Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

GalgenveldGalgenveld
Deel 1 in de reeks De Noordzeemoorden
Isa Maron


Als er vlakbij de pont op de kade van het IJ een dode man gevonden wordt, die aan een lantaarnpaal hangt, is Jarno Slagter degene die hem vindt. Hij belt zijn zus, Kyra, in de wetenschap dat zij gefascineerd is door moord. Kyra heeft planken vol boeken over forensisch onderzoek, boeken over moorden en moordenaars, en ze is van plan om na haar eindexamen forensische pathologie te gaan studeren. Kyra is net 19 jaar oud. Een meisje. Als de speurder die op de zaak wordt gezet, steeds opnieuw met dat meisje geconfronteerd wordt, moet ze op een gegeven moment de conclusie trekken dat Kyra misschien wel verkeerd bezig is, maar toch ook veel weet en ziet. Zij is heel snel op de plaats delict aanwezig en filmt alles. Zij vertelt de inspecteur wie het slachtoffer is: een kunstdocent, verbonden aan de school waar Kyra nu eindexamen doet. Waarschijnlijk zou de inspecteur het zelf ook wel ontdekt hebben, maar de docent schilderde naakte meisjes, veelal zijn eigen leerlingen. En het bleef niet bij schilderen, weet Kyra. 


Ook is zij zich bewust van de betekenis van die plek: het is het voormalige Galgenveld. In de zestiende eeuw werden veroordeelde misdadigers daar opgehangen. Het galgenveld was goed zichtbaar vanuit de stad, vooral vanuit de westelijke eilanden.
Hoewel Maud Mertens vanuit hogere gelederen de opdracht krijgt te zoeken in de richting van misbruik van jonge meisjes, is Mertens niet zeker dat ze op het goede pad zit. Kyra weet wel zeker van niet. Zeker als er een tweede dode valt. Ook daar is Kyra snel aanwezig,  en zij ziet dat dit slachtoffer evenmin zomaar achtergelaten is. Er wordt iets bedoeld met de plaats delict. Maar Mertens' baas wil er niet aan dat er verband zou zijn, en splitst de zaken op.


De lezer heeft intussen ook een beetje een inzicht in wat de moordenaar wil, omdat hij zijn eigen verhaal mag vertellen tussendoor. Hij verklaart zichzelf meedogenloos, en heeft nog meer slachtoffers op het oog.
En dan is er nog een derde verhaallijn: in het Schotse hooggebergte wordt een meisje aangetroffen. Ze is op de vlucht, maar kan niets vertellen over wie ze is.
Voor de lezer rijst de vraag of zij dan misschien de zus van Kyra is, die vier jaar eerder verdween. Nooit hebben ze meer iets van haar gehoord. Het vormt de kiem van Kyra’s fascinatie. In dit eerste deel gaat zij de laatste dag voor zover zij die kennen van haar zus na. Ze reist naar Texel.
Maar intussen wordt de moordenaar niet gevonden. Heeft hij iets te maken met Sarina, de zus?
Terwijl Maud Mertens in de richting van een zedendelict zoekt, raakt Kyra steeds meer betrokken bij de zaak. Het wordt gevaarlijk..


‘Galgenveld’ is deel 1 in een spannende vierluik ‘De Noordzeemoorden’ genaamd.
Er zijn dan ook een aantal verhaallijnen die niet afgerond worden. In zo’n geval wordt de lezer vanzelf nieuwsgierig gemaakt naar het volgende boek. buiten deze doorlopende verhaallijnen zit de plot op zich goed in elkaar. Je hebt als lezer geen idee, en leest dus gespannen door. Het is een goede thriller, vlot verteld, zonder overbodige details maar wel met enkele historische feitjes. Die geven het verhaal extra cachet.


Isa Maron (pseudoniem) werd in 1965 geboren in Utrecht. Na haar studie Economische Wetenschappen en Psychologie werkte ze als marketeer bij onder andere Wolters Kluwer en Ahold. Sinds 2002 is ze met haar eigen bedrijf actief op het gebied van strategie en human resources. Ze woont met haar man en vier zoons in Amsterdam.


ISBN 9789048822652 | paperback | 320 pagina's| Uitgeverij  Mistral | juli 2014

© Marjo, 8 augustus 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven