Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Het derde zusjeHet derde zusje
Deel 3 van de Amsterdam-reeks
David Hewson


Mia en Kim Timmers waren nog maar elf jaar oud toen een ware tragedie plaatsvond. Hun vader, moeder en drielingzusje Jo werden in hun eigen huis vermoord. De meisjes zelf werden bij het busje van Rogier Glas, een bekende Volendamse zanger, aangetroffen. Ze zaten onder het bloed en de zanger was dood. Uiteindelijk bekenden ze aan de politie de zanger om het leven te hebben gebracht. Wie hun ouders en zusje heeft gedood, is nog altijd een mysterie.


Inmiddels zijn de zussen eenentwintig jaar oud en ware schoonheden. De afgelopen tien jaar hebben ze in een psychiatrisch inrichting op Marken gewoond. Hoewel ze inmiddels volwassen zijn, stralen ze nog altijd iets kinderlijks uit. Mia en Kim zijn voorgoed beschadigd. Met name de dood van Jo vinden ze moeilijk te verkroppen. Nog altijd vormen ze een drie-eenheid. Mia en Kim voelen dat Jo nog bij hun is. In hun hoofd zingt Jo mee met de liedjes die ze met hun prachtige, heldere stemmen zingen. Mia en Kim denken in drievoud, bij alles wat ze doen. Het cijfer drie heeft iets machtigs, vinden ze. Het duikt steeds weer op.


De afgelopen jaren hebben Mia en Kim geleerd dat ze sommige dingen maar beter niet hardop uit kunnen spreken. Ze hebben zich zo keurig gedragen dat het bestuur van de inrichting een overplaatsing naar een psychiatrisch inrichting voor volwassenen niet kan verantwoorden. In de kliniek op Marken kunnen ze ook niet blijven, die is uitsluitend voor jeugdige patiënten bestemd. Uiteindelijk wordt besloten dat de meisjes naar Amsterdam zullen verhuizen. Daar zullen ze in een speciaal overgangshuis rustig aan hun terugkeer in de maatschappij kunnen wennen.


Op weg naar Amsterdam gaat het mis. De meisjes ontdoen zich van hun begeleider en lossen in het niets op. Henk Veerman, de directeur van de inrichting, probeert de vermissing zo lang mogelijk stil te houden. Hij wil niet dat de inrichting negatief in het nieuws komt. Ook wil hij niet dat hun activiteiten nader onder de loep worden genomen. Aan pottenkijkers hebben ze op Marken geen behoefte. Uiteindelijk stapt hij toch schoorvoetend naar de politie. Brigadier Pieter Vos is kwaad. Door het getreuzel van Henk Veerman is kostbare tijd verloren gegaan. Waar is de begeleider van de meisjes eigenlijk gebleven? Niemand heeft meer iets van hem vernomen.


Mia en Kim hebben inmiddels hun mooie, blonde haar afgeknipt en geverfd. Ze melden zich bij het adres in Amsterdam dat ze kort voor hun vlucht hebben doorgekregen. De drukte van het bruisende Amsterdam overrompelt hen. Al snel hebben ze door dat ze de ene gevangenis voor de andere hebben verruild. Angstig en ook boos wachten ze op wat komen gaat. Ze hebben geen keus. Degene die hun vlucht geregeld heeft, ondertekende de hen toegespeelde berichten immers met “Jo”. Ze weten wel dat Jo dood is, maar toch.


In Het derde zusje draait alles om de vier moorden die tien jaar geleden zijn gepleegd. Hebben de knappe zusjes Rogier Glas werkelijk om het leven gebracht? Was Rogier Glas een onschuldige kindervriend of was er meer aan de hand? De manier waarop de zusjes zijn lichaam hebben toegetakeld, doet het ergste vermoeden. Nog altijd is niet bekend wie het gezin Timmers heeft vermoord. Ook over het motief tast Pieter Vos in het duister. Het feit dat alle dossiers over het onderzoek zijn verdwenen, maakt de zaak alleen maar ingewikkelder. Waarom moesten de documenten verdwijnen? Wie probeert wat te verbergen?


Het derde zusje is het derde deel van de Amsterdam-serie. Dit keer heeft de Britse auteur David Hewson, die veel tijd in Amsterdam doorbrengt, zijn aandacht op de omgeving van de hoofdstad gericht. Het is boeiend te lezen hoe hij naar het leven in Marken en Volendam kijkt. Hij heeft goed door dat deze hechte gemeenschappen hun problemen zelf oplossen en buitenstaanders zoveel mogelijk weren. Het is voor Pieter Vos en zijn collega’s dan ook niet eenvoudig tot de bewoners van het gebied door te dringen. Toch moet er nu eindelijk duidelijkheid komen. Wat is er tien jaar geleden precies gebeurd en… wie is verantwoordelijk voor de nieuwe lijken die opduiken? Deze uitstekende thriller heeft me tot en met de laatste bladzijde in spanning gehouden.


ISBN 9789022575840 | paperback | 440 pagina's | Boekerij | september 2016
Vertaald door Gert van Santen

© Annemarie, 27 september 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven