Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De man zonder hondDe man zonder hond
Håkan Nesser

De familie Hermansson is heel keurig en gewoontjes totdat zoon Robert roet in het eten gooit. Door een nogal gênant optreden in een reality-programma gaat Robert voortaan in heel Zweden als Robert de Rukker door het leven. Vooral vader Karl-Erik, een nogal bekrompen zestiger, ervaart dit als een grote schande. Hij heeft al een aanbetaling gedaan op een huis in Spanje en wil zijn thuisland zo snel mogelijk de rug toekeren. Moeder Rosemarie, een handwerklerares, heeft weinig in te brengen. Er wordt nooit rekening met haar gevoelens gehouden. Ogenschijnlijk berust ze in haar lot maar inwendig kookt ze van woede.

Voordat vader en moeder Hermansson de aftocht naar Spanje zullen blazen is er nog een familiefeest. Karl-Erik en oudste dochter Ebba worden op dezelfde dag respectievelijk vijfenzestig en veertig jaar oud. Het grote feest dat die dag gegeven zou worden is vanwege het schandaal afgelast. Alleen de kinderen en kleinkinderen zijn gekomen. Rosemarie slooft zich uit met allerhande hapjes en drankjes. Praten over Roberts onlangs verworven beroemdheid wordt zorgvuldig vermeden. De sfeer is wat gespannen, echt gezellig wordt het niet.

De volgende ochtend is Robert weg. Zijn bed is onbeslapen. Niemand maakt zich zorgen, een man van vijfendertig valt natuurlijk niet in zeven sloten tegelijk. Misschien heeft hij ergens een scharrel opgedoken. Karl-Erik ervaart de afwezigheid van zijn zoon haast als een opluchting. Maar wanneer een dag later oudste kleinzoon Henrik, een jonge student, onvindbaar is en ook Robert nog niet huiswaarts is gekeerd, slaan de zorgen toe.  De politie wordt gebeld en inspecteur Gunnar Barbarotti maakt zijn opwachting.

Barbarotti zal al snel concluderen dat deze verdwijningszaak niet eenvoudig opgehelderd kan worden. Het zal lange tijd onduidelijk zijn of de twee verdwijningen verband houden met elkaar. Zijn Robert en Henrik vrijwillig weggegaan? Is hen iets overkomen? Zijn ze om het leven gebracht? Barbarotti moet het antwoord op deze vragen schuldig blijven. Hij is er echter niet de man naar om de zaak te laten versloffen. Bovendien heeft hij het gevoel dat een aantal familieleden dingen voor hem verzwijgen.

Een boek over familiegeheimen en over twee moeders die niet weten wat er met hun kind is gebeurd. Ebba, Henriks moeder, raakt meer en meer de kluts kwijt en Rosemarie zoekt haar toevlucht in Spaanse wijnen. De verdwijning van de dierbaren hakt er diep in. De onwetendheid over hun lot is kwellend, ook voor de andere familieleden. Drie generaties gaan er op hun eigen manier mee om. Bovendien verkeert niet iedereen in het ongewisse.

Het verhaal is geschreven met een bittere, soms wat honende ondertoon. Zo drijft de auteur de spot met reality-tv, het programma waaraan Robert deelnam is wel heel extreem, en heeft Rosemarie zeer zwartgallige gedachten. De sfeer is in perfecte overeenstemming met de inhoud van het verhaal. Uitstekend gedaan. Het voegt een extra intensiteit aan de vertelling toe.

Na de boeken over commissaris Van Veeteren is er nu dus inspecteur Barbarotti. Dit eerste boek met het nieuwe personage is mij heel goed bevallen. Håkan Nesser heeft het nog steeds in zich. Knap dat hij boek op boek boeiend, origineel en onderhoudend blijft en dan bovendien een nieuw personage zo goed uit de verf laat komen. Barbarotti kan wel eens even geliefd gaan worden als zijn voorganger. Binnenkort verschijnen er in deze reeks maar liefst drie nieuwe titels dus mijn geluk kan niet op.

ISBN 9789044518887 | Paperback | 576 pagina's | Uitgeverij De Geus | februari 2012

Vertaald door Ydelet Westra

© Annemarie, 18 maart 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven