Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Kruistocht
Glen Goutstap

De in het Zuid-Limburgse Heerlen woonachtige Richard Benne heeft er een handje van in lastige situaties verzeild te raken. Door zijn nieuwsgierige karakter raakt hij nogal eens zijdelings betrokken bij zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Richard verdient zijn brood als bedrijfsleider van een drukkerij maar in zijn vrijetijd is hij een speurder in hart en nieren. Met zijn bemoeienissen drijft hij zijn beste vriend en rechercheur Thom de Vries regelmatig tot wanhoop.

Wanneer Richard en zijn vriendin Jacqueline de Leer een bezoekje brengen aan het kerkhof waar Jacquelines ouders begraven liggen, trekt het geblaf van Toby, het hondje van Jacqueline, hun aandacht. Richard en Jacqueline vinden Toby al snel terug en bellen zo snel mogelijk na de vondst van de blaffende Parson Jack Russell Terriër de politie. Toby staat in een pas gedolven graf. Zijn pootjes zijn doordrenkt met het bloed van het kersverse lijk dat in het graf ligt.

Het duurt even voor de politie haar opwachting op het kerkhof maakt. De melding dat er een dode op het kerkhof ligt, deed de politie denken aan een grap. Helaas is er niets grappigs aan het ernstig toegetakelde lichaam van de hoogbejaarde dode. De politie denkt al snel aan een roofmoord maar Richard twijfelt. Er stak een mes uit het onderlichaam van de dode en onder het lijk trof de politie een oude crucifix aan.

De volgende ochtend leest Richard in de krant dat de vermoorde man Theo Claeys heette. Hij was werkzaam als kapelaan in Valkenburg. De politie gaat nog altijd van een roofmoord uit maar Richard gelooft dat nog steeds niet. Korte tijd later slaat het noodlot opnieuw toe. Richard heeft in opdracht van kapelaan Rinkens en broeder Aloysius een nieuw parochieblad ontworpen. Richard is erg tevreden over het eindresultaat maar wanneer hij het ontwerp aan kapelaan Rinkens wil laten zien, treft hij de kapelaan dood aan. Hij is vermoord in zijn eigen kerk. Op het moment dat Richard zich over het ontzielde lichaam buigt en zich beseft dat er iemand achter hem staat, wordt hij neergeslagen.

Gelukkig komt Richard weer bij en houdt hij slechts een nare  nekpijn aan de brute aanval over. Wel moet hij aan de politie verklaren hoe het komt dat hij in korte tijd op twee moordslachtoffers is gestuit. Richard snapt dat zijn aanwezigheid op de moordlocaties als verdacht kan worden beschouwt maar meer dan een ongelukkig toeval is het niet. Ook de dood van kapelaan Rinkens wordt aan een roofmoord toegeschreven. Opnieuw is Richard het niet met de politie eens en hij steekt zijn twijfels niet onder stoelen of banken. Thom de Vries ergert zich aan zijn goede vriend maar Richard is niet meer te stoppen. De zaak laat hem niet meer los en hij besluit zelf informatie over de slachtoffers in te gaan winnen.

Over kapelaan Rinkens ontdekt Richard geen belastende gegevens maar kapelaan Theo Claeys brengt hij al snel in verband met misbruik binnen de kerk. Richard verdiept zich in het onderwerp en gaat vervolgens diverse slapeloze nachten tegemoet. De omvang van het misbruik binnen de kerk blijkt veel groter dan Richard vermoedde en de gevolgen voor de slachtoffers moeten ongekend groot zijn. Het onderzoek van Richard onthult steeds meer schokkende informatie. Wat een enorm leed heeft zich jarenlang ongestraft afgespeeld! Hebben de moorden op de kapelaans met het misbruik te maken?

De schrijfstijl van Glen Goutstap – pseudoniem van Paul Göttgens – is vlot en nonchalant. De auteur hanteert een spreektaal en maakt veel gebruik van dialogen. De foutjes die ik her en der tegenkwam, hebben me niet gedeerd. Ergens hoort dat gewoon bij de ongedwongen stijl van het boek. Wat mij vooral erg aanspreekt aan dit verhaal, is de integriteit waarmee Glen Goutstap het aangrijpende onderwerp behandelt.

In het voorwoord schrijft de auteur: “Soms zijn gebeurtenissen zo erg, dat je ze eigenlijk niet wilt beschrijven, laat staan zelfs maar aanhalen. Maar soms kun je er niet omheen en vind je dat iedereen het moet weten.” De auteur schrijft ook dat hij dit boek heeft geschreven om slachtoffers te steunen en de lezer inzicht in het leed van de betrokkenen te geven. Wat mij betreft is Glen Goutstap in zijn opzet geslaagd. Kruistocht combineert een luchtige detective met een overtuigende beschrijving van een zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis.

ISBN 9789462545755 | paperback | 200 pagina's| Limburger.nl/mijnboek | oktober 2014

© Annemarie, 17 november 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven