Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Minnares
James Patterson & David Ellis


Journalist Benjamin Casper heeft wel eens vriendinnetjes gehad maar geen van zijn relaties was een lang leven beschoren. Met Diana Hotchkiss is het anders. Deze fantastische vrouw heeft zijn hart veroverd. Ben weet zeker dat het slechts een kwestie van tijd is voordat hun flirt uitgroeit tot een serieuze relatie. Diana is de ware.

Kort nadat Ben een clandestien bezoekje aan de flat van Diana heeft gebracht, ploft er een lichaam op de grond. Even lijkt de wereld stil te staan. Het is Diana. Diana is zojuist vanaf haar balkon naar beneden gestort. Ben snelt naar het gehavende lichaam toe maar hij kan niets meer doen. Diana leeft niet meer.

Ben is verbijsterd. Waarom heeft Diana zichzelf van het leven beroofd? Was het wel zelfmoord? Kan het niet zo zijn dat iemand haar dood op een zelfmoord wilde laten lijken? De journalist in Benjamin Casper ontwaakt. Hij neemt zich voor de omstandigheden rondom de dood van Diana tot op de bodem uit te zoeken. Hij heeft zo zijn redenen om te vermoeden dat Diana is vermoord.

Benjamin Casper is een vermogend man. Zijn opa, die hij nooit heeft gekend, heeft hem een trustfonds nagelaten. Ben is eigenaar van een internetkrant en een vliegtuig. Met zijn vliegtuig vertrekt hij naar de herdenkingsdienst van Diana. Op de terugweg gaat het mis. De motor faalt en Ben weet ternauwernood een noodlanding te overleven. Iemand heeft met de brandstof geknoeid. Iemand wilde Ben vermoorden.

Het vliegtuigongeluk is nog maar het begin. Ben is zijn leven niet meer zeker. Op alle mogelijke manieren wordt hem duidelijk gemaakt dat hij zich niet langer met de dood van Diana moet bemoeien. Hoe meer druk er op Ben wordt uitgeoefend, hoe fanatieker hij wordt. Hij ontdekt dat Diana dingen voor hem verzweeg. Belangrijke dingen. Kende hij Diana eigenlijk wel echt? Waarom slikte ze bijvoorbeeld antidepressiva?

Door de dood van Diana denkt Ben weer aan de dood van een andere geliefde vrouw in zijn leven. Zijn moeder. Hij was nog maar een jongetje van acht toen ze stierf. Ben zou haar gedood hebben, de vingerafdrukken op het moordwapen hebben hem destijds verraden. Ben weet echter wel beter maar de pijn is er niet minder om. Waarom kwam zijn vader niet voor hem op? Waarom werd hij de rest van zijn jeugd van de buitenwereld geïsoleerd?

Al snel loopt alles volledig uit de hand. Diverse invloedrijke figuren hebben het op Ben gemunt. Ben vraagt zijn vrienden om hulp maar het gevaar is te groot. Ongewild zet hij ook hun levens op het spel. In welk wespennest was Diana beland? Het is duidelijk dat Bens nieuw verworven vijanden vermoeden dat Diana hem belangrijke informatie toegespeeld heeft. Ben moet letterlijk rennen voor zijn leven. Kan hij deze heksenjacht overleven?

Minnares is een flitsend verhaal vol actie. Het onderwerp is goed bedacht: wat als een onschuldige burger ongewild op een groot geheim stuit? Wat als deze onschuldige burger toevallig ook een nieuwsgierige journalist is? Ben weet niet precies uit welke hoek het gevaar komt. Iemand die niet weet wie de vijand is, weet ook niet hoe hij zich moet verdedigen. Ben is op zichzelf aangewezen en moet het spel meespelen om te kunnen overleven. Maar wat zijn de spelregels?

Benjamin Casper is dol op films en weet veel over Amerikaanse presidenten. Het verhaal is dan ook doorspekt met allerlei weetjes en quotes uit films. Even is dat leuk maar al snel leidt het erg van het hoofdverhaal af en haalt het de vaart uit het verhaal. Het verhaal zelf is magertjes en niet heel geloofwaardig. Het doet denken aan een actiefilm waarin de held steeds op wonderbaarlijke wijze de ene moordaanslag na de andere overleeft. Minnares is beslist niet het beste werk van Patterson maar het verhaal leest desondanks als een trein. Geen literair kunstwerk maar wel een fijne actiethriller.

ISBN 9789023488835 | paperback | 334 pagina's| Carjo| juli 2014
Vertaald door Waldemar Noë

© Annemarie, 4 augustus 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven