Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altHet hongervuur
Eriksson & Sundquist

Het hongervuur is het tweede deel van de trilogie “De zwakte van Victoria Bergman”. Het verhaal gaat verder waar het eerste deel is opgehouden en daarom raad ik aan om dat deel – Het Kraaienmeisje – eerst te lezen.

Het kraaienmeisje heb ik ongeveer een jaar geleden gelezen. Misschien was het beter geweest om het nog eens te herlezen vlak voordat ik in dit boek begon. Nu komt het begin een beetje rommelig over omdat ik tijd nodig had om weer in het verhaal te komen. Maar daarna werd ik net als bij het vorige deel helemaal meegesleept. Het verhaal is heel intens en schokkend. Ik had de neiging om mijn handen voor mijn ogen te houden en door de kiertjes tussen mijn vingers naar de bladzijden te gluren.

In Het Kraaienmeisje 
werd duidelijk dat psychologe Sofie Zetterlund en haar cliënte Victoria Bergman in werkelijkheid één persoon zijn. Victoria wordt verdacht van moord en hoofdinspecteur Jeanette Kihlberg is naarstig op zoek naar haar. Ze onderhoudt een nauw contact met Sofie en beseft niet hoe dichtbij Victoria is. Sofie is zich hier ook niet van bewust.

In dit boek wordt het steeds moeilijker voor Sofie om te blijven functioneren. Ze krijgt in de gaten dat zij en Victoria dezelfde persoon zijn. Sofie is een goede psychologe en ze beseft dat ze aan een Dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) lijdt. De afschuwelijke geschiedenis van Victoria is háár geschiedenis. Zij is degene die jarenlang door haar vader en anderen is misbruikt. Zij is degene die zoveel leed moest doorstaan dat het teveel werd voor een enkel persoon. Victoria is gecreëerd door haar onderbewuste om te overleven. Victoria draagt de gruwelijk herinneringen aan het verleden met zich mee zodat Sofie verder kan met haar leven. De zwarte gaten in haar geheugen zijn momenten dat Victoria het stokje van haar overnam.

Jeanette werkt aan een moordzaak die doet denken aan een wraakactie. Iemand heeft het slachtoffer – een rijke zakenman – afgeslacht. Wat heeft deze man op zijn kerfstok? Wie neemt wraak? Het blijft niet bij dit ene slachtoffer, meer volgen. In de moordonderzoeken duiken steeds weer dezelfde namen op evenals geruchten van seksueel misbruik en pedofilie. En ook nu komt meerdere malen de naam Victoria Bergman naar voren. Sofie probeert grip te krijgen op de situatie en tegelijkertijd probeert ze Jeanette – die na het mislopen van haar huwelijk verliefd op Sofie is geworden – te misleiden. Ook al herinnert Sofie zich niet wat Victoria doet, ze beseft maar al te goed dat haar alter-ego achter deze vergeldingen zit.

Het hongervuur is een uitstekende psychologische thriller waarbij de lezer stevig in zijn of haar schoenen moet staan. De onderwerpen incest en pedofilie komen uitgebreid aan bod waarbij met name de gevolgen hiervan voor de menselijke geest worden ontleed. Ook al is het verhaal soms schokkend, het is nooit smakeloos. Integendeel zelfs. Het onderwerp is bijzonder goed uitgewerkt, de auteurs hebben een zeer gedegen research gedaan.

Dit zeer diepgaande verhaal is voor een groot deel geschreven vanuit een vrouw die in de war is. Hierdoor krijgt de lezer soms een werkelijkheid voorgeschoteld die in feite onjuist is. Tijdens het lezen liftte ik mee op de gedachten van een vrouw die zich maar met moeite staande houdt. Dit zorgde ervoor dat zowel zij als ik regelmatig voor verrassingen kwamen te staan. Het is een puzzel waar nog veel stukjes van ontbreken. Aan de horizon gloort zicht op het geheel. De ontknoping is ver weg maar toch binnen handbereik. Het einde komt als een schok, ik hoop maar dat het volgende deel niet al te lang op zich laat wachten. Ik wil het raadsel ontrafelen. Dit boek is pittig maar ook heel intrigerend en bijzonder geraffineerd geschreven. Dit verhaal blijft nog even flink rondspoken in mijn hoofd.

ISBN 9789023475071| paperback |400 pagina's| Cargo| januari 2013
Vertaald door Elina van der Heijden en Wiveca Jongeneel

© Annemarie, 20 januari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven