Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altAls alles duister wordt
Hilde Vandermeeren

Niet lang geleden is Claire Maenhout aangereden. De dader reed door. Gelukkig heeft Claire het ongeluk overleefd maar ze heeft wel hersenletsel opgelopen. Claire heeft prosopagnosie, ze is gezichtsblind. Claire herkent zelfs haar eigen spiegelbeeld niet. Elke ochtend ziet ze een onbekende in de spiegel.

Wanneer Claire met grote haast naar het treinstation rent, botst ze tegen een man op. Ze verontschuldigt zich en rent verder. De man is hevig geschrokken. Claire weet namelijk niet dat hij zojuist iemand heeft gedood. Hij heeft zijn slachtoffer, ene Berckmans, van een voetgangersbrug bij het station gegooid. Nu heeft de moordenaar een getuige. Claire heeft zijn gezicht gezien. De man weet op zijn beurt niet dat Claire hem niet zal kunnen herkennen.

Claire geeft gehoor aan een getuigenoproep van de politie maar deze kan niets met haar summiere informatie. De dood van Berckmans wordt door de politie afgedaan als een zelfmoord. De enige die dat niet gelooft is de moeder van het slachtoffer. De moordenaar is echter naarstig op zoek naar Claire. Hij denkt nog steeds dat ze een waardevolle getuige is en hij is vastbesloten haar op te sporen en uit de weg te ruimen.

Prosopagnosie is een bijzonder vervelende aandoening. Claire herkent werkelijk niemand. Ze herkent haar ouders niet, haar buren niet en ook haar collega’s niet. Claire werkt in een schoenenwinkel en het komt regelmatig voor dat ze naar het magazijn gaat om schoenen te halen en zich vervolgens bij de verkeerde klant meldt. Ook kan het gebeuren dat ze zich twee keer achter elkaar aan dezelfde persoon voorstelt. Claire focust zich op dingen als haarkleur, lengte, postuur of kleding. Waterdicht is haar methode niet en Claire vergist zich regelmatig. Claire loopt niet te koop met haar gezichtsblindheid. In eerste instantie vond ik dat eigenwijs van haar maar al snel blijkt het juist heel verstandig te zijn. Er zijn mensen die misbruik maken van het feit dat Claire hen niet herkent. Zo heeft Magali, een collega van Claire, een bijzonder vervelende vriend.

Ondertussen speurt de moordenaar nog altijd onverdroten de omgeving af. Hij moet en zal de getuige vinden. De dader is een fotograaf, dat is al snel duidelijk. Hij is rijk, verwaand en gewend te krijgen wat hij wil. Berckmans stond in zijn weg, wilde hem schade berokkenen. De narcistische fotograaf voelt zich niet schuldig en heeft totaal geen moeite  met het idee dat hij ook de getuige uit de weg zal gaan ruimen. Maar dan krijgt hij een onverwachte logé en alles dreigt in het honderd te lopen.

De Vlaamse Hilde Vandermeeren heeft al meer dan veertig kinder- en jeugdboeken geschreven. Ze sleepte meerdere prijzen in de wacht waaronder de Zilveren Griffel en de Vlag en Wimpel. Als alles duister wordt is haar thrillerdebuut. Is het mogelijk om naast kinderboeken ook succesvol een thriller te schrijven? Hilde Vandermeeren bewijst dat het kan! Het boek is spannend en zit vol vaart. Het verhaal is bovendien origineel, compleet en goed uitgewerkt. Claire is een sympathiek en geloofwaardig personage. Heel mooi is ook beschreven hoe de ouders van Claire worstelen met het ongeluk. Hun dochter was er bijna niet meer geweest. Vooral Claires vader heeft het er moeilijk mee. Hij kan maar niet verkroppen dat de dader nog steeds niet is gevonden.

Als alles duister wordt is een uitstekend thrillerdebuut. Ik hoop van harte dat het uitstapje van Hilde Vandermeeren naar het thrillergenre niet eenmalig is. 

ISBN 9789021446813| paperback |256 pagina's| Uitgeverij Q | april 2013

© Annemarie, 10 april 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven