Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

EindspelEindspel
Deel 4 in de reeks De Noordzeemoorden
Isa Maron


Eindspel is het laatste deel in het vierluik van De Noordzeemoorden, waarin rechercheur Maud Mertens de belangrijkste speurder is, al moeten we zeker de nog studerende Kyra Slagter niet onderschatten. In het eerste deel leerden deze twee elkaar kennen omdat de zus van Kyra verdwenen is. Deze verdwijning was de rode draad in de vier boeken, en zal in dit laatste deel afgerond worden. Daarnaast speelt er echter nog een andere zaak, die helaas voor de slachtoffers steeds meer naar de achtergrond verdwijnen. Bij deze zaak zijn twee oude mensen op een gruwelijke manier vermoord. Motief: roof. 


Rechercheur Mertens wordt eigenlijk meer bezig gehouden met die andere zaak die nog niet afgerond was: in een tuin van de villa van een omstreden politicus werden begraven hoofden gevonden. Toevallig is dat een huis in de straat waar Kyra opgegroeid is. Zij kende de familie Demsterwold die daar woonde.


Kyra is behalve met haar studie nog steeds bezig met de verdwijning van haar zus Sarina. Ze bezoekt daarvoor Vincent Demsterwold, die in Engeland in de gevangenis zit. Er is sprake van een internationale organisatie die zich bezig hield met zedendelicten. Heeft dat ook te maken met de verdwijning van Sarina? Als Kyra ontdekt dat er meer meisjes vermist zijn, waarvan sommigen werden teruggevonden, maar dat er ook lichamen aangespoeld zijn van onbekenden, verwaarloost zij haar studie meer en meer. Gelukkig geeft haar vriend haar alle steun, en is ook Maud Mertens steeds meer onder de indruk van haar kwaliteiten. Maar in de organisatie die zij willen aanpakken, blijken geduchte tegenstanders te zitten. Machtige mensen die met gemak aan allerlei touwtjes trekken. Dat denken zij ook nu te kunnen doen, maar zij gaan net een stap te ver…


De zaak wordt opgelost, maar voor het zo ver is, heeft Isa Maron haar lezers nog danig in de greep. Gruwelijk spannend is het verhaal over deze onverkwikkelijke zaken. Hoe zit het allemaal in elkaar? Is er een link tussen de verdwijning van Sarina en de vondst van de hoofden? Omdat de zaak van drie kanten belicht wordt – de daders, de slachtoffers en de speurders – heeft de lezer zo zijn eigen ideeën. Of die kloppen, dat weet je pas als dit vierde deel afgerond is. Dat afronden gebeurt op een uitstekende manier, dit vierde deel wil je helemaal niet wegleggen voor het uit is. Dan is er het nawoord door Isa Maron, en dat geeft je een heel akelig gevoel:


‘Veel elementen in de delen van De Noordzeemoorden zijn ontleend aan de werkelijkheid, maar verder is het verhaal fictief. De meeste gruwelijkheden heb ik niet zelf bedacht. Ook die vind je gewoon in de werkelijkheid. Helaas. Mensen zijn heel goed in het elkaar onnoemelijk verdriet doen. Ik begrijp niet goed waarom dat gebeurt’. 


Isa Maron debuteerde in 2008 met de thriller Passiespel. Ze is lid van het Moordwijven collectief van zes thrillerschrijfsters en bestuurslid van het Genootschap van Nederlandse Misdaadauteurs.


ISBN 9789044348583 | paperback |465 pagina's | Uitgeverij The House of Books| november 2016

© Marjo, 11 januari 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven