Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=De Killing 3
David Hewson

Op een autokerkhof is een lichaam aangetroffen. Waarschijnlijk was de dode een zwerver die een dutje deed in een auto die door een kraanmachinist onder handen werd genomen. De schrandere inspecteur Sarah Lund doet echter een interessante ontdekking. Een nauwelijks leesbare tatoeage op de zwaar gehavende arm van het slachtoffer lijkt te verwijzen naar het schip de Medea dat vlakbij de vindplaats van het lijk in een haven ligt.

Sarah en haar collega’s treffen op de Medea nog twee doden aan. De driekoppige bemanning – de dode op het autokerkhof blijkt geen zwerver maar een bemanningslid te zijn geweest -  van de Medea is op brute wijze aangevallen en gemarteld. Geen van hen heeft het overleefd. Welk drama heeft zich op het schip afgespeeld? Dan doet Sarah Lund opnieuw een ontdekking: op een bureautje ergens in het schip treft ze recent afgedrukte foto’s aan. Het zijn foto’s van Robert Zeuthen en zijn gezin. Robert Zeuthen is de eigenaar van het invloedrijke Zeeland-concern. Op de meeste foto’s staat echter niet Robert Zeuthen zelf maar zijn negenjarige dochtertje Emilie. Alarmbellen gaan af in het hoofd van Sarah en ze spoedt zich met haar team naar het landhuis van de Zeuthens. Ze zijn te laat.

Emilie is verdwenen. Ze ging ergens op het imposante landgoed een egeltje voeren maar kwam niet terug. Overduidelijke sporen wijzen erop dat ze is ontvoerd. Er wordt een rugzak gevonden met daarin een telefoon. Er komt een videoverbinding tot stand en de ontvoerder van Emilie verschijnt onherkenbaar in beeld. Hij vraagt wat de familie ervoor over heeft om Emilie terug te krijgen en verbreekt dan de verbinding.

De totaal ontredderde familie Zeuthen stelt een exorbitant bedrag ter beschikking. Robert Zeuthen en zijn vrouw Maja zijn onlangs uit elkaar gegaan en de verwijten vliegen over en weer. De spanning loopt hoog op. In eerste instantie accepteert de ontvoerder een groot bedrag aan losgeld maar de overdracht mislukt en een openbaar aanklager komt om het leven. Er wordt een nieuw, nog hoger, bedrag in het vooruitzicht gesteld maar bij Sarah is twijfel gerezen. Is de ontvoerder wel uit op geld? Het lijkt wel alsof hij een heel ander motief heeft.

Voor premier Troels Hartmann komt de ontvoering van Emilie hoogst ongelegen. Het Zeeland-concern is in opspraak geraakt vanwege een op hand zijnde verhuizing naar het buitenland en aangezien de regering nauwe banden met het concern onderhoudt, wordt Hartmann verantwoordelijk geacht voor het mogelijke banenverlies. Hartmann probeert de aandacht van Zeeland af te leiden maar dat lukt niet meer nu Emilie ontvoerd is. Toch merkt Hartmann dat zijn hart vooral uitgaat naar de kleine Emilie. Wil hij het politieke spel nog wel blijven spelen?

Sarah Lund is inmiddels vijfentwintig jaar in dienst. Ze staat op het punt om een nieuwe baan te accepteren maar de zaak van Emilie neemt al haar tijd en aandacht in beslag. De band met haar achttienjarige zoon Mark is slechter dan ooit. Ze ontdekt bij toeval dat hij vader wordt. Zijn vriendin is hoogzwanger. Mark verwijt haar dat ze gefaald heeft in het moederschap en Sarah is het met hem eens. Tijdens de zoektocht naar Emilie duikt een oude liefde van Sarah op die zijn nog altijd aanwezige gevoelens voor Sarah niet onder stoelen of banken steekt. De stugge Sarah weet niet wat ze met de situatie aan moet en doet waar ze het beste in is: ze negeert haar gevoelens en richt al haar aandacht op de vermiste Emilie. Uiteraard lapt ze tal van regels aan haar laars.

De Killing 3 is, net als de twee voorgaande delen, een dijk van een boek. Het verhaal is gebaseerd op het scenario van de Deense televisieserie Forbrydelsen (The Killing) dat door Søren Sveistrup is geschreven. Tijdens het kijken van het derde seizoen van de serie zat ik aan de buis gekluisterd en tijdens het lezen van het boek ervoer ik dezelfde spanning. Het verhaal is uitgebreid, diepgaand en meeslepend. David Hewson heeft de personages nog wat extra diepgang meegegeven en een geschikter einde voor het verhaal bedacht. Het lijkt erop dat met dit derde deel een eind is gekomen aan de reeks maar ik blijf hopen op een vierde seizoen en boek. Helaas lijkt alleen de – tegenvallende - Amerikaanse televisiebewerking van Forbrydelsen een vierde seizoen te gaan aanbieden. Ondanks al haar tekortkomingen heeft Sarah Lund heeft mijn hart veroverd en zal ik haar oprecht missen.

ISBN 9789022568156 | paperback | 399 pagina's| Boekerij| maart 2014
Vertaald door Herman van der Ploeg

© Annemarie, 21 april 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven