Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Jij bent de volgendeJij bent de volgende
Gregg Hurwitz
 
Het leven in een pleeghuis is zwaar, erg zwaar. De vierjarige Mike, achter gelaten door zijn vader, die hij nooit meer terug zou zien, staat dagen, weken zelfs op de uitkijk, maar er komt niemand om hem te halen. Mike Doe werd hij, en als Shep er niet was geweest, had hij het waarschijnlijk nooit gered. Dat is misschien wel wederzijds, in ieder geval zullen de twee jongens altijd een band hebben. Ook als Mike zich op weet te werken tot projectontwikkelaar en gelukkig is met zijn gezinnetje, terwijl Shep een crimineel is geworden, gespecialiseerd in kluizen kraken.
 

Als het verhaal begint is Mike Doe bijna vergeten. Hij is nu Mike Wingate, getrouwd met de mooie Annabel. Samen hebben ze een dochter, Katherine, op wie ze beiden dol zijn. Dat Mike erg beschermend is en zelfs nu Kat al acht is nog een babyfoon op haar kamer heeft staan, heeft natuurlijk te maken met zijn verleden. Want hij is nooit vergeten hoe zijn vader hem afzette bij de speelplaats bij het pleeghuis en wegreed. Hij is het de man altijd kwalijk blijven nemen.
Maar nu wil hij het verleden achter zich laten en dat lijkt te lukken: zijn eerste belangrijke bouwproject zal worden opgeleverd. Tot zijn ellende ontdekt hij dat hij niet goed heeft opgelet: de huizen die milieuvriendelijk zouden moeten zijn, blijken – onzichtbaar, maar toch – voorzien van pvc-rioolbuizen, slecht voor het milieu, omdat ze poreus zijn. Omdat het vervangen voor zoveel betrokkenen grote consequenties zal hebben, laat hij het voorlopig maar zo. Met het voornemen om er later nog iets aan te gaan doen.
 

En dan wordt hij bedreigd. Niet alleen hijzelf, ook zijn vrouw en dochter zijn plotseling niet veilig meer. Hij neemt aan dat het iets met de fraude in zijn project te maken heeft, maar het is iets heel anders. De bedreiging komt uit een ver verleden, en niet eens dat van hemzelf. Hij begrijpt er niets van, maar moet zichzelf en zijn gezin beschermen tegen nietsontziende mannen, die blijkbaar een machtige achterban hebben. Maar Mike is ook niet alleen: hij roept de hulp in van Shep en van zijn vriend, privé-detective Hank.
Wat ze ontdekken, tart iedere verbeelding. Niemand kan hij vertrouwen, en hij moet beslissingen nemen die tegen zijn natuur in gaan. Het lukt hen niet altijd de vijand voor te blijven, vooral niet als er een derde in het spel blijkt te zijn.
 

Het is een verhaal geworden over normale mensen, die te maken krijgen met geheimen uit een vergeten verleden, dat ook het verleden van Amerika is. Er zijn dingen die onderzocht moeten worden, er zijn spannende achtervolgingen en nipte ontsnappingen. En ingenieuze plannen, waarvan de uitvoering twijfelachtig is.
Het verhaal komt langzaam op gang maar versnelt dan, tot het in een sneltreinvaart tot de ontknoping leidt, en dan ben je bijna aan het einde van het boek. Er moeten alleen nog wat dingen afgerond worden. De lezer kan er weer goed voor gaan zitten en de tenen ontspannen. Superspannende ontspannende thriller, zoals Gregg Hurwitz die zo goed kan schrijven.


ISBN 9789400501782 | paperback | 352 pagina's| Uitgeverij Bruna | juni 2015
Vertaald uit het Engels door Joost van der Meer

© Marjo, 29 augustus 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven