Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altDe vreemde bekende
Deel 4 van de Meave Kerrigan-reeks
Jane Casey

De metropool Londen is niet langer een veilige thuishaven voor jonge, alleenstaande vrouwen. Drie van deze vrouwen zijn in hun eigen huis gewurgd. Omdat de ontzielde lichamen van de slachtoffers een aantal lugubere overeenkomsten vertonen, stelt de politie vast dat er een seriemoordenaar actief is.

De ambitieuze Meave Kerrigan wordt op de zaak gezet. Vreemd genoeg mag ze van haar baas Charles Godley haar collega en meerdere Josh Derwent niet bij de zaak betrekken. Meave weert met grote moeite het vragenvuur van Derwent af. Hij wil weten waar ze zich mee bezighoudt maar dat mag zij hem niet vertellen. Meave begrijpt niet waarom Godley voet bij stuk houdt. De doorgewinterde Derwent merkte als eerste het verband tussen de slachtoffers op en de hele zaak gaat hem duidelijk aan het hart. Waarom moet hij dan overal buiten gehouden worden?

Wanneer Godley een tipje van de sluier oplicht, is Meave geschokt. Godley vertrouwt Meave toe dat Derwent als verdachte wordt aangemerkt. Meave kan het nauwelijks bevatten. Derwent is weliswaar een onaangenaam, dominant heerschap en ze ergert zich regelmatig dood aan hem maar ze kan niet geloven dat hij een moordenaar is. Toch zijn er aanwijzingen die erop duiden dat Derwent de dader zou kunnen zijn. En dan is er nog het verleden van Derwent. Twintig jaar geleden werd de toen zeventienjarige Derwent verdacht van de moord op zijn vijftienjarige vriendinnetje Angela Poole. De verdenking werd ingetrokken maar de moordenaar van het tienermeisje is nooit gepakt.

Er zit voor Meave niets anders op dan het verleden van Derwent onder de loep te nemen. De dood van Angela toont grote overeenkomsten met de drie recente moorden. Heeft de moordenaar van Angela na twintig jaar opnieuw toegeslagen? Is de dader geobsedeerd door Angela Poole? Meave mag Derwent nog altijd niet bij het onderzoek betrekken maar hij laat zich niet afschudden. Ze ontdekt een andere, meer gevoelige kant van hem. De dood van Angela heeft hem nooit losgelaten. Pleit dat in zijn voordeel of juist niet? Derwent voldoet meer en meer aan het daderprofiel dat door de profielschetser is opgesteld.

Op de kaft van dit boek staat: “Mix Nicci French met Jo Nesbø en je krijgt Jane Casey”. Het is een gewaagde uitspraak maar gelukkig maakt Jane Casey de belofte waar. De vreemde bekende is een verhaal dat met je aan de haal gaat. De spanning bouwt zich steeds meer op waardoor je als lezer de neiging krijgt je volledig aan het dagelijkse leven te onttrekken om zo ongestoord verder te kunnen lezen. Dit boek is het vierde deel in de Meave Kerrigan-reeks maar is ook prima als standalone te lezen. Toch ben ik wel nieuwsgierig geworden naar de vorige delen want er is duidelijk al veel gebeurd. Zo is Meave samen met haar vriend Rob naar een nieuw appartement verhuisd om een stalker te ontlopen. Vrijwel niemand kent haar nieuwe adres en elke dag loopt Meave via een andere route naar huis. Ze doet er alles aan om de stalker af te schudden maar is hij ook echt uit beeld? Ook weet Meave wat haar baas Godley zorgvuldig verborgen houdt voor de buitenwereld. 

De vreemde bekende is ijzersterk en geraffineerd geschreven. Wie zich eenmaal heeft laten overweldigen door het verhaal kan niet meer stoppen met lezen.

ISBN 9789041425003 | paperback | 440 pagina's| Anthos| januari 2014
Vertaald door Caecile de Hoog en Noor Koch

© Annemarie, 1 februari 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven