Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Niets dan kwaadNiets dan kwaad
Hans Koppel


Sara is een harde tante. Achter haar bevallige uiterlijk gaat een doorgewinterde crimineel schuil. Wanneer haar medewerker Henk een opdracht verknalt en zijn maat Conny er met een grote som geld vandoor gaat, besluit Sara dat Henk dood moet. Hij zal als voorbeeld dienen. De intimiderende Sara zorgt ervoor dat Henk zelf de trekker overhaalt zodat zijn dood als een zelfmoord zal worden aangemerkt. Toch is de politie argwanend. Hoe is Henk zonder auto op de parkeerplaats waar hij gevonden is beland en waar is zijn mobiele telefoon gebleven? Volgens de telefoongegevens én een verklaring van zijn zus, heeft Henk kort voor zijn dood nog een telefoontje gepleegd.


Sara maakt zich geen zorgen. Wel vraagt ze zich af of ze nog wel zo verkikkerd is op haar vriendje Matte. Matte vond het maar niks dat ze Henk zelfmoord liet plegen en toen ze de vriendin van wegloper Conny wurgde, ging er zelfs afschuw van Matte uit. Verandert Matte in een softie? Sara beseft dat hun relatie een aflopende zaak is. Toch mag Matte nog even blijven. Wellicht heeft ze hem nog nodig de komende tijd.

 

Jaren geleden is het broertje van Matte overleden. Kent was nog meer dertien jaar oud toen hij vijftien jaar geleden door een auto werd geschept. Journalist Calle Collin heeft een artikel over Kent geschreven. Calle werkt voor een familietijdschrift en hij schrijft een feuilleton over mensen die veel te jong zijn gestorven. Mattes moeder is verguld met het artikel over Kent. Volgens haar heeft Calle uitstekend verwoord hoe geweldig Kent was. Matte zelf heeft nauwelijks aan het artikel meegewerkt. Hij zat wel bij het vraaggesprek maar deed zijn mond niet open.


Eerlijk gezegd mist Matte zijn broertje helemaal niet. Zo leuk was Kent immers niet. Ook Calle zelf heeft zijn twijfels over het artikel. Eigenlijk lukte het hem nauwelijks om informatie over Kent te vergaren en toen hij een oud-lerares van het jongetje sprak, liet ze zich ronduit hatelijk over hem uit. Calle heeft het schamele stuk met wat zelfverzonnen hartelijkheden aangevuld. Eigenlijk is de moeder van Kent en Matte de enige die haar zoon in het artikel herkent. Zij aanbad haar zoon. Hield zelfs meer van hem dan van Matte.


Ook columnist Anders Malmberg koestert geen dierbare herinneringen aan Kent. Ze zaten destijds bij elkaar op school. Anders weet nog goed dat hij opluchting voelde toen hij het nieuws over Kents dood vernam. Kent was een pestkop van het ergste soort die de jeugd van Anders behoorlijk verknald heeft. In een opwelling schrijft hij een reactie op het artikel van Calle waarin hij een boekje over de ware Kent opendoet. Zijn openhartige artikel bezorgt zowel hem als Calle grote problemen. Anders heeft iets in gang gezet dat niet meer gestopt kan worden.


Hans Koppel is een pseudoniem van de Zweedse kinderboekenauteur Petter Lindbeck. Niets dan kwaad is zijn derde thriller. Wat zo knap is aan het verhaal is dat het weinig verrassingen kent maar toch heel spannend is. De lezer weet vanaf het begin wie de moordenaar van Henk en Conny’s vriendin is en ook is duidelijk wie er achter de problemen van Anders en Calle zit. De politie doet haar werk goed en zit vrijwel meteen op het juiste spoor. Wat dit verhaal zo spannend maakt is dat de verhaallijnen onherroepelijk op een frontale botsing afstevenen. Niet iedereen in dit verhaal kan ongeschonden uit de strijd komen. De lezer weet precies wat er gebeurt maar niet wat er nog gebeuren gaat.


In Niets dan kwaad combineert Hans Koppel uiteenlopende personages en verhaallijnen. Ze hebben allemaal een link met elkaar maar hun levensstijlen verschillen enorm en dat maakt het verhaal zo intrigerend. Welk personage zal uiteindelijk de afloop van het verhaal bepalen? Welke ontwikkelingen zullen de afloop van deze thriller gaan domineren? Het verhaal is glashelder maar de lezer kan nu eenmaal niet in de toekomst kijken. Met Niets dan kwaad benadrukt Hans Koppel nogmaals hij barst van het talent.


ISBN 9789400503090 | paperback | 231 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers| augustus 2015
Vertaald door Corry van Bree

© Annemarie, 17 augustus 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven