Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altDe provocatie
David Baldacci


Drake, West Virginia: Een postbezorger doet op zijn ronde een huis aan waar een aangetekend pakje moet worden afgeleverd. Niemand doet open. De postbode wordt ongeduldig. Dan beweegt er iets, een hondje komt naar buiten. Wanneer de man het hondje aait ontdekt hij bloed op de vacht van het beestje. Hij besluit naar binnen te gaan en zal daar de rest van zijn leven spijt van hebben. Binnen treft hij, keurig op een rij op de bank, een gezin van vier aan dat in koele bloede is vermoord.

Voormalig militair John Puller, nu werkzaam voor het US Army’s Criminal Investigative Division oftewel ACID, wordt op de zaak gezet en dus naar Drake gestuurd. De vader van het vermoorde gezin was namelijk een legerofficier.  Drake is een saai, suf stadje waar, normaal gesproken, weinig gebeurt. De steenkoolmijnindustrie viert er hoogtij. Vrijwel de enige die hier wel bij vaart is de eigenaar van de mijn, Roger Trent. De rijkaard bezit bovendien een groot deel van het stadje. Veel inwoners van Drake hebben moeite de eindjes aan elkaar te knopen. Anderen zijn al lang geleden vertrokken. Nee, het is niet bepaald goed vertoeven in Drake. Ook niet voor Roger Trent. Hij is niet geliefd en wordt regelmatig met de dood bedreigd.

John Puller is een gedreven man en hij stort zich onmiddellijk op zijn taak. Hij werkt samen met de lokale brigadier Samantha Cole met wie het al snel goed klikt. Puller wil de moorden zo snel mogelijk oplossen en graag geheel volgens protocol. Maar de zaak wordt alleen maar gecompliceerder. De agent die de locatie van de moord bewaakte wordt dood aangetroffen. Vermoord. En ook de twee overburen van het vermoorde gezin zijn om het leven gebracht.

Wat is er gaande in Drake? Dat er lieden niet blij zijn met de komst van Puller blijkt wel uit de verschillende pogingen om hem om zeep te helpen. Meerdere malen ontsnapt hij op een haartje na aan de dood. Een aantal van de plaatselijke spierballen, ex-soldaat Dickie en zijn kornuiten, laat openlijk aversie tegen Puller blijken. Maar zitten deze mannen ook achter de zeven moorden en de pogingen tot moord op Puller? En wat deed de overheid eigenlijk in het, compleet met beton overkoepelde, gebouw in Drake dat al jaren leegstaat? Er is iets groots gaande. Iets zeer gevaarlijks. Puller zal zijn vaardigheden tot het uiterste moeten benutten om dit tot een goed eind te brengen.

De provocatie is een prima boek. Knap dat Baldacci nog steeds scherp is na het schrijven van zoveel boeken. Het leest lekker weg en bevat een prettige dosis spanning en actie. Het is beter dan Baldacci’s vorige, en beslist niet slechte, thriller De zesde man en heeft meer diepgang. Met John Puller introduceert hij een nieuw personage. Ik verwacht dat Puller ook in toekomstige titels van Baldacci op zal duiken. Puller haalt graag de onderste steen boven en is bloedfanatiek. Hij houdt van orde en regelmaat, een erfenis uit zijn tijd in het leger, en wekt al snel sympathie op. Een interessante man.

Er is wat bijzonders aan de hand met De provocatie. Het is namelijk het eerste boek dat ook is uitgebracht in een speciale Dyslexia-uitgave. De Nederlander Christian Boer ontwierp een lettertype waardoor dyslectici prettiger kunnen lezen en heeft hiermee een wereldwijde primeur te pakken. Baldacci is nauw betrokken bij het project. Het sluit uitstekend aan bij zijn strijd tegen analfabetisme. Bekijk HIER het inkijk-exemplaar van de Dyslexia-uitgave.

 

ISBN 9789022999028|Paperback|367 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers| november 2011
Vertaald door Hugo Kuipers

© Annemarie, 19 november 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven