Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

VermistVermist
Ellen De Vriend


Het eten is volledig verpieterd. Joost is al een uur te laat. Een licht gevoel van ongerustheid maakt zich van Karen meester. Waarom heeft Joost niet even gebeld om haar te zeggen dat hij wat later thuis zal zijn? Hij heeft zelfs geen appje gestuurd. Wanneer Karen haar echtgenoot probeert te bellen, wordt ze naar zijn voicemail doorgeschakeld. Ach, er is vast niks aan de hand. Straks komt Joost thuis en dan zal hij haar ongetwijfeld kunnen uitleggen waarom hij onbereikbaar en te laat was. 


Karen boft met haar Joost. Dat ze zo snel na de dood van haar grote liefde Vince is hertrouwd, verbaast haar nog altijd. Toch voelde het meteen goed met Joost. Toen Vince twee jaar geleden onverwachts stierf, ontpopte collega Joost zich tot haar grote steun en toeverlaat. Een jaar geleden zijn Karen en Joost getrouwd. Gelukkig kan Joost prima met Karens negenjarige dochter Melissa overweg. Het meisje is dol op haar stiefvader. Tegenwoordig zijn Karen en Joost geen collega’s meer. Karen werkt nog altijd als journalist voor een krant, terwijl Joost een eigen autorijschool is gestart.


De avond kruipt voorbij. Joost blijft weg. Karen belt het ziekenhuis maar daar is Joost gelukkig niet. De politieman die Karen vervolgens spreekt, noteert bereidwillig het kenteken van Joosts auto en probeert haar gerust te stellen. Joost is een volwassen man. Misschien is hij een bekende tegengekomen en de tijd vergeten. Karen hoopt dat de politieman de waarheid spreekt. Het is alleen niks voor Joost om zomaar weg te blijven. Het voelt niet goed. Het voelt helemaal niet goed.


De volgende ochtend wordt Karen wakker in bed dat ineens veel te groot lijkt. Joost ligt niet naast haar. Karen besluit naar de politie te gaan om officieel te melden dat Joost vermist is. Ze staat een foto van Joost af, zodat er een oproep op de sociale media geplaatst kan worden. Karen belt iedereen die haar mogelijk kan vertellen waar Joost is, maar niemand kan haar helpen. Karen is radeloos. Waar is haar lieve Joost? Is hem iets overkomen?


Op een zondag, twee dagen na de verdwijning van Joost, bellen twee mannen van de recherche bij Karen aan. Ze hebben geen goed nieuws. De auto van Joost is gevonden. Hij stond slordig aan de rand van het diepste gedeelte van het Veerse Meer geparkeerd. Karen moet rekening houden met de mogelijkheid dat Joost zelfmoord heeft gepleegd. Haar wereld stort in.


Terwijl de politie met man en macht naar het lichaam van Joost zoekt, wordt de sfeer steeds grimmiger. Er melden zich ontevreden leerlingen van Joost. Ze willen hun geld terug. Dat Joost waarschijnlijk dood is, interesseert de jongeren niet. Karen weet zich geen raad. Ze kan niet bij de zakelijke rekening van Joost.


Hoewel de politie met groot materieel naar Joost zoekt, wordt hij in de weken die volgen niet gevonden. Er verschijnen berichten op internet. Joost zou volgens zijn leerlingen onbetrouwbaar zijn geweest. Karen snapt hun onvrede en probeert nog altijd bij het geld van Joost te komen. Dan doet ze dankzij een loslippige bankmedewerker een ontstellende ontdekking: de bankrekening van Joost is volledig leeggehaald. De 50.000 euro die erop zou moeten staan, is weg.


In Vermist beschrijft Ellen De Vriend, die net als Karen journaliste is, wat er allemaal op iemand afkomt als een naaste verdwijnt. Op de achterflap, en ook in het boek zelf, wordt vermeld dat er jaarlijks zo’n 40.000 Nederlanders vermist raken. De meeste mensen worden gevonden maar van ongeveer 15 van deze mensen wordt nooit meer iets vernomen.


Wanneer een dierbare vermist raakt, roept dat voor de achterblijvers veel vragen en verdriet op. Is hun partner, kind, vriend of vriendin iets overkomen? Heeft hij of zij zelfmoord gepleegd of… was het vertrek vrijwillig? Karen belandt in een achtbaan aan emoties. Het verdriet om Joost blijkt nog maar het topje van de ijsberg. Omdat hij vermist is en niet officieel doodverklaard is, belandt ze bovendien in een administratieve hel. Niet alleen psychisch maar ook financieel dreigt ze kopje onder te gaan.


Vermist begint als een gevoelig geschreven verhaal over de verdwijning van een dierbare maar ontpopt zich tot een spannende thriller met een verrassende ontknoping. Dit boek is prettig geschreven en uitermate geschikt als vakantieleesvoer.


ISBN 9789045209876 | paperback | 309 pagina's| Karakter Uitgevers | mei 2016

© Annemarie, 28 juni 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven