Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

StaatsgeheimStaatsgeheim
Joop van Riessen


Ineens verscheen ze niet langer op haar werk. Fatima Moussada, die als agente bij de politie in Amsterdam werkzaam was, leek van de aardbodem te zijn verdwenen. Ze nam haar telefoon niet op en haar voordeur bleef gesloten. Uiteindelijk schakelden haar collega’s een sleutelsmid in. Tot hun grote opluchting troffen ze Fatima niet levenloos in haar huis aan. Haar woning zag er keurig uit maar de muffe lucht verraadde dat er al lange tijd niemand thuis was geweest. Waar hing Fatima toch uit? Het briefje dat naast de computer lag, verschafte duidelijkheid. Fatima was naar Raqqa vertrokken.


Wie naar Raqqa gaat, doet dat niet om vakantie te vieren. De Syrische stad staat al jaren bekend als de hoofdstad van het kalifaat van IS. Het is het hol van de leeuw. Wie naar Raqqa gaat, doet dat om te gaan strijden voor IS. Fatima Moussada was overgelopen naar de vijand. Haar collega’s waren met stomheid geslagen. Iedereen mocht Fatima. De jonge vrouw had nooit laten blijken sympathie voor IS te hebben.


Rechercheur Chris Moorthaemer heeft het idee dat er meer aan de hand is. Hoewel hij best weet dat hij veel te oud voor Fatima is, koestert hij al een tijdje bijzonder warme gevoelens voor zijn jonge collega. Uit verlangen in haar nabijheid te zijn, heeft hij zich de laatste tijd regelmatig in de buurt van Fatima’s woning opgehouden. Verscholen in de schaduw heeft Moorthaemer het leven van Fatima in kaart gebracht. Vlak voor Fatima’s verdwijning was hij getuige van een vreemde gebeurtenis. Fatima werd aangereden. Moorthaemer kan nog steeds niet begrijpen hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. Fatima stapte zomaar van de stoep af. Zag ze de auto werkelijk over het hoofd? En waarom droeg Fatima een boerka? Ze hulde zich normaliter nooit in het verhullende kledingstuk.


Moorthaemer weet dat hij zijn bevindingen met recherchechef Anne Kramer moet delen. Toch aarzelt hij. Hoe moet hij uitleggen wat hij in de buurt van Fatima’s huis deed? Moorthaemer hoorde op de bewuste dag heel ergens anders te zijn. De politieman schaamt zich. Hij weet best dat het fout is om iemand in het geniep in de gaten te houden. Hij kan het echter niet helpen. Fatima is nu eenmaal een heel bijzondere vrouw. Moorthaemer houdt van haar. Dat maakt hem toch zeker geen stalker?


Dan verdwijnt er nog een agente. Ook Nadine Ansour is overgelopen naar IS. Alle kranten berichten er met schreeuwende krantenkoppen over. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Anne Kramer heeft het er moeilijk mee. Heeft ze zich zo in de twee jonge agentes vergist? Wanneer ze de levensloop van Nadine onder de loep neemt, ontdekt ze iets schokkends. Op haar vijftiende is Nadine aan een kopstuk van IS uitgehuwelijkt. Toen haar vader spijt van zijn harteloze beslissing kreeg, is ze naar Nederland teruggehaald. Was Nadine in Nederland wel echt vrij?


In Staatsgeheim haalt voormalig hoofdcommissaris Joop van Riessen een onderwerp aan dat menigeen tegenwoordig bezighoudt. Zijn we nog wel veilig nu IS steeds vaker tot aanslagen in Europa overgaat? Kunnen we elkaar nog wel vertrouwen? Joop van Riessen maakt duidelijk dat niet alles zo zwart-wit is als tegenwoordig geschetst wordt maar hij laat ook merken dat we naar zijn mening in Nederland wel degelijk gevaar lopen.


In het goed geschreven en actuele Staatsgeheim wordt benadrukt dat IS regeert door angst te zaaien en kwetsbare jongeren te ronselen. Sommigen voelen zich in het nauw gedreven omdat bijvoorbeeld hun familie bedreigd wordt, anderen laten zich volledig door nietszeggende beloftes inpakken. Terrorisme is en blijft een groot probleem, ook voor een aantal mensen die ogenschijnlijk aan de kant van de vijand staan.  Hoe het precies zit met Fatima en Nadine verklap ik niet. Om daar achter te komen, zal je dit boek moeten lezen en dat is beslist geen straf!


Een ander onderwerp in dit boek ligt Joop van Riessen duidelijk nauw aan het hart. De samenwerking tussen de politie en de AIVD verloopt in dit verhaal ronduit stroef. Hoe kunnen hardwerkende politiemensen hun werk goed doen als ze maar over de helft van de informatie beschikken? Soms lopen ze zelfs mogelijk gevaar omdat belangrijke gegevens door de geheime dienst voor hen verzwegen worden. De onderwerpen in Staatsgeheim hebben me goed aan het denken gezet. Opnieuw heeft Joop van Riessen een prima politiethriller afgeleverd!


ISBN 9789462970700 | paperback | 286 pagina's | Uitgeverij De Kring | april 2017

© Annemarie, 4 mei 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven