Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Moord op de tramhalteMoord op de tramhalte
Joop van Riessen


De vrouw in het tramhokje ziet er ontspannen uit. Ze draagt een mooie, rode jurk en lijkt geduldig op de tram te wachten. Wie het gat onder haar blonde pony niet ziet, heeft niet meteen door dat ze dood is. Het is druk in de Leidsestraat. Toch duurde het even voor het overlijden van de vrouw werd opgemerkt. Op het moment dat hoofdagent Vera IJzerman en agent Khaled Bouhali op de plaats delict arriveren, zien ze dat een brutale zakkenroller in de tas van het slachtoffer graait. Agent Bouhali zet de achtervolging in, neemt een snoekduik en… werpt een jonge vrouw tegen de grond. De zakkenroller zelf verdwijnt in de drukke menigte.


Politiechef Anne Kramer voelt zich beroerd. Volgens haar huisarts heeft ze mogelijk een burn out maar volgens Anne horen het sombere gevoel en de hardnekkige spierpijn bij een vervelende griep. Toch weet ze zelf ook wel dat ze de schietpartij waarbij ze betrokken raakte, nog niet helemaal verwerkt heeft. Hoofdcommissaris Eerenberg heeft echter weinig begrip voor de situatie. Hij heeft zijn beste kracht hard nodig. Anne zal de moord op de vrouw in het tramhokje moeten onderzoeken, voor ziekteverzuim is simpelweg geen tijd.


Hoestend en mopperend rijdt Anne naar het Leidseplein. De dood van de vrouw lijkt op een keiharde executie. Heeft de zakkenroller soms iets met de moord te maken? Agent Bouhali zal niet rusten voor hij de man gevonden heeft.  Op het bankje waar zo-even nog een dode zat, overdenkt Anne de bizarre moord. Wanneer journalist Paul de Bie naast haar plaatsneemt, wuift ze de protesten van haar collega Dirk weg. Paul de Bie mag blijven zitten. Momentjesmaat geeft ze hem wat informatie over de zaak. Dat kan geen kwaad. Dan zegt Anne iets wat ze beter niet had kunnen zeggen. Komt het omdat ze zich zo belabberd voelt? Is ze er met haar gedachten niet helemaal bij? De volgende dag staan haar woorden dikgedrukt in de krant: “Moord Leidsestraat was openbare terechtstelling”.


Anne had haar woorden niet ongelukkiger kunnen kiezen. De veiligheidsdiensten zijn onmiddellijk in opperste staat van paraatheid en denken aan een terroristische daad. Het dreigingsniveau wordt in allerijl naar “code oranje” opgeschroefd. Anne en haar team mogen de zaak niet langer onderzoeken. De veiligheidsdiensten nemen het over. Ze slagen er echter niet in de zaak op te lossen. Het lukt Anne de zaak weer voorzichtig naar zich toe te trekken.


Het slachtoffer heette Erica Palm. Ze was nog maar tweeëndertig jaar oud en had kort voor haar dood een signeersessie in de bekende boekhandel Scheltema gegeven. Tot haar grote verbazing én blijdschap was er aan belangstellenden geen gebrek. Erica dankte haar kersverse schrijverschap aan een vondst van haar vier jaar oudere zus Thea. Tijdens een verbouwing was Thea op een doos met oude documenten gestuit. De vele paparassen, krantenartikelen en foto’s behoorden toe aan de familie van Thea’s man Bertus. Aanvankelijk had Erica weinig zin de papieren door te nemen maar gelukkig wist Thea haar over te halen. De doos vol informatie leverde haar een succesvol eerste boek op.


Kan het boek iets met de dood van Erica te maken hebben? Anne kan het zich nauwelijks voorstellen. Wie vermoordt er nu iemand om de inhoud van een boek over het verleden? Anne weet niet dat Erica over nog veel meer informatie beschikte. Informatie die zo opzienbarend was dat ze er geen hoofdstuk maar een geheel boek aan wilde gaan wijden.


In Moord op de tramhalte raast het heden zonder snelheid te minderen voort, maar de lezer gaat ook terug in de tijd. Op inlevende wijze doet voormalig hoofdcommissaris Joop van Riessen een onthutsende familiegeschiedenis uit de doeken. Het verhaal waarop Erica kort voor haar dood is gestuit, speelt zich in de Tweede Wereldoorlog af. Het is een verhaal over dappere verzetshelden en gluiperige verraders. Wat heeft Erica ontdekt? Welk geheim is zó duister dat het na meer dan zeventig jaar nog altijd niet aan het licht mag komen?


Joop van Riessen heeft niet alleen mensenkennis, hij kan zich ook heel goed in de gevoelens van anderen inleven. In dit achtste boek over Anne Kramer beschrijft hij nauwgezet en geloofwaardig welke gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog tot de moord op Erica hebben geleid. Hoofdpersonage Anne Kramer kampt in dit deel met relatietwijfels. Verwacht haar nieuwe vriend soms iets te veel van haar? Anne krijgt het er benauwd van. Van Riessen schrijft vol compassie maar zonder sentimenteel te worden. Moord op de tramhalte is precies zoals een goed misdaadverhaal hoort te zijn.


ISBN 9789462970274 | paperback | 288 pagina's|  Uitgeverij De Kring | april 2016

© Annemarie, 12 mei 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven