Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

LauraLaura
J.K. Johansson


Miia Pohjavirta komt aan op de school waar ze zelf leerlinge was, maar waar ze nu gaat werken als remedial teacher. Daarvoor was ze politieconsulent. Bij die baan stond ze nogal in de belangstelling, op de televisie en op internet, dus het ligt voor de hand dat de leerlingen haar kennen. Als ze op die eerste dag al geconfronteerd wordt met de verdwijning van een leerlinge, kriebelt het: ze wil inspecteur Korhonen, haar oud-collega helpen! Maar de leerlingen houden hun mond stijf dicht. Ze beschouwen haar als een infiltrant. Alleen ene Johanna neemt contact op, maar voor een gesprek krijgt Miia haar maar niet te pakken.
En als Laura’s ouders een facebookpagina openen, schrikken de volwassen betrokkenen van de reacties die daar op komen.


Laura komt er niet te best van af qua reputatie. Ooit was ze een lief meisje, maar toen ze ging puberen werd ze een gothic: haar lange blonde haren werden kort en zwart en ze was onhandelbaar. Ze trok veel op met de jongens van een band. Maar het ergste dat op die facebookpagina naar voren komt is de beschuldiging richting de broer van Miia. Nikke werkt ook op die school, als psycholoog, en Laura was een van zijn cliënten. Zijn beroepsgeheim brengt hem in grote problemen. Bovendien is er in het verleden nog een meisje verdwenen, een meisje dat een band had met Miia en Nikke. En Laura lijkt op haar.


Intussen probeert Miia haar weg te vinden op school, en tegelijk er achter te komen waar het meisje kan zijn. We leren haar kennen als een junkfoodeter, haar schoonzus zegt dat ‘haar besef van voedsel beperkt is’. Dat geldt ook voor de mannen in haar leven, hoewel, zegt ze, ze niet de gewoonte heeft er ‘meerdere tegelijk te hebben’.  
Verdachten die met Laura te maken hebben zijn er genoeg: de jongens van de band, een pianoleraar die zijn ogen niet van borsten af kan houden terwijl hij  ‘uit de kast’ is gekomen. Nikke dus, en wie is Annti eigenlijk? Of Michael?


Als lezer weet je dat allerlei dingen niet kloppen of een staartje zullen krijgen. Miia weet dat evenwel nog niet, dus moeten er allerlei losse flarden aan elkaar geknoopt worden in de volgende twee delen Wie daarvan de hoofdpersoon zal worden is ook al duidelijk.
Deze facebookthriller leest als een trein, maar had wel wat spannender en mysterieuzer gekund.
Nu is het meer een misdaadroman, met verhaallijnen die er niet toe lijken te doen. Dat kan veranderen in het volgende deel natuurlijk.


J.K.Johansson is het pseudoniem van een groep Finse scriptschrijvers. Laura is hun debuut en het eerste deel van een trilogie.


ISBN 9789044345667 | Paperback |394 pagina's  | Uitgeverij The house of crime |juni 2014
Vertaald uit het Fins door Annemarie Raas

© Marjo, 19 juli 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven