een dag later vindt er een drama plaats op een afscheidsreceptie van een politieman uit Rønne. De kersverse gepensioneerde toont zich verbitterd en schiet zich voor het oog van de aanwezigen door het hoofd. Christian Habersaat heeft zelfmoord gepleegd. Of Carl nu wil of niet, afdeling Q zal de bizarre zelfmoord gaan onderzoeken.


Christian Habersaat was een zonderlinge man die weinig populair bij zijn collega’s was. Zijn leven veranderde jaren geleden, op 20 november 1997, ingrijpend. Brigadier Christian Habersaat richtte tijdens het autorijden zijn blik precies op het juiste, of misschien wel het verkeerde, moment omhoog waardoor hij een lichaam in een boom zag hangen. Het was de jonge studente Alberte die een cursus aan de volkshogeschool volgde. Uit onderzoek bleek dat Alberte door een auto aangereden was. De klap was dermate hard dat het meisje in een boom geslingerd werd.


Christian Habersaat raakte geobsedeerd door het ongeval. Waarom werden er geen remsporen op de plek van het ongeval aangetroffen en waarom heeft de autobestuurder zich nooit gemeld? Was er sprake van een ongeluk of was er soms opzet in het spel? Christian Habersaat kon aan niks anders meer denken. Het kostte hem zijn huwelijk, de band met zijn zoon Bjarke en zijn sociale contacten. Hij veranderde in een zonderling figuur en toen na zeventien jaar bleek dat hij de zaak nooit op zou lossen, pleegde hij zelfmoord.


Carl en zijn collega’s Rose en Assad reizen of naar het eiland Bornholm waar Rønne de hoofdstad van is. Ze begrijpen al snel waarom Habersaat zo gefixeerd op het noodlottige voorval was. De dood van Alberte is een waar mysterie. Alberte was een knap en populair meisje dat het middelpunt van een groep studenten vormde. Heeft iemand haar desondanks zo gehaat dat er een einde aan haar leven moest komen?


Alberte flirtte graag met jongens. Ze fladderde van de een naar de ander maar op een gegeven moment werd ze dan toch serieus verliefd. De gelukkige in kwestie was geen student maar niemand wist precies wie hij dan wel was. Zijn voornaam zou Frank zijn geweest en hij zou er een bijzondere levensstijl op na gehouden hebben. Tijdens de zoektocht naar deze Frank maken Carl, Rose en Assad kennis met mensen die er een alternatieve levensstijl op na houden. Tot hun grote verbazing komen ze alle drie niet alleen tot nieuwe inzichten over de zaak maar ook over zichzelf.


Wie mij ook maar een beetje kent weet dat ik een fervent thrillerlezer ben. Ik ben vooral dol op Scandinavische thrillers en het is dan ook bijna niet te geloven dat ik nog nooit een boek van Jussi Adler-Olsen gelezen had. “Het kwam er gewoon niet van”, is mijn enige – nogal slappe – excuus. Ik ben blij dat ik nu eindelijk een boek uit de beroemde serie Q heb kunnen lezen want wat heb ik genoten! Meteen toen ik begon met lezen voelde ik dat het verhaal in een prettige sfeer gehuld was. Ondanks het pittige onderwerp is het verhaal warm van toon. Door de onverwachte zelfmoord van Habersaat was mijn nieuwsgierigheid meteen gewekt. Het verhaal is origineel en meeslepend en de hoofdpersonages zijn stuk voor stuk intrigerend. Welk geheim draagt Assad met zich mee? Nieuw op afdeling Q is Gordon die zijn draai duidelijk nog moet vinden.


Over Jussi Adler-Olsen las en hoorde ik alleen maar positieve berichten. Mijn verwachtingen waren dan ook hooggespannen. Te hooggespannen? Gelukkig niet. Jussi Adler-Olsen heeft zijn reputatie meer dan waar gemaakt: ik heb genoten van De grenzeloze en ik snak naar meer!


ISBN 9789044628210 | paperback | 526 pagina's| Prometheus | april 2015
Vertaald door Kor Vries

© Annemarie, 26 mei 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven