Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altRuw verstoord
Jara Lee


Op een afgelegen boerderij in Zuid-Frankrijk wonen de 84-jarige tweelingbroers Louis en Pierre. Er is nooit echt een vrouw in hun leven geweest, al kunnen ze nog steeds kibbelen over het feit dat Pierre toen ze nog jong waren wél af en toe een vriendinnetje had maar dat Louis haar dan weg wist te pesten.
Ze kibbelen heel wat af samen, maar kunnen elkaar tegelijk niet missen. Hun leven is eenvoudig: Louis weidt met zijn twee honden de geiten op de berg, terwijl Pierre zorgt voor het huis en de tuin. Dat het steeds slechter gaat beseffen ze wel - al praten ze er niet over - maar toch zijn ze niet in voor nieuwigheden. Als hun 50-jarige neef Luc, ook al zo’n verstokt vrijgezel, bij hen intrekt, geven ze mopperend toestemming om de badkamer te verbouwen. De boerderij is straks immers toch voor hem.


Als dat nu de grootste verandering in hun leven zou zijn, viel het allemaal wel mee... maar op een dag - het regent pijpenstelen - staat er een jongedame voor de deur: haar moeder zit nog in de auto. Ze hebben panne en zijn verdwaald. Luc vraagt hen binnen, en constateert dat de auto echt kapot is. Misschien kan hij hem maken, intussen moeten de twee dames maar een nachtje op de boerderij blijven.
Louis en Pierre kunnen niet anders dan grommend toegeven. Ze weten dan nog niet hoezeer hun leven op zijn kop gezet zal worden. Niets zal ooit nog hetzelfde zijn. Het ene nachtje wordt weken, en de problemen die moeder en dochter met zich meenemen zullen hun weerslag hebben op iedereen, man én vrouw.


Naast een verhaal over een plattelandsidylle die ruw verstoord wordt, is het ook een verhaal over een vreselijke man die niet schroomt misdaden te plegen om zijn zin door te drijven. Een verhaal over een groeiende liefde, en een verhaal over in het reine komen met het verleden.
De tegenstelling tussen de oude en de moderne wereld komt heel duidelijk naar voren, de bejaarde mannen begrijpen vaak niets van de gesprekken van de jongeren, maar de verstandhouding die desondanks groeit tussen de oude man en het meisje is ontroerend.


Of we het een romantische misdaadroman noemen, of een roman met een spannende verhaallijn, het is een boek dat vlot weg leest, met wendingen die je als lezer van verre aan ziet komen, maar ook verrassende. De verteller kijkt met al zijn personages mee, waardoor we een goed inzicht krijgen in het hoe en waarom van hun handelen. De vele dialogen geven vaart aan het verhaal, en vooral de kibbelgesprekken tussen de twee broers zijn erg vermakelijk.

Rachel en Jan van der Lee schrijven onderhoudende misdaadromans met boeiende dialogen en verrassende ontwikkelingen. Eerder schreven zij drie boeken over een criminele bende in Zuid-Frankrijk.


ISBN 9789089547019 | paperback | 284 pagina's | Uitgeverij Elikser| oktober 2014

© Marjo, 18 februari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven