Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Wallanders wereldWallanders wereld
Henning Mankell


Kurt Wallander kwam 68 jaar geleden ter wereld in het Zweedse Malmö. Op zijn achttiende nam hij een beslissing die zijn vader, een vrijgevochten kunstenaar, hem nooit zou vergeven. Kurt ging bij de politie. De jonge politieman vestigde zich met zijn vrouw Mona in het plaatsje Ystad. Begin jaren zeventig werd hun dochter Linda geboren.


Kurt ontwikkelde zich tot een uitstekende inspecteur. Hij vergroeide met zijn werk, wat hoogoplopende ruzies met Mona veroorzaakte. Kurt was niet altijd een prettige echtgenoot. Hij had woedeaanvallen en de kleine Linda zag zelfs een keer dat haar moeder na een ruzie met een bloedneus rondliep. Ze besefte dat haar vader zijn woede niet onder controle had. Eind jaren tachtig gingen Kurt en Mona uit elkaar. Mona hertrouwde meerdere malen maar Kurt bleef alleen, hoewel hij wel een aantal keren verliefd werd.


Kurt was vierentwintig uur per dag politieman. Een echt privéleven had hij niet, waardoor hij slechts weinigen tot zijn vrienden mocht rekenen. Kurt was een eenling. Met zijn dochter Linda had hij een moeizame band. Toch was zij hem het meest dierbaar. Na een moeilijke periode waarin Linda tot twee keer toe een zelfmoordpoging deed, trad ze uiteindelijk in de voetsporen van haar vader. Ook Linda ging bij de politie in Ystad werken.


Kurt bleef zo lang hij kon bij de politie werken maar uiteindelijk ging het mis. Zijn geheugen liet hem steeds vaker in de steek. Kurt had de ziekte van Alzheimer. Een ziekte die er uiteindelijk voor zorgde dat hij niet langer als politieman kon werken. In zijn innig gewenste huisje op het platteland, verliest Kurt nu langzaam de grip op de werkelijkheid. Kurt Wallander zoals wij hem altijd gekend hebben, is er niet meer.


Kurt Wallander is geen aimabele man. Een norse politieman met woedebuien roept niet meteen gevoelens van sympathie op. Toch ben ik dol op hem. Ik ben niet de enige. Kurt kan zich beroepen op een grote schare fans. Fans die, net als ik, tranen in hun ogen kregen toen ze vernamen dat hij niet langer als politieman kon werken. Fans die, net als ik, geen afscheid van hem wilden nemen. Kurt Wallander. Soms zou je bijna vergeten dat hij een boekpersonage is.


De in 2015 overleden Henning Mankell was de schepper van Kurt Wallander. In 1990 merkte Mankell dat Zweden was veranderd. Omdat hij de helft van het jaar in Afrika woonde en werkte, viel de verandering hem meteen op. Het Zweden waar hij naar terugkeerde, was niet het Zweden dat hij had verlaten. Racisme was groeiend onderdeel van het dagelijks bestaan geworden. Mankell vond het vreselijk en besloot erover te schrijven. Racisme is misdadig en daarom was het voor Mankell vanzelfsprekend dat zijn boek over racisme een misdaadverhaal zou worden. Hij schiep een rechercheur die zijn werk heel serieus nam. Een man die probeerde de samenleving te doorgronden.


Kurt Wallander werd populairder dan Mankell ooit had kunnen vermoeden. Uiteindelijk verschenen er tien boeken over de inspecteur. Boeken waarin maatschappelijke thema’s aan de kaak gesteld worden. Hoewel ook het overige werk van Mankell geliefd is, was het Kurt Wallander die hem wereldwijde faam bezorgde. Mankell ontwikkelde een soort haat-liefde verhouding met Wallander. Uiteindelijk besloot hij dat het tijd was om afscheid te nemen.


Wallanders wereld is een naslagwerk over Kurt Wallander. Henning Mankell vertelt hoe en waarom hij het personage in het leven riep en hoe het komt dat Kurt zo populair is. Er staat een korte biografie van Kurt in het boek, evenals een beschrijving van de belangrijke personen in zijn leven. Daarnaast wordt aandacht geschonken aan de dingen die Kurt plezier in het leven verschaffen. Zo houdt hij erg van klassieke muziek. Ook komen alle personages uit de Wallander-boeken aan bod, evenals alle bezochte locaties.

Ook het verhaal De hand is in het boek opgenomen. Nederlandse fans van de Kurt Wallander-reeks kennen het verhaal maar al te goed. Het is een herziene versie van het verhaal Het graf, dat in 2004 het geschenk voor de Maand van het Spannende Boek was. In De hand staat Kurt Wallander op het punt een huis op het platteland te kopen. Tijdens de bezichtiging komt hij in de tuin bijna ten val. Een hand van een skelet steekt uit de grond omhoog.


Wallanders wereld staat vol informatie die de lezer van de Kurt Wallander-reeks al kent. Toch is het prettig dat alles overzichtelijk bij elkaar staat. Een ode aan Kurt Wallander. Het is alsof je met vrienden herinneringen aan een dierbaar persoon ophaalt. In Wallanders wereld mag de lezer nog een laatste keer heel dicht bij Kurt Wallander zijn. Afscheid nemen is immers moeilijk.


ISBN 9789044531008 | paperback | 313 pagina's| De Geus |april 2016
Vertaald door Rory Kraakman

© Annemarie, 1 mei 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven