Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

WolfskinderenWolfskinderen
John Ajvide Lindqvist


Lennart Cederström heeft een absoluut gehoor en daarom hoort hij het meteen: de toon die de baby voortbrengt is een loepzuivere E. Het kind dat het prachtige geluid maakt, ligt in het bos. Iemand heeft geprobeerd zich van haar te ontdoen. Lennart trof het babymeisje half begraven aan en met mond-op-mondbeademing redde hij haar leven. En nu is ze van hem, hij neemt haar mee naar huis.


Het vondelingetje wordt verborgen in de kelder van Lennart en zijn vrouw Laila. Even overweegt Laila nog om de autoriteiten in te schakelen maar uit angst voor Lennart doet Laila niets. Net zoals Laila niets deed toen haar agressieve echtgenoot jaren geleden haar knie verbrijzelde. Eens timmerden Lennart en Laila als zangers aan de weg. Maar de gehoopte roem bleef uit. En nu houdt Lennart een wonderlijk wezen in huis verborgen. Een kind met een wonderschone stem. Ze maakt hem gelukkig.


Het baby’tje groeit op tot een beeldschoon klein meisje. Lennart leert het kind zingen en ze overtreft zijn verwachtingen. Het meisje heeft geen naam, zelf denkt ze dat ze Kleintje heet. Voor de buitenwereld is ze bang, daar heeft Lennart voor gezorgd. Alleen hij, Laila en hun volwassen zoon Jerry zijn op de hoogte van het bestaan van het kind. Jerry houdt zijn mond in ruil voor geld. Lennart weigert stil te staan bij het feit dat er iets niet in orde is met het meisje. Ze eet uitsluitend potjes babyvoedsel, kijkt nooit iemand aan, blijft achter in haar ontwikkeling en praten doet ze nauwelijks. Het meisje zingt en dat is alles wat telt voor Lennart.


Elders in Zweden groeit een ander meisje op. Teresa. Teresa groeit op onder normale omstandigheden maar is erg introvert. Haar overgewicht maakt haar onzeker. Ze vindt zichzelf lelijk en ze is ervan overtuigd dat ze geadopteerd is. Haar beste en enige vriend is haar buurjongen Johannes. Wanneer hij verhuist en verkering krijgt met het populairste meisje van de klas, dringen steeds naargeestiger gedachten zich aan Teresa op.


Het leven van het naamloze meisje is inmiddels drastisch veranderd. Na een gruwelijke gebeurtenis woont ze nu bij Jerry, de zoon van Lennart en Laila, in huis. Jerry noemt het meisje Theres en ziet haar als zijn kleine zusje. Door een speling van het lot – en een internetforum – komen Theres en Teresa in contact met elkaar. Er ontstaat een hechte band die het woord vriendschap ontstijgt. Ook Teresa beseft dat er iets niet in orde is met Theres maar ze is betoverd door het meisje en wil niets liever dan bij haar zijn. Het tweetal maakt samen muziek en dat trekt andere meisjes aan. Ze brengen hun jonge fans volledig in vervoering en voeden hun gedachten met duistere inzichten. De fans die Theres ontmoeten worden gewillige volgelingen die bereid zijn alles te doen wat Theres juist acht. Alles.


Wolfskinderen
geeft de lezer al snel een onheilspellend gevoel. Er is iets mis met Theres. Er is iets heel erg mis met haar.  Zodra je dat beseft, is het al te laat want dit boek laat zich niet meer wegleggen. Net zoals Theres haar bewonderaars in haar greep houdt, zo is er voor de lezer geen ontsnappen aan het verhaal. Deze spannende thriller ontpopt zich tot een waar horrorverhaal. Literaire horror welteverstaan want het boek is meesterlijk geschreven. Terwijl het verhaal steeds gruwelijker wordt en het onherroepelijke einde aan de horizon opdoemt, lees je door en door en door. John Ajvide Lindqvist is een buitengewoon goede auteur. Wat een voortreffelijk boek!


ISBN  | paperback | 424 pagina's| Signatuur | januari 2013
Vertaald door Edith Sybesma

© Annemarie, 2 september 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven