Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De droogteDe droogte
Jane Harper


‘Door de droogte hadden de vliegen die zomer keus te over. Ze streken neer op starende ogen en kleverige wonden toen de boeren van Kiewarra hun geweren op mager vee richtten. Geen regen betekende geen voer. En geen voer betekende moeilijke beslissingen terwijl het kleine stadje dag in dag uit lag te blikkeren onder een strakblauwe hemel.’


Een drama waarbij twee volwassenen en hun zoon worden vermoord brengt Aaron Falk, federaal politieman in Melbourne, na twintig jaar terug naar het dorp waar hij geboren is. En waarvandaan hij met zijn vader verdreven werd na de verdwijning van een leeftijdgenoot, de tiener Elly Deacon. Zij werd dood gevonden in een rivier. Was het zelfmoord? Of toch moord? En zoals dat gaat in een kleine gemeenschap: er moet een schuldige aangewezen worden, dus het briefje met de naam Falk erop, dat bij de spullen van Elly gevonden werd, leidde er toe dat vader en zoon Falk naar Melbourne trokken en nooit terugkwamen. Tot nu. Het was een vriendengroep van vier: Elly, Aaron, Luke en Gretchen. Luke, zijn vrouw en hun zoon Billy zijn vermoord. Ook hier wijst alles er op dat het een gezinsdrama is, met Luke als dader. De droogte moet hem genekt hebben.


De plaatselijke politieman, Raco, verwelkomt Falk, en Lukes ouders vragen hem Raco te helpen bij het onderzoek. Maar de rest van de dorpsbewoners zien hem het liefst onmiddellijk weer gaan. Waarom blijft Falk toch? Wat is het verband tussen dit drama en de gebeurtenissen van twintig jaar geleden? 


Het is duidelijk dat er verband is, want wij lezers krijgen het verhaal van toen in flashbacks voorgeschoteld. Het verleden en heden vormen samen een broeierig verhaal. De droogte brengt de bevolking tot wanhoop. Ze zoeken een zondebok, en laten zich makkelijk ophitsen door de vader van Elly Deacon, die Falk nog steeds als dader ziet.


Jane Harper debuteert met deze fantastische thriller. De opbouw van het verhaal is meesterlijk. Het lijkt te kabbelen maar intussen wordt langzaam een broeierige spanning opgebouwd. De droogte, de wanhoop, en daar middenin een man die verguisd wordt, maar die toch vindt dat hen zijn plicht is te blijven, en de ouders van zijn jeugdvriend te helpen. En dan de uiteindelijke ontknoping op het einde als complete verrassing. 


Het beeld van wat de droogte doet met mensen wordt ijzersterk neergezet. Al twee jaar lang geen drup regen, boerenbedrijven gaan er aan kapot, de wanhoop slaat toe. In eerste instantie heeft Falk geen idee, voor hem is Kiewarra nog als twintig jaar geleden. Tot hij naar de rivier gaat. En niet meer weet waar hij is omdat er helemaal geen rivier meer is…


Jane Harper is Engels van oorsprong, maar emigreerde als kind naar Australië. De droogte is een sterk thrillerdebuut waarvoor de auteur al een prijs ontving, de Victorian Premier's Unpublished Manuscript Award 2015.


ISBN 9789400507432 | paperback | 336 pagina's | Uitgeverij Bruna | februari 2017
Vertaald door Willem en Catalien van Paassen

© Marjo, 22 juli 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven