Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altHemelbrand
Erin Kelly

Vlak voor de geboorte van dochter Edie is Will vreemdgegaan. Sophie kan hem maar moeilijk vergeven en hun huwelijk verkeert in zwaar weer. Ze ziet dan ook op tegen de geplande familievakantie. Om de schijn van een goed huwelijk op te houden zal ze voor het eerst in maanden in hetzelfde bed als Will moeten slapen. Er is nog een reden om tegen het uitje op te zien: Sophies moeder Lydia is overleden en haar as zal tijdens de samenkomst uitgestrooid worden.

De voltallige familie MacBride bestaat uit vader Rowan, Sophie en haar man Will, Tara en partner Matt, Felix en een rits kleinkinderen. Tot ieders verbazing komt Felix opdagen met een vriendin. De beeldschone vrouw heet Kerry en blijkt een zwijgzaam type. Felix is in zijn jeugd op straat aangevallen. Hij mist daardoor een oog en zijn gezicht is bedekt met een groot litteken. Het uiterlijk van Felix schrikt mensen normaliter af maar de knappe Kerry is duidelijk een andere mening toegedaan.   

De bijeenkomst is zorgvuldig rond Bonfire Night gepland, een jaarlijkse traditie waar de hele familie verzot op is. Dit jaar zal Sophie echter niet meegaan met de feestvierders. Zij zal in het vakantiehuis van de familie moeten blijven om op haar babydochter Edie te passen. De stille Kerry is dol op Edie en biedt aan om op te passen zodat Sophie naar het feest kan gaan. Sophie weigert in eerste instantie. Ze vindt het moeilijk om haar baby aan een ander, een vreemde in feite, toe te vertrouwen. Uiteindelijk laat ze zich toch overhalen en stort ze zich met de andere familieleden en een stel uitgelaten kinderen in het feestgedruis. Wanneer Sophie terugkeert naar het vakantiehuis is Kerry spoorloos verdwenen. Ze heeft Edie meegenomen.

Direct na deze afschuwelijke constatering schakelt het verhaal over naar de geschiedenis van Darcy Kellaway. Darcy woont samen met zijn zieke moeder. Ze heeft anorexia en houdt er vreemde ideeën op na. Ze isoleert Darcy van de buitenwereld door hem thuis te onderwijzen. Darcy wordt door zijn moeder klaargestoomd voor het toelatingsexamen van een prestigieuze middelbare school. Moeder heeft haar zinnen op een felbegeerde beurs gezet maar er zijn meer gegadigden en Darcy wordt afgewezen door Rowan MacBride, de voorzitter van de toelatingscommissie. Moeder is hevig ontsteld en suggereert dat Rowan de beurs aan zijn eigen zoon Felix heeft gegeven. Moeder plant haat in Darcy’s ziel en Darcy focust zich steeds meer op de familie MacBride. Darcy is ervan overtuigd dat deze familie verantwoordelijk is voor zijn ongelukkige leven. Teleurstelling slaat om in woede.

Dit bloedstollende verhaal wordt vanuit meerdere perspectieven verteld. Het boek begint met het verhaal van moeder Lydia. Zij draagt een duister geheim met zich mee. Ze weet dat het nooit uit mag komen, het zal haar gezin verwoesten. Toch vertrouwt ze het, kort voor ze sterft, aan haar dagboek toe. Wat het geheim is zal pas aan het einde van het boek onthuld worden. Telkens wanneer het verhaal op een schokkende wending afstevent, veranderen het perspectief en het tijdstip van het verhaal. Steeds opnieuw gaat het verhaal terug in de tijd en onthult het vervolgens iets meer van de afloop. De spanning loopt hierdoor torenhoog op tot het haast ondraaglijk wordt.

De personages zijn divers. Sophie bijvoorbeeld heeft na de geboorte van haar derde kind een acute postnatale depressie gehad. Ze liet haar baby in een supermarkt achter en nam de benen. Ook al is Sophie hersteld en heeft de geboorte van Edie geen problemen opgeleverd, haar familie vindt haar nog altijd labiel. Felix heeft moeite met zijn verminkte gezicht en Tara is gelukkig met haar tienerzoon en haar vriend. Rowan mist zijn vrouw. Op het kussen waar voorheen haar hoofd rustte, ligt nu een urn.

Hemelbrand is een boek waar je een goed moment voor uit moet kiezen. Wie eenmaal begonnen is met lezen zal het niet graag meer wegleggen. De Britse Erin Kelly levert een  messcherp geschreven verhaal af dat ook nog eens bloedstollend spannend is. Chapeau! 

ISBN 9789041422880 | paperback |368 pagina's| Anthos | april 2013
Vertaald door Sandra van de Ven

© Annemarie, 11 mei 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven