Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

SpringvloedSpringvloed
Elly Griffiths


Degenen die een echte, recht toe recht aan thriller verwachten worden vast teleurgesteld.
Dit derde boek van Elly Griffiths is meer een roman dan een thriller. Niet dat er geen spanning in zit!
Er worden wel degelijk lijken - nou ja, geraamten - gevonden, en dus moet er gespeurd worden naar de toedracht van een drama.
Maar dat drama heeft plaatsgevonden in de begindagen van de tweede wereldoorlog, toen er in Engeland nog angst was voor een Duitse invasie. En het duurt vrij lang voor de lezer te horen krijgt dat er nog steeds iemand rondloopt die niet wil dat er bekend wordt dat de wereld te horen krijgt wat er precies allemaal gebeurd is.. Er zijn twee ooggetuigen overleden, maar mensen van in de tachtig sterven nogal makkelijk, dus het duurt even voor de politie doorkrijgt dat er wel degelijk sprake is van een moordonderzoek, dat zelfs gevaarlijk wordt voor de betrokken speurders.
We zijn natuurlijk weer in Norfolk, want daar woont Ruth Galloway, die als forensisch archeologe toegevoegd is aan het rechercheteam. Zij moet immers de skeletten onderzoeken, die gevonden zijn in het afbrokkelende Broughton Seas End. Op zoek naar getuigen, naar het verhaal van de vermeende invasie – de slachtoffers zijn Duitsers! -  komen ze onder anderen in gesprek met de pastoor. En die vertelt over de watersnoodramp van 1952! Heel apart dat in een boek aan te treffen dat in Engeland speelt!
Dit is dan het thrillergedeelte. Veel meer volgen we Ruths pogingen haar rol van moeder en carrièrevrouw te verenigen. Zoals lezers die de twee eerdere boeken ook gelezen hebben weten, is Ruth een BOM i. e. een Bewust Ongehuwde Moeder. Katie is intussen een maand of vijf, en al zijn er wel mensen die willen oppassen -  vreemd genoeg lijkt inspecteur Harry Nelson er een van – het valt niet mee om dat altijd te regelen.
Als je met de juiste verwachtingen aan dit boek begint, blijkt het een heerlijke, vlot geschreven roman met een spanningsboog die hoog genoeg is. De druïde, Cathbad is een heel leuke bijfiguur, die met zijn kijk op het leven deze Engelse roman een Keltisch tintje geeft.
En natuurlijk is Ruth Galloway een erg sympathieke hoofdpersoon. Als je de laatste pagina omslaat, wil je echt  weten hoe het verder met haar en Katie zal gaan. Vooral met de cliffhanger die Elly Griffiths er zo plagerig instopt!


ISBN 9789032515133 | Paperback | 301 pagina's | de Kern | mei 2011
Vertaald uit het Engels door Els Franci-Ekeler

© Marjo, 7 juli 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven