Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

 altSchemeruur
Johan Theorin

Het zesjarige zoontje van Julia Davidsson verdween spoorloos op het Zweedse Öland, het eiland waar haar ouders over een vakantiehuisje beschikken. Het jongetje, Jens, is nooit gevonden en algemeen aangenomen wordt dat hij is verdronken in zee. Het is al twintig jaar geleden maar Julia is het nooit te boven gekomen. Ze brengt haar dagen eenzaam door in haar flatje. Ze drinkt teveel. Voor haar is de tijd stil blijven staan. Ze kan niet verder met haar leven. Ze kan de verdwijning van Jens niet verwerken omdat ze niet weet wat er met haar zoon is gebeurd. Ze slijt haar dagen veelal in de Ziektewet.

Een telefoontje van haar vader Gerlof brengt haar uit haar wankele balans. Hij heeft een anonieme envelop gekregen met daarin een kinderschoentje. Een schoentje van Jens? Gerlof haalt Julia over om naar Öland te komen. Julia gaat met tegenzin, het eiland is te confronterend voor haar. Daar is haar leven verwoest. Haar vader toont haar het schoentje en ze herkent het. Jens droeg het op de dag van zijn verdwijning. De dag dat hij aan het wakende oog van zijn oma ontsnapte. De dag dat hij verdween in de dikke mist die boven het eiland hing. Wie heeft het schoentje gestuurd? En met welke reden?

De bejaarde Gerlof gaat samen met zijn eveneens bejaarde vrienden op onderzoek uit. Hij wordt hierin enigszins belemmerd door de reuma die in zijn lijf huishoudt. Maar Gerlof laat zich niet tegenhouden, ook niet door zijn eigen lijf. Zijn gedrevenheid slaat over op Julia. Haar voornemen het eiland zo snel mogelijk te verlaten raakt steeds verder op de achtergrond. Ze voelt zich op het eiland dichtbij haar zoon en het biedt haar troost.

Dan komt een vriend van Gerlof om het leven door een bizar ongeluk in een oude steengroeve. Gerlof vermoedt dat er opzet in het spel is. Hij denkt dat deze vriend iets op het spoor was. Iets  over de verdwijning van Jens. Wil iemand hen belemmeren de waarheid te achterhalen? Gerlof gaat stug door met zijn onderzoek. En dat is niet zonder gevaar.

Behalve het verhaal van Julia, vertelt dit boek ook het verhaal van Nils Kant. Nils Kant is iemand waarover op het eiland Öland de meest wilde verhalen verteld worden. Zo zou de dood van zijn jonge broertje geen ongeluk zijn geweest. Zeker is dat Nils een aantal moorden op zijn geweten heeft. Hoewel Nils al jaren voor de verdwijning van Jens gestorven is gaan er nog altijd geruchten dat hij nog leeft.

Dit boek  is prachtig in zijn eenvoud en soberheid. Zonder opsmuk. Het verdriet van de moeder zo mooi beschreven. De tragiek van het gebeuren. Het is een vrij dik boek maar geen moment wordt het langdradig. Omdat het verhaal van Julia wordt afgewisseld met de geschiedenis van Nils komt de waarheid van twee kanten steeds dichterbij. Nils is een gevaarlijke man. Hij heeft de dood van meerdere mensen op zijn geweten. Maar Nils is geen koelbloedige sociopaat. Hij wordt gekweld door de herinnering aan zijn daden en ervaart gevoelens van spijt en verwarring. Hij begaat zijn misdaden in een soort opwelling en probeert het voor zichzelf goed te praten. Maar Nils is al jaren dood. Toch?

Schemeruur won de prijs voor het Beste Spannende Zweedse Debuut. Het is het eerste boek in een vierdelige reeks dat zich afspeelt op Öland. Johan Theorin noemt het ‘De vier seizoenen van Öland’. In elk deel staat een ander seizoen centraal.

ISBN 9789044511536| Paperback |412 pagina's | Uitgeverij De Geus | mei 2008
Vertaald door Corry van Bree

© Annemarie, 8 oktober 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven