Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altSluipweg
Ingrid Oonincx


In de zomer van 1984 is er een vreselijk ongeluk gebeurd, waarbij drie leden van een vriendenclub om het leven zijn gekomen. Met z’n zevenen waren ze op stap, toen een van de twee auto’s waarmee ze naar huis reden na een uitbundig avondje feesten, van de weg raakte en in brand vloog.  ‘The Magnificent Seven’ noemden ze zich:  Koen, Laura en Ester zijn de pechvogels. Zij overleven niet.
Zijn de overlevenden evenwel  beter af?


‘Het kostte Marcel en mij misschien wel een halfuur om Patrick zo ver te krijgen terug te gaan naar de plek waar we de anderen uit het oog verloren. Waren. Wat we daar aantroffen ging mijn voorstellingsvermogen te boven. In de nasmeulende auto lagen de  zwartgeblakerde lijken van Laura, Ester en Koen.  Een paar meter verderop lag Guus, hij was uit de auto geslingerd en gaf geen teken van leven. Paniekerig voelde ik zijn pols. Toen ik merkte dat hij nog een hartslag had schreeuwde ik naar Patrick en Marcel dat ze hulp moesten halen. Marcel reageerde meteen.’


Patrick, Gwen, Marcel en Guus hebben na het ongeluk niet veel contact meer met elkaar. Patrick is uit het dorp vertrokken, Marcel probeert de boerderij van zijn ouders draaiende te houden en Gwen is met de eerste de beste getrouwd en heeft daar veel spijt van. Guus is aan lager wal geraakt en het is bij zijn begrafenis - een overdosis - dat de overgebleven ‘vrienden’ elkaar weer treffen. 
Het is tien jaar na het ongeluk en Patrick is terug in het dorp. Hij wil de oude banden weer aantrekken. Maar dat loopt niet soepel: Patrick, altijd al een machotype, is nu uitbater van een bordeel en als iemand meldt aan haar echtgenoot dat Gwen zich daar ophoudt, lopen de zaken uit de hand. Dan blijkt Patrick ook heel gemakkelijk naar wapens te grijpen.


Maar er is ook nog het verleden: bij Gwen heeft er al die jaren heeft iets dwarsgezeten. Ze heeft een schuldgevoel en wil dingen rechtzetten. Maar Patrick werkt niet erg mee, en er gebeuren dingen die haar aan het twijfelen brengen. Is wat zij altijd als waarheid heeft aangenomen wel waar?
Patrick nodigt haar en Marcel uit voor een weekend in de Ardennen, om het voor eens en voor altijd uit te praten.


Pff, het loopt allemaal heel anders dan je denkt. Oonincx zet je op het verkeerde been zonder dat je er erg in hebt. In een spannende directe stijl zonder dwalingen wordt het heden afgewisseld met flashbacks, waarbij deze verhaallijnen elkaar inhalen, tot de onverwachte ontknoping.
Ter afwisseling - even ontspannen - worden er liedteksten opgevoerd, die een jaren tachtiggevoel geven.


ISBN 9789044336894 |paperback |256 pagina's |Uitgeverij House of Books | oktober 2013

© Marjo, 6 december  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven