Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Spannende boekDe steeneter
Davide Longo


Een psychologische thriller.
In een onherbergzaam gebied, op de grens tussen Frankrijk en Italië wordt een dode man gevonden. Hij blijkt niet door een ongeluk in het ravijn terecht gekomen te zijn: er worden verwondingen veroorzaakt door geweerschoten aangetroffen.
De vinder is een oudere man, Cesare die met zijn herdershond alleen zijn dagen slijt. Hij meldt de vondst van het lijk bij de politie, maar heeft ook zo zijn eigen vermoedens en op een heel eigen wijze gaat hij met deze en gene praten. Nou ja, praten? Lange gesprekken worden er niet gevoerd, het meeste moet je er zelf maar bij verzinnen. Het is een volk van weinig woorden, en wat ze zeggen betekent niet altijd wat de woorden aanduiden.
Het verhaal komt dan ook tergend langzaam op gang. Voor je een beetje een idee hebt wat er aan de hand is ben je al een heel eind in het boek. En om het nu voor een volgende lezer een soortgelijke ervaring te laten zijn, vertel ik dus niet wat de achtergrond van de moord is. Wel kan ik zeggen dat het mooi geschreven is. Prachtige natuurbeschrijvingen die een goede indruk van de sfeer geven. Ze worden nergens langdradig of saai. Een thriller die mooi van taal is, die vind je niet veel, maar dit is er een. De schrijver is er niet op uit om te schokken maar om een verhaal te vertellen over mensen die door omstandigheden gevormd zijn tot wat ze zijn, en daar niet aan kunnen ontkomen.


'Cesare zette een paar stappen naar voren om het gezicht van de man te bekijken.
Het rechteroor van Fausto bungelde met een dun draadje huid aan zijn wang. Een kleine forel zwom er bijna tegenaan en bewoog de hele tijd zijn lippen op elkaar.'


Davide Longo (Italië,1971) is schrijver, maakt documentaires en korte films en schrijft voor onder andere Repubblica. Zijn romans, Een ochtend in Irgalem en De steeneter, werden beide bekroond met meerdere grote Italiaanse prijzen. Longo woont in Turijn, waar hij creative writing doceert aan de Scuola Holden, de schrijversschool die werd opgericht door Alessandro Baricco. Het werk van Longo wordt in diverse talen vertaald.


ISBN 978 90 445 0945 8 Hardcover 159 pagina's | Uitgeverij De Geus | januari 2008
Originele titel 'Il magiatore di Pietre" Vertaald door Pieter van der Drift

© Marjo, februari 2009

Lees de reacties, klik HIER

Recensies

Boven