Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altDe erfgenaam
John Grisham

John Grisham heeft al zo’n dertig boeken op zijn naam staan maar zijn verpletterende debuut De jury is nog altijd mijn favoriet. Het verhaal speelt zich af in 1985 en de gebeurtenissen vinden plaats in het plaatsje Clanton in de staat Mississippi waar nog altijd onderscheid gemaakt wordt tussen blank en zwart. De blanke, jonge en onervaren advocaat Jake Brigance neemt de verdediging van de zwarte Carl Lee Hailey op zich. Carl Lee heeft twee blanke mannen gedood. Dit deed Carl Lee omdat hij door emoties overmand werd nadat de twee mannen zijn tienjarige dochtertje Tonya verkrachtten en voor dood achterlieten. De rechtszaak tegen Carl Lee mondt uit in een strijd tussen blank en zwart. De gemoederen lopen zo hoog op dat Jake zijn leven niet meer zeker is.

Nu, vijfentwintig jaar na het verschijnen van De jury, neemt Grisham de lezer opnieuw mee naar Clanton, Mississippi. De tijd is er traag verstreken want de kalender wijst het jaartal 1988 aan. Jake Brigance is niet langer een onervaren advocaat maar het loopt niet bepaald storm op zijn advocatenkantoor. Jake en zijn vrouw Carla hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen en hun huis dat drie jaar geleden in brand werd gestoken is nog altijd niet opgebouwd.

Plaatsgenoot Seth Hubbard heeft het ook zwaar. Vergeleken bij zijn leed vallen de zorgen van Jake in het niet. Seth heeft longkanker en is stervende. Wanneer de pijn ondraaglijk wordt besluit Seth het tijdelijke voor het eeuwige te verwisselen en hij hangt zichzelf op aan een robuuste boom. Vlak voordat hij zijn definitieve daad verrichtte, stelde Seth een nieuw testament op en stuurde hij de handgeschreven wilsbeschikking naar Jake. Bijgevoegd zit een brief voor Jake waarin Seth de advocaat opdracht geeft het testament ten koste van alles te verdedigen.

Seth heeft twee kinderen en het kost dit tweetal moeite om de begrafenis van hun vader bij te wonen en een paar krokodillentranen uit hun ogen te persen. De kleinkinderen van Seth komen helemaal niet opdraven. Het is duidelijk dat Seth niet geliefd is bij zijn nazaten maar daar komt verandering in wanneer blijkt dat Seth een zeer vermogen man was. De krokodillentranen maken plaats voor dollartekens. Daags na de begrafenis ontstaat er echter grote opschudding. Het testament dat het vermogen aan de kinderen naliet heeft plaatsgemaakt voor het handgeschreven testament dat aan Jake is gestuurd. De begunstigde in dat testament is Lettie, de zwarte huishoudster van Seth.

De hebberige kinderen van Seth accepteren niet dat er een enorm vermogen aan hun neus voorbij gaat. De geldigheid van het handgeschreven testament wordt aangevochten en er breekt een enorme juridische strijd los. Iedereen in Clanton heeft een mening over de zaak en men vraagt zich af waarom Seth vrijwel zijn volledige vermogen heeft nagelaten aan zijn huishoudster. Was er soms seks in het spel? Heeft Lettie haar baas verleid en hem vervolgens overgehaald het testament te wijzigen? Wist de doodzieke Seth nog wel wat hij deed of was zijn geest vertroebeld door pijnstillers?  Opnieuw heeft Jake een grote rechtszaak te pakken. Opnieuw is het een twijfelachtige eer.

Het verhaal in De erfgenaam moet even op gang komen. Er wordt een uitgebreid beeld van het stadje Clanton en zijn inwoners geschetst. In het stadje gaan blanke en zwarte mensen maar mondjesmaat met elkaar om. Het geld behoort toe aan de blanken en het feit dat een zwarte huishoudster weleens de meest vermogende persoon van de regio kan gaan worden, veroorzaakt de nodige onrust. Een jury-proces zal bepalen of het handgeschreven testament rechtsgeldig is en tijdens de voorbereidingen voor het proces komt er vaart in het verhaal. De advocaten  van de tegenpartij (de kinderen en kleinkinderen van Seth) doen hun uiterste best om Lettie in een kwaad daglicht te stellen. Jake probeert de beweringen van de gewiekste advocaten te weerleggen. Wie zal de sympathie van de jury wekken en er met het grote geld vandoor gaan?

De erfgenaam gaat over geld en wat geld met mensen doet. Lettie weet zich geen raad met de erfenis maar kan best wat geld gebruiken. De kinderen van Seth worden verteerd door hebzucht en ook de advocaten willen maar al te graag een grote som geld binnen harken. Andere thema’s zijn het verschil tussen blank en zwart in de zuidelijke staat Mississippi en de vraag waarom Seth zoveel geld aan zijn huishoudster heeft nagelaten. De erfgenaam is een sterk geschreven en boeiende juridische thriller. Een waardige opvolger van De jury.

ISBN 9789400503557 | paperback | 480 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | oktober 2013
Vertaald door Jolanda te Lindert

© Annemarie, 6 november 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven