Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

BloedgeldBloedgeld
Edward Hendriks


Onder aan de voet van de Vesuvius hebben Sanne en Wessel een boerderij en een olijvenboomgaard gekocht. Ze hebben een gebouw opgeknapt en het is de bedoeling dat die verhuurd wordt, om daar dan van te leven. Wessel heeft ook nog wel inkomsten als freelance tekstschrijver, maar Sanne heeft haar baan op moeten zeggen toen ze naar Italië kwamen.


De eerste verhuurervaring is een slechte: de huurders hebben een enorme puinzooi achtergelaten toen ze vertrokken zonder een cent te betalen. Het gaat veel geld kosten om dat weer op te knappen. En het lukt Wessel maar niet om een behoorlijke reclamecampagne op te zetten voor het vervoersbedrijf dat hem via een bureau heeft ingehuurd. Hij piekert en slaap slecht, slikt pillen om zich staande te houden.
Er is intussen wel een huurder in het andere appartement, die hen wel wil helpen klusjes op te knappen. Giorgio lijkt een fatsoenlijke Italiaan, maar wat de twee Nederlanders niet weten is dat hij connecties heeft met de cocaïnehandel en de maffia. Is het goed bedoeld als Giorgio aanbiedt om Wessel te helpen? Hij hoeft alleen maar twee Nederlanders rond te leiden in Napels,  daar krijgt hij veel geld voor. Natuurlijk rinkelen er alarmbelletjes bij Wessel, maar wat kan er nou voor kwaads in zitten? Helemaal in zijn nopjes is hij als blijkt dat die twee zakenlui het vervoersbedrijf waar hij voor werkt,leiden. Nu kan hij direct zaken doen! En - mede onder invloed van rohynol en van Giorgio gekregen cocaïne - maakt hij een plan dat de mannen wel zien zitten.


Sanne weet hier niets van, maar van wat zij intussen uitgespookt heeft, daar weet Wessel weer niets van.
Ze mist Nederland en haar familie, en spreekt nauwelijks Italiaans. Dat weekendje weg met Wessel zag ze wel zitten en ze baalt als een stekker als dat niet doorgaat.
Als het meisje van de koffiebar in het stadje, waar Wessel graag heen gaat, doelwit wordt van een brute overval, waarbij haar moeder het leven laat, wordt Wessel als verdachte aangemerkt.
Hij is de laatste die het meisje in leven heeft gezien en een alibi heeft hij niet.
We weten dat Wessel het niet gedaan heeft maar wie wel? Is Giorgio de dader? Hij heeft Wessel bedreigd toen die te dicht bij dat meisje kwam, ze is namelijk Giorgio’s ex. En het is het scheermes van Giorgio dat wordt gevonden op de plaats delict...


Alleen dat duveltje dat op het laatst nog uit het doosje  komt - een voorval uit Sannes jonge jaren -  lijkt me overbodig, verder is dit debuut een overtuigende thriller, waarin de drugshandel en de Italiaanse maffia een rol spelen. Het verhaal vertelt hoe twee argeloze Nederlanders een land betreden dat ze niet kennen, en daardoor in de problemen komen. Hadden ze kunnen weten dat hun huurder niet te vertrouwen was?
De schrijver maakt vaak gebruik van het feit dat mensen hun gedachten en gevoelens niet uitspreken: er ontstaan misverstanden, die het leven gevaarlijk maken voor Sanne en Wessel. De lezer wordt herhaaldelijk op het verkeerde been gezet, en dan zijn die meer dan 300 pagina’s heerlijk om te lezen. Want hoe zit het nu eigenlijk? 


ISBN 9789026132681 | Paperback | 336 pagina’s| Uitgeverij De Fontein | mei 2012

© Marjo, 26 juli 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven