Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

GalgenveldGalgenveld
John Sandford


De avond zou perfect zijn geweest als de stank niet zo overweldigend was. Eerder die avond is Layton met zijn vriendinnetje Ginger naar een afgelegen boerderij gereden om ongestoord samen te kunnen zijn. Layton heeft voor het eerst in zijn leven de liefde bedreven. Hij zal deze avond nooit vergeten, maar niet om de reden die hij voor ogen had. De geur die op het platteland hangt doet aan de dood denken. Ginger vermoedt dat het om een dood dier gaat maar Layton betwijfelt dat. De stank is zo doordringend dat hij vermoedt dat het om iets groters gaat. Een mens misschien.


Layton neemt contact op met Randy, de broer van zijn beste vriend, die hulpsheriff is. Layton neemt hem mee naar de plek waar hij zijn maagdelijkheid heeft verloren. Samen gaan ze op zoek naar de bron van de stank. Na enige tijd zoeken stuiten ze op een oud waterreservoir dat met een deksel is afgedekt. Na enig wrikken weten ze de deksel op te tillen. De geur die uit de ondergrondse ruimte opstijgt is zo doordringend dat Randy en Layton onmiddellijk hun maaginhoud lozen. Randy werpt een blik in het gat en belt zijn collega’s.


Er worden eenentwintig lijken in het waterreservoir aangetroffen. De slachtoffers zijn allemaal door wurging om het leven gekomen. Iemand is jarenlang ongestoord zijn gang gegaan en heeft zijn slachtoffers als oud vuil in het gat gedumpt.


Lucas Davenport van het Bureau Misdaadbestrijding buigt zich met zijn collega’s over de geruchtmakende zaak. Omdat Lucas druk met andere onderzoeken is, krijgt zijn collega Bob Schaffer de leiding over het onderzoek naar de “Zwarte Gat-moorden”. Bob en Lucas zijn elkaars tegenpolen maar ze zijn professioneel genoeg om elkaars aanwezigheid te tolereren. Toch wil Bob zijn collega maar al te graag overtroeven. Daarnaast durft hij, uit angst uitgelachen te worden, niet al zijn vermoedens met Lucas te delen. Toch heeft Bob het idee dat hij het juiste spoor zit. Kan het werkelijk zo eenvoudig zijn als hij denkt? Bob spoedt zich naar het huis van ene Roger Axel, zijn kersverse verdachte. Het kan immers geen kwaad de man even aan de tand te voelen.


Het kan wel degelijk kwaad. Bob wandelt nietsvermoedend het huis van Roger Axel binnen. Binnen treft hij iets aan dat hem met verbijstering vervult. Voor hij tot actie kan overgaan, wordt hij door Roger Axel door het hoofd geschoten. Bob Schaffer tolt om zijn as en valt dood neer. Roger Axel baalt. Nu de lijken zijn gevonden, is het een kwestie van tijd voor hij definitief ontmaskerd zal worden. Bob Schaffer was de eerste die hem vond. Roger Axel heeft zich van hem kunnen ontdoen maar er zullen er meer volgen. Hij is van plan nog een laatste keer zijn slag te slaan. Hij heeft al een slachtoffer op het oog.


Na de vondst van het lichaam van Bob, beseft Lucas meteen dat zijn collega regelrecht in de armen van de Zwarte Gat-moordenaar moet zijn gelopen. Wie was hij op het spoor gekomen? Het notitieboekje van zijn collega verschaft weinig duidelijkheid. Lucas beseft dat de moordenaar zich in zijn directe nabijheid moet bevinden maar hij heeft geen flauw idee wie het is. Ook weet hij niet dat Roger Axel zijn zinnen op een knappe, vrouwelijke collega van Lucas heeft gezet. De tijd dringt.


Galgenveld is een vlekkeloze thriller. Het verhaal is goed opgebouwd en auteur John Sandford laat de spanning tot grote hoogte stijgen. De lezer weet dat Roger Axel achter de moorden zit. Bob Schaffer vermoedde het maar Lucas Davenport tast in het duister. Wat dit verhaal zo spannend maakt, is dat Roger Axel niks meer te verliezen heeft. Tot welke laatste gruweldaad zal hij in staat zijn?


De boeken van John Sandford bieden een goed uitgekiende mengeling van dagelijkse perikelen en zware misdaad. Deze auteur heeft heel wat boeken op zijn naam staan en ik heb er al een aantal van mogen lezen. Galgenveld behoort zonder twijfel tot zijn betere werk. Een aanrader!


ISBN 9789400506909 | paperback | 315 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | augustus 2016
Vertaald door Martin Jansen in de Wal

© Annemarie, 16 september 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven