Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Het masker van DanteHet masker van Dante
David Hewson


Wie al meer boeken heeft gelezen van David Hewson weet dat Nic Costa zijn vaste speurder is.
In dit zevende boek is hij niet zo opvallend aanwezig. Waarschijnlijk ligt dat aan het feit dat het verhaal in Italië en in Amerika speelt en dat er meerdere politiediensten betrokken zijn bij het oplossen van de zaken.


Het begint met een tentoonstelling in Italië. Vanwege de première van een spraakmakende film worden er historische documenten getoond, als ook het doodsmasker van Dante, een waardevol artefact. Costa heeft de opdracht dat masker te bewaken. Met tegenzin kwijten hij en collega's Peroni en Falcone zich van die taak.
De film heet ‘Inferno’ en vertelt over de hel van Dante. Als de hoofdrolspeler van de film op spectaculaire wijze om het leven komt, wil Costa natuurlijk die moord oplossen. Maar helaas voor hem is ook het masker verdwenen, en hij moet zich daarop blijven concentreren, terwijl rivaal Quatrocchi van de carabinieri de moord moet onderzoeken. Dan wordt ook een aanslag gepleegd op de ster van de film, en omdat Costa emotioneel betrokken is geraakt bij deze mooie vrouw, is hij toevallig bij haar en degene die haar redt.
De filmpremière wordt verplaatst naar San Francisco, de filmstad. De tentoonstelling reist mee, als ook Costa met zijn collega’s en, helaas ook Quatrocchi. In Amerika gebeuren er nog meer akelige dingen, zodat er ook de plaatselijke politie bij betrokken raakt.


Eigenlijk is in dit boek Dante niet de spil waar alles om draait. Veel meer gaat het om Hitchock en diens film ‘Vertigo’. Het is een wervelend verhaal, er gebeurt veel, het is spannend, en Costa’s eigenzinnigheid verlevendigt de boel nog meer. Ook Teresa Lupo, de pathologe die bekend is uit eerdere boeken, is meegereisd naar San Francisco. Als toerist - want haar reis wordt niet betaald - kan zij een heel eigen rol vervullen.


David Hewson heeft weer een lekkere thriller geschreven, waarbij je regelmatig op het verkeerde been wordt gezet. Er is voor elk wat wils, met oude geschiedenis naast moderne techniek, met misverstanden en stiekeme acties die het gevolg zijn van de rivaliteit tussen de politiediensten. En natuurlijk een beetje romantiek. Veel filmgeschiedenis ook, je krijgt meteen zin om weer eens wat films te gaan bekijken.


ISBN 9789026127212 | Paperback | 431 pagina's | Uitgeverij De Fontein | maart 2011
Vertaald door Janine van der Kooij

© Marjo, 26 juni 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven