Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=De Hobbit
J.R.R. Tolkien

Bij het horen van de naam J.R.R. (John Ronald Reuel) Tolkien denken de meeste mensen aan het boek In de Ban van de Ring (The Lord of the Rings) dat tussen 1937 en 1949 geschreven werd. Voorafgaan aan dit beroemde en uitgebreide boekwerk, dat tegenwoordig in drie delen is opgedeeld, schreef Tolkien het charmante (kinder)boek De Hobbit. De Hobbit vormt de inleiding tot de avonturen die in In de Ban van de Ring worden beschreven en tegenwoordig wordt het boek door jong en oud gelezen.

Het begon allemaal in 1928. Tolkien werkte in die tijd als professor in de Angelsaksische taal aan de Universiteit van Oxford. Op het examenblad van een van zijn studenten schreef hij de volgende zin:

In een hol onder de grond woonde een Hobbit...

De zelfverzonnen zin prikkelde de fantasie van Tolkien. Wat bedoelde hij eigenlijk? Wat is een Hobbit? Tolkien werkte de zin verder uit en uiteindelijk ontstond een boek dat als volgt begint:

In een hol onder de grond woonde een Hobbit. Geen naar, smerig, nat hol, vol endjes wormen en een bedompte geur, maar ook geen droog, kaal, zanderig hol met niets erin om op te zitten of te eten: het was een hobbithol en dat betekent gemak.

De Hobbit in kwestie werd Bilbo Ballings gedoopt. Bilbo is een keurige, saaie, welgestelde Hobbit die volkomen tevreden is met zijn eentonige leven. Zijn hol is ruim en comfortabel en zijn voorraadkast is altijd rijkelijk gevuld. Op een dag wordt Bilbo uit zijn gemijmer opgeschrikt door een onverwachte bezoeker. Het is Gandalf, een beroemde tovenaar. Gandalf vertrouwt Bilbo toe dat hij op zoek is naar iemand die wil deelnemen aan een avontuur. Bilbo verzekert Gandalf dat niemand in de wijde omtrek interesse zal hebben. Hobbits houden niet van avonturen en vooral niet van alle ongemakken die een avontuur met zich meebrengt. Wanneer Bilbo merkt dat Gandalf hém voor een avontuur wil uitnodigen, poeiert hij de tovenaar verschrikt af. In zijn haast zich van de magiër te ontdoen nodigt Bilbo hem uit om de volgende dag een kop thee te komen drinken.

Gandalf komt inderdaad zijn kopje thee opeisen maar niet voordat dertien dwergen het hol van Bilbo zijn binnengedrongen. Ze verkeren kennelijk in de veronderstelling dat ze uitgenodigd zijn. De theevisite ontaardt in een feestelijk eetfestijn en een logeerpartij. De volgende dag beginnen de dwergen aan een avontuurlijke expeditie naar de berg die ooit hun thuishaven was. Bilbo is het veertiende expeditielid, zijn weigeringen zijn aan dovenmansoren gericht. Gandalf heeft de dwergen verteld dat de geruisloze Hobbit een uitstekende dief is. Die arme, brave Bilbo: hij heeft nog nooit een misdaad begaan!

De allesbehalve dappere Bilbo is nog maar nauwelijks van de schrik bekomen als hij samen met de dwergen in handen van een drietal hongerige trollen valt. Het avontuur is begonnen! De veertien avonturiers weten aan de trollen te ontsnappen. Gelukkig weet Bilbo niet dat hij tijdens de reis ook op aardmannen, elfen, wolven en enorme spinnen zal stuiten. Waar de reis naartoe gaat? Naar de Eenzame Berg die ooit de thuishaven van de dwergen was. In het binnenste van de berg bevindt zich een enorm schat die aan de dwergen toebehoort. Daar denkt de gevaarlijke draak Smaug echter heel anders over…

Wie de klassieker De Hobbit nog niet heeft gelezen, heeft nog een prachtig verhaal tegoed. Aan wie het al wel heeft gelezen: dit verhaal laat zich uitstekend herlezen! De Hobbit is een tijdloos fantasieverhaal en zelfs mensen die helemaal niet van dit genre houden, zullen gecharmeerd zijn van de sympathieke en humoristische schrijfstijl van Tolkien. Het is onmogelijk om niet van Bilbo Ballings te gaan houden. Bilbo is eerder een lafaard dan een held maar hij ontdekt dat hij toch dapperder is dan hij zelf altijd heeft gedacht. Bovenal is Bilbo een trouwe vriend, een vriend die iedereen wel zou willen hebben. Bilbo ontpopt zich tot een loyale reisgezel. Regelmatig wil hij zich gillend uit de voeten maken maar hij vermant zich keer op keer en staat altijd voor zijn vrienden klaar.

Na het succes van de filmtrilogie The Lord of the Rings is nu ook De Hobbit in drie delen verfilmd. Twee filmdelen zijn al verschenen, het derde en laatste deel verschijnt eind dit jaar. De films zijn prachtig, het filmbudget is duizelingwekkend hoog.  Toch kan alle pracht en praal in de films niet op tegen de magie van dit 253 pagina’s tellen boek. Laat je betoveren door De Hobbit!

ISBN 9789022571095 | paperback - filmeditie | 253 pagina's| Boekerij | oktober 2014
Vertaald door Max Schuchart

© Annemarie, 5 november 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven