Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Broadchurch
Erin Kelly

In het slaperige Britse kuststadje Broadchurch kabbelt het leven genoegzaam voort. Iedereen kent elkaar en de lokale politie houdt zich bezig met kleine criminaliteit zoals brandstofdiefstal. In het zomerseizoen trekt het prachtige strand een grote hoeveelheid toeristen aan. Het leven is goed in Broadchurch. Dan luidt een vergeten broodtrommel een reeks afschuwelijke gebeurtenissen in. Het leven in Broadchurch zal nooit meer hetzelfde zijn.

De broodtrommel behoort toe aan de elfjarige Danny Latimer. Danny’s moeder Beth besluit de lunch naar haar zoon toe te brengen. Danny neemt deel aan de sportdag op school. Het sportveld bruist van de activiteiten en overal rennen kinderen rond maar Beth ziet haar zoon niet. Een lichte ongerustheid maakt zich van haar meester. Ze belt Jack Marshall van de krantenwinkel. Is Danny op komen dagen voor zijn krantenwijkje? Door het ontkennende antwoord van Jack maakt de lichte ongerustheid plaats voor een opborrelde paniek. Waar is haar kind? Beth sleept zichzelf naar haar auto en besluit rond te gaan rijden in een poging Danny te vinden. Al snel stuit ze op een zeldzame verkeersopstopping. Beth informeert naar de reden van de file en het antwoord dat ze krijgt beneemt haar de adem. Er is een lichaam gevonden op het strand. Er passeert een busje van de forensische dienst. Beth vliegt bijna sneller dan haar voeten haar kunnen dragen achter het voertuig aan.

Op het stand ligt een zorgvuldig afgedekt lichaam. De toegesnelde politie probeert het lijk aan het zicht van de toeschouwers te onttrekken. Maar Beth is geen nieuwsgierige omstander. Ze is een moeder die haar kind zoekt. Haar beste vriendin Ellie Miller, brigadier bij de politie, staat bij het lichaam. Haar gezicht ziet er vreemd uit. Het is helemaal verwrongen. En dan ziet Beth twee schoenen onder de lijkwade uitsteken. Twee sportschoenen. Twee felgekleurde sportschoenen die ze zelf voor Danny heeft uitgezocht.

Even is er nog hoop. Hoop dat alles op een misverstand berust. Hoop dat het Danny niet is. Maar het is Danny wel. Het is Danny die dood op het eens zo sfeervolle strand van Broadchurch ligt. Boven het lichaam torent een hoge klif uit. Is Danny gesprongen? Heeft het elfjarige, tevreden kind van Beth en Mark Latimer, het broertje van Chloe Latimer, zelfmoord gepleegd?

Het politieonderzoek maakt al snel duidelijk dat Danny niet is gesprongen. Iemand heeft het onschuldige kind gewurgd. Iemand heeft het lichaam vervolgens op het strand te rusten gelegd. Liefdevol bijna. Het besef dat Danny geen zelfmoord heeft gepleegd brengt, een tweede besef met zich mee: er waart een moordenaar in Broadchurch rond. Een kindermoordenaar.

De zachtaardige Ellie Miller heeft nog nooit een moordzaak behandeld. Haar nieuwe chef heeft meer ervaring. De norse Alec Hardy laat duidelijk merken dat hij Ellie niet professioneel vindt. Maar hoe kan Ellie nou professioneel blijven? Het kind van haar beste vriendin is vermoord. De beste vriend van haar zoon Tom is dood. Ondanks alle emoties die de moord op Danny bij Ellie oproept, bijt ze zich in de zaak vast. Ze moet en zal de moordenaar van Danny vinden. Alec Hardy bijt zich mogelijk nóg steviger in de zaak vast. Hij heeft wat goed te maken. Alec Hardy, die nog maar net in Broadchurch is komen wonen, heeft zijn vorige moordzaak grondig verknald.

De moord op een kind brengt altijd en overal een schokgolf teweeg. De inwoners van Broadchurch zijn in eerste instantie geschokt maar daarna neemt de achterdocht de overhand. Wie heeft Danny gedood? Heeft de moordenaar het ook op andere kinderen voorzien? Er ontstaan barsten in de hechte gemeenschap, de barsten worden kieren en de kieren worden flinke scheuren. Het is gedaan met de rust in Broadchurch. Tijdens het onderzoek stuit de politie op een aantal verdachten. De levens van deze verdachten, schuldig of niet, worden verwoest. Iedereen in Broadchurch wordt onder de loep genomen. Duistere geheimen worden onthuld en het stadje raakt volledig ontwricht.

Broadchurch is gebaseerd op het televisiescenario van Chris Chibnall. Ik heb de gelijknamige televisieserie, waarin David Tennant een weergaloze Alec Hardy neerzet, verslonden. Erin Kelly heeft het script op briljante wijze naar een indringende thriller vertaald. Nergens is ze van het originele verhaal afgeweken waarbij ze de momenten waarop de beelden voor zich spraken naar gevoelige beschrijvingen heeft vertaald. Het verhaal is hartverscheurend en kent een grote intensiteit. Beleef dit verhaal en kies naar believen voor het boek of de serie: ze zijn allebei exact even goed!

ISBN 9789402301496| paperback | 368 pagina's| Boekerij | november 2014
Vertaald door Willeke Lempens

© Annemarie, 4 december 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven