Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

MisdaadgeldMisdaadgeld
Joop Hoekman

Advocaat Peter Tichelaar zit niet echt om geld – of opdrachten – verlegen maar hij vindt wel dat rekeningen betaald moeten worden. Hij maakt tijd vrij om op zoek te gaan naar de man die hem nog een flink bedrag schuldig is na een ontslagprocedure. Ruud Kleinsma woont op de derde verdieping van een flatwoning, maar het is niet Ruud die de deur opendoet. Een jonge vrouw staat voor hem.


‘Mijn naam is advocaat Tichelaar, is uw man of vriend de heer Kleinsma thuis?’
De jonge vrouw schudde ontkennend haar hoofd en antwoordde:
‘Kleinsma is niet thuis. U kunt beter voor die tijd een telefoontje plegen, want ik weet niet wanneer hij er is.’
Terwijl de vrouw de laatste woorden uitsprak, draaide ze zich half om en vanuit de gang van de woning vroeg een mannenstem op grove toon:

‘Wie is dat?’


De vrouw probeert Peter duidelijk te maken dat hij weg moet gaan, maar die vermoedt dat de stem van Ruud Kleinsma is, en laat zich niet afschepen. Niet veel later is hij - net als de vrouw - vastgebonden en wordt hij ondervraagd door een man met een bivakmuts op, terwijl nog andere mannen de woning op zijn kop zetten. Hij heeft ook klappen gehad, de overvallers geloofden niet dat hij geen antwoord had op hun vragen. Maar ze gaan toch weg, en hij weet hen beiden te bevrijden. De vrouw vertelt dat ze Anja Kleinsma is, de zus van Ruud. Ze heeft geen idee waar hij uithangt, maar, vertelt ze Peter: in haar kelderbox staan wel spullen van hem. Of Peter wil helpen dat uit te zoeken?


In de box blijken een aantal dozen administratie te staan en twee tassen boordevol geld. Ze schrikken er van. Hoe komt Ruud aan dat geld? Moeten ze de politie inschakelen? Ze besluiten dat niet te doen, laat Ruud eerst maar eens uitleg geven. Die heeft intussen wel naar Anja gebeld, een kort telefoontje, maar vlak daarna krijgt hij een ongeluk en belandt in een ziekenhuis in Nice.
Als Peter Anja vergezelt naar Zuid-Frankrijk is hij al tot over zijn oren verwikkeld geraakt in een zaak die draait om het witwassen van geld. De criminelen die Ruud bedreigen, zijn er van overtuigd dat Peter meer weet. Ook Anja is niet veilig meer.


In plaats van de politie te waarschuwen, gaat Peter zelf op onderzoek uit. Het brengt hem in contact met de journaliste Frances Cloppenburg, die hem in de krant beschuldigt van betrokkenheid bij zwendel. Gelukkig wil zij wel van hem aannemen dat hij geen dader maar een slachtoffer is, maar ze is ook nieuwsgierig: hoe zit dit dan?
Samen gaan ze de strijd aan, met gevaar voor eigen leven en zonder dat ze beseffen hoe meedogenloos de bende kan zijn.


Een misdaadroman hoeft niet beoordeeld te worden op literaire kwaliteiten, maar een goede redacteur had hier wel wat kleine ergernissen voor de lezer uit kunnen halen. Hoekman herhaalt vaak woorden en zinsdelen waar dat niet nodig is voor het begrip en ook spelfouten hadden dan vermeden kunnen worden.
Het verhaal verloopt soms wel heel gemakkelijk – in het voordeel van het hoofdpersonage natuurlijk. Dat is niet erg, maar in het geval van de brandstichting in de woning van Peter lijkt het toch de bedoeling dat hij om het leven komt, terwijl even later gesteld wordt dat ze nog informatie van hem hopen te krijgen. Dat zou lastig zijn als hun plannetje gelukt was. Natuurlijk slaagt Peter erin om levend uit de flat te komen, zijn avonturen zijn nog niet voorbij en brengen hem in Luxemburg en Zuid-Frankrijk. Het ziet er naar uit dat de bende onze advocaat danig onderschat…


Spannend is het dan ook wel, en het romantische element maakt het verhaal wat sappiger, en dus prettig leesbaar. Hoekman was werkzaam bij de politie, gespecialiseerd in financiële misdaden zoals fraude en weet wat er zich afspeelt in de frauduleuze monetaire wereld. Hoewel het vast niet de bedoeling is om mensen te leren hoe witwassen in zijn werk gaat, kan Hoekman prima in eenvoudige bewoordingen uitleggen hoe zo’n constructie in elkaar zit.


Joop Hoekman (1952) heeft ruim 40 jaar bij de politie gewerkt. Schrijven is een hobby geworden. 


ISBN 9789057868214 | paperback | 224 pagina's | Uitgeverij Servo | juni 2003

© Marjo, 27 juli 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven