Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Close-up


Haar vorige thriller 'Rendez-vous' vond ik niet spannend en te traag, zelfs oppervlakkig.
Maar ik geef meteen toe dat deze nieuwe thriller meer dan geslaagd is! Dit boek wil je niet wegleggen, terwijl je toch denkt te weten wat er komt.


Het verhaal wordt grotendeels verteld door Margot Heijne, een dertiger met maatje 44. Bijna lijken we in een chicklit terecht te komen, met gedoe over uiterlijkheden en gewichtsproblemen, maar niets is minder waar. Verhoef graaft dieper: natuurlijk is het uiterlijk belangrijk, maar het gaat niet om de oppervlakkige buitenkant, maar om de gevolgen die het heeft voor je zelfbeeld. Margot houdt zich bezig met het inrichten van kantoren en degelijke, maar ze is er niet tevreden over. Ze kan haar creatieve ideeën niet kwijt. De relatie die ze zeven jaar had is stukgelopen omdat hij haar bedroog. Ze is ook door hem altijd geremd: hij vond haar dik, en haar aparte smaak werd door hem naar de prullenbak verwezen. Ze is helemaal van de kaart nu ze alleen is, en boekt met een lotgenote een reisje naar Londen. Maar op het laatste moment laat haar reisgenote het afweten. Margot besluit tenslotte toch te gaan, dan maar alleen.
In het vliegtuig ontmoet ze een interessante man, hij geeft haar zijn kaartje, maar daar zal het wel bij blijven denkt ze. Ze is te onzeker van zichzelf om weer iets met een man te beginnen, ze denkt dat hij alleen maar aardig was.
Als ze aankomt in haar hotel, raakt ze echter alleen maar verder van de kaart: de man die haar incheckt is lomp en onbehouwen; haar kamertje is een ramp, de douche levert mondjesmaat water.. Uit wanhoop belt ze het nummer dat op het kaartje staat. Zo komt Leon in haar leven. Hij is kunstfotograaf, en belangrijker: heeft ook een akelige ervaring in de liefde achter de rug. Zijn verloofde Edith heeft zelfmoord gepleegd.


Er is nog een andere verteller in het boek, een man, een moordenaar. We ontdekken langzaam hoe hij de zelfmoord van Edith in scène heeft gezet, en hoe hij ook voor Margot een verrassing in petto heeft.
Naarmate de ontknoping zijn er minder tussenhoofdstukken. Heel vervelend, want je wilt als lezer weten wat hij denkt, wat hij van plan is.
Spanning is er dus volop, en wat oppervlakkigheid betreft: daar is hier ook geen sprake van. De karakters komen goed uit de verf, de thematiek is duidelijk: in hoeverre laat je een ander je leven bepalen? Wat kun je doen om je dromen te verwezenlijken?
Een literaire thriller, ja.


isbn 978904140566 Ingenaaid, 339 pagina's Verschenen: april 2007 Anthos

© Marjo, juli 2007

Reageren? Klik hier!


 

Recensies

Boven