Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Stockholm DeleteStockholm Delete
Jens Lapidus


Niemand weet wie de dode man in het afgelegen huis is. Een grote schotwond in het gezicht van het slachtoffer, heeft hem onherkenbaar gemaakt. Over de identiteit van de moordenaar bestaat echter geen enkele twijfel. Het bewijs tegen verdachte Benjamin Emanuelsson is overweldigend. De jonge man is in de buurt van de plaats delict aangetroffen. Bewusteloos. Sindsdien is Benjamin slechts enkele ogenblikken bij bewustzijn geweest. Zijn herstel heeft tijd nodig. Zodra hij voldoende hersteld is, zal hij voor de rechter moeten verschijnen. Het ziet er niet goed voor Benjamin uit.


Ook Nikola heeft zich wel eens beter gevoeld. Hij is onlangs uit een jeugdinstelling ontslagen. Volgens zijn hulpverleners is het tijd om zijn leven te veranderen. Om nieuwe vrienden te zoeken. Vrienden die niet uit het criminele milieu komen. Nikola zou echter niet weten wat hij zonder zijn vrienden moet beginnen. Ze zijn als broers voor hem. Binnen de criminele kringen waarin hij zich begeeft, is vriendschap een groot goed. Vrienden zijn elkaar trouw en keren elkaar nimmer de rug toe. Vriendschap is voor altijd. Binnen de kortste keren haalt Nikola zich dan ook nieuwe problemen op de hals. Er is geen ontkomen aan.


Wanneer Benjamin korte tijd bij bewustzijn is, vraagt hij om een advocaat. Om Emelie Jansson. Emelie, die zichzelf pas enkele dagen advocaat mag noemen, begrijpt er niks van. Ze kent Benjamin helemaal niet en bovendien werkt ze op een advocatenkantoor dat zich niet met strafrechtzaken bezighoudt. Ze kan niet zomaar de verdediging van een vermeende moordenaar op zich nemen. Dat zou haar werkgever beslist niet op prijs stellen. Toch kan Emelie de verleiding niet weerstaan. Ze zoekt Benjamin op. Heel even is hij bij kennis. Net lang genoeg om haar het volgende toe te fluisteren: “Vraag Teddy het te begrijpen.


Emelie is verbijsterd. Ze kent een Teddy en kennelijk weet Benjamin dat. Teddy is een voormalige crimineel die het advocatenkantoor onlangs op creatieve wijze heeft bijgestaan. Het was een idee van haar baas Magnus. De keurige Emelie en de geharde Teddy zijn naar elkaar toegegroeid. Er is een voorzichtige vriendschap ontstaan. Een vriendschap doorspekt met een verwarrende spanning. Emelie besluit Teddy over Benjamin uit te horen. Ze raakt een gevoelige snaar.


Teddy weet precies wie Benjamin in. Hij is de zoon van Mats Emanuelsson, de man die Teddy negen jaar geleden heeft ontvoerd. Niet omdat hij persoonlijk iets tegen Mats had, maar omdat het hem opgedragen werd. Het was een geldkwestie. Uiteindelijk liep Teddy tegen de lamp. Acht jaar lang mocht hij in de gevangenis over zijn zondes nadenken. Mats zelf pleegde enkele jaren na zijn ontvoering zelfmoord. Teddy snapt niet waarom Benjamin zijn naam heeft genoemd. Wat moet hij begrijpen?


Stockholm Delete - het vervolg op Viproom - is een snoeiharde thriller over de Stockholmse onderwereld. Levensgevaarlijke bendes bieden kansarme jongeren, straatschoffies, de geborgenheid waar ze zo naar snakken. Loyaliteit staat hoog in het vaandel. Vriendschap voor alles.  Deze bijzondere vorm van liefde heeft echter een keerzijde. Voor wat, hoort wat. Wie een kleine fout maakt, heeft een groot probleem. Daar komt Nikola al snel achter. Wie zijn neus in zaken steekt die hem niet aangaan, heeft een nog groter probleem. Toch is dat precies wat Teddy, de oom van Nikola, besluit te doen. Hij heeft het vermoeden dat hij voorgelogen is. Acht jaar lang heeft hij een gevangenisstraf uitgezeten voor een ontvoering met een dubieus motief. Teddy wil weten hoe het zit, ongeacht het gevaar.


Deze nietsontziende thriller van strafrechtadvocaat Jens Lapidus is ijzersterk geschreven. Hoofdpersonen Emelie, Teddy en Nikola vormen een bijzonder contrast. Samen staan ze symbool voor de ongelijkheid tussen autochtoon en allochtoon. Lapidus draait er niet omheen: niet iedereen krijgt gelijke kansen. Het is een sneer naar de maatschappij.


Stockholm Delete biedt het complete pakket: spanning, actie, diepgang, levensverhalen, romantiek én inzichten. Daarnaast is het buitengewoon realistisch en filmisch geschreven. Jens Lapidus schrijft belachelijk goed én wordt steeds beter. Zijn verhalen hebben iets verslavends. Wie eenmaal aan zijn boeken begint, kan al snel niet meer zonder.


ISBN 9789400506930 | paperback | 468 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | maart 2016
Vertaald door Jasper Popma

© Annemarie, 21 april 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven